Liczba gości w ciągu ostatniego roku

ZUPA JARZYNOWA: wypróbowany przepis, składniki i przyprawy

www.e-ksiazkakucharska.pl
Zupa jarzynowa przepis.

Zupa jarzynowa - przepis na pyszną i szybką zupę jarzynową na rosole.


   Zupa jarzynowa to nasza polska klasyka, którą można przygotować na wiele różnych sposobów. Przepis na pyszną zupę jarzynową nie jest trudny. Do jej przygotowania możemy wykorzystać rosół z poprzedniego obiadu, bądź od podstaw przygotować wywar.

   Dziś podpowiem Wam jak przyrządzić smaczną i prostą zupę jarzynową na rosole z dodatkiem marchewki, kalafiora, młodej kalarepy, fasolki szparagowej i ziemniaków. Zupa zabielana śmietaną z dużą ilością posiekanego kopru i szczypiorku. Lekka, zdrowa i pożywna  zupa, w sam raz na upalne dni.

Poniżej pełny przepis na domową zupę jarzynową na rosole ze śmietaną.


Zupa jarzynowa - to dobry pomysł na obiad, jeśli marzysz o pysznej zupie jak u babci.




www.e-ksiazkakucharska.pl
Domowa zupa jarzynowa na rosole ze śmietaną.

Zupa jarzynowa - składniki i przyprawy:

  • 1,5 - 2 litry rosołu
  • 1 młoda kalarepa
  • 1 duża marchew
  • 4 ziemniaki
  • 1/2 główki niewielkiego kalafiora
  • ok. 200g fasolki szparagowej
  • 100-150g śmietany + 2 łyżeczki mąki
  • posiekany szczypiorek, natka pietruszki i koper
  • sól i świeżo mielony pieprz do smaku

Zupa jarzynowa - wypróbowany przepis krok po kroku:


Krok 1.
  • rosół przecedzić
  • kalarepę i marchew obrać , umyć i pokroić w cienkie słupki albo drobną kostkę.
  • ziemniaki obrać i pokroić w kostkę
  • fasolkę szparagową umyć, odciąć końcówki i pokroić na 1,5cm kawałki
  • kalafiora podzielić na mniejsze różyczki
  • rozmieszać mąkę ze śmietaną, aby nie było grudek
Krok 2.
  • Kalarepkę, marchew i fasolkę szparagową ugotować w niewielkiej ilości wody, na silnym ogniu pod przykryciem.
  • Zagotować rosół, wrzucić do niego pokrojone ziemniaki i kalafiora - ugotować. Następnie dodać pozostałe jarzyny razem z wodą w której się gotowały. Zupę jarzynową zabielić zahartowaną śmietaną i doprawić do smaku solą oraz pieprzem. Na koniec do zupy wsypać posiekaną natkę pietruszki i świeży koper. Przed podaniem posypać porcje posiekanym szczypiorkiem.
Tak przygotowaną zupę jarzynową można podawać z grzankami, lanymi kluskami albo ryżem.

Smacznego :)

www.e-ksiazkakucharska.pl
Zupa jarzynowa.

5 komentarzy:

  1. Bardzo lubię takie domowe, klasyczne zupy. Chyba za nie najbardziej lubię polską kuchnię. Za pierogi też, ale przede wszystkim za zupy ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wolę takie wiosenne zupy bez zabielania, chociaż ta śmietana i mąka bardzo przypomina mi o babcinej kuchni :)

    OdpowiedzUsuń

Ebook

Przetwory domowe i inne wyroby tradycyjne

Grill i posiłki na świeżym powietrzu

CO NA OBIAD

Copyright © 2016 MOJA KSIĄŻKA KUCHARSKA , Blogger