![]() |
Kulki ziemniaczane fot. Moja Książka Kucharska |
Kulki ziemniaczane.
Przepis na kulki ziemniaczane do obiadu.
Pyszne, chrupiące z wierzchu i niezwykle mięciutkie w środku kulki ziemniaczane, to świetny pomysł na dodatek do obiadu, zamiast np. tradycyjnych ziemniaków. Genialne także z kefirem lub zsiadłym mlekiem.
Usmażone kulki ziemniaczane podajemy do pieczonego kurczaka, indyka, pieczeni wołowej z sezonową sałatką lub z twarożkiem z rzodkiewką i szczypiorkiem.
Jak zrobić pyszne kulki ziemniaczane - prosty, wypróbowany przepis, składniki i przygotowanie.
Oto składniki i przyprawy na kulki ziemniaczane.
-------------------------------------------------------------
Liczba porcji : 4
Czas przygotowania : 1 godzina 20 minut
-------------------------------------------------------------
Składniki na kulki ziemniaczane:
- 800g ziemniaków
- 2 surowe jajka
- 2 łyżki mąki pszennej
- sól
- pieprz
- gałka muszkatołowa do smaku
- szczypta cukru pudru
- bułka tarta do panierowania kuleczek
- tłuszcz do smażenia
* do kuleczek ziemniaczanych możemy dodać posiekany koperek, natkę pietruszki lub przyprawę do ziemniaków, a także inne ulubione zioła i przyprawy.
PRZYGOTOWANIE KULEK ZIEMNIACZANYCH:
Krok 1.
Ziemniaki obieramy, myjemy, zalewamy wrzątkiem, solimy i gotujemy 20 minut, odcedzamy i wyciskamy praską do ziemniaków, studzimy.
Krok 2.
Do wystudzonych ziemniaków dodajemy jajka i mąkę, doprawiamy solą, pieprzem , gałką muszkatołową oraz szczyptą cukru pudru, mieszamy.
Krok 3.
Z masy ziemniaczanej formujemy w dłoniach kuleczki o średnicy około 2 cm, obtaczamy je w bułce tartej i smażymy partiami na rozgrzanym tłuszczu na złoty kolor.
*zamiast kulek z tej samej masy możemy uformować podłużne krokiety lub placuszki.
Kulki ziemniaczane z czym podać?
Oto kilka pomysłów na obiad:
- kulki ziemniaczane z twarożkiem i rzodkiewką<<<
- kulki ziemniaczane, skrzydełka kurczaka w miodzie i surówka z marchewki i jabłka<<<
- kulki ziemniaczane, pieczona kaczka z chrupiącą skórką i mizeria <<<
- kulki ziemniaczane, kurczak w pomidorach i sałata skropiona sokiem z cytryny z pomidorkami koktajlowymi.
Smacznego :)
![]() |
Kulki ziemniaczane fot. Moja Książka Kucharska |
Potrawa przygotowana wg. przepisu Marka Łebkowskiego "Doskonała kuchnia polska".
Wyglądają niezwykle smakowicie! Pewnie równie fantastycznie smakują! :)
OdpowiedzUsuńSmacznie te kuleczki wyglądają.:)
OdpowiedzUsuńKuleczki ziemniaczane w chrupiącej panierce to fajna odmiana dla tradycyjnych ziemniaków puree lub z wody. Możemy modyfikować ich smak i aromat, dodając ulubione zioła i przyprawy; u mnie w kuchni chrupiące kuleczki znajdują coraz więcej zastosowań :) Polecam wypróbować i śmiało modyfikować przepis według własnych upodobań smakowych. Pozdrawiam i smacznego :)
OdpowiedzUsuńnie ma mowy żeby przy tych proporcjach ciasto wyszło, za mało mąki
OdpowiedzUsuńna pewno tylko 2 łyżki mąki i to wszystko?
OdpowiedzUsuńTak, ja dodaję 2 łyżki mąki.
UsuńPozdrawiam.
Dziękuję za odpowiedź. Mnie to nie wychodzi z takich proporcji, ale ja zawsze miałam problem z kopytkami, które są z mąką pszenną. Widziałam podobne przepisy i tam były 2 łyżki mąki ziemniaczanej i szklanka mąki pszennej, reszta składników tak samo. Nic to, będę próbować.
UsuńP.S. Świetny blog.
Szukałam właśnie takiego przepisu, dzieci prosiły o kulki ziemniaczane :) wyglądają pysznie i pewnie też tak smakują
OdpowiedzUsuń