![]() |
Zupa jarzynowa. |
Tradycyjna zupa jarzynowa.
Zobacz przepis na pyszną zupę.
Zupa jarzynowa z dodatkiem świeżego koperku, kalafiora i młodej kapusty to doskonały pomysł na letni obiad, zwłaszcza, gdy w sklepach i na targach pojawiają się pierwsze młode warzywa. Zupa jarzynowa na zasmażce (choć można ją pominąć). Przygotowanie zupy jarzynowej zajmie nie więcej niż 35 minut. Do tej zupy można użyć dowolnego bulionu - można ją przyrządzić na wywarze warzywnym lub mięsnym z kurczaka lub wołowiny.
Oto przepis składniki i przygotowanie zupy jarzynowej krok po kroku.
Składniki i przyprawy potrzebne do ugotowania zupy jarzynowej:
- 1,5 l lekkiego bulionu jarzynowego lub mięsnego
- 600g warzyw (młoda kapusta, kalafior, ziemniaki, groszek zielony lub fasolka, marchew, kalarepa, por, seler)
- 2 łyżki tłuszczu
- kopiasta łyżka mąki
- posiekany koperek lub natka pietruszki
- sól i pieprz do smaku
Przepis na zupę jarzynową:
Krok 1.
- Przygotować wszystkie warzywa do zupy jarzynowej;
- Wszystkie warzywa zalać wrzącym bulionem, posolić - ugotować pod przykryciem;
- Zupę jarzynową podprawić jasnozłotą zasmażką z tłuszczu i mąki - zagotować.
- Do gotowej zupy jarzynowej dodać posiekaną zieleninę.
Zupę jarzynową można przyrządzać na wywarze z kości. Zamiast koperku, do zupy jarzynowej, można dodać koper włoski.
Smacznego :)
Jedna z moich ulubionych zup :)
OdpowiedzUsuń