Liczba gości w ciągu ostatniego roku

PIECZONE UDKA Z KURCZAKA



Pieczone udka kurczaka z chrupiącą skórką.


     Przepis na chrupiące udka kurczaka pieczone z pomidorami, czosnkiem, chili, imbirem i dymką. Udka doprawione sosem sojowym i miodem, z dodatkiem tymianku oraz rozmarynu. 

Pieczone udka kurczaka doskonale smakują z ziemniaczanym puree oraz surówką z marchewki albo kapusty kiszonej. Świetne także z dodatkiem ryżu i warzywami ugotowanymi na parze.

Jak upiec udka z kurczaka, aby były soczyste.


     Udka kurczaka będą delikatne i soczyste jeżeli przed pieczeniem zostaną obsmażone na patelni. Złocisto brązowa skórka będzie chrupiąca, a dzięki ziołom i przyprawom, także pełna smaku. Podczas smażenia na patelni, mięso zetnie się zanim soki wypłynął na powierzchnię, dzięki temu udka kurczaka pozostaną mięciutkie i soczyste w środku. 

Mam nadzieję, że przepis na pieczone udka kurczaka spodoba się Tobie i twojej rodzinie :)
Korzystaj z niego i ulepszaj koniecznie:)

Poniżej dokładny przepis, składniki i przygotowanie udek kurczaka z piekarnika.


Udka kurczaka pieczone - składniki i przyprawy

  • 4 udka z kurczaka
  • 4 jędrne pomidory, obrane ze skórki i pokrojone na cząstki
  • oliwa do smażenia
  • 4 ząbki czosnku, pokrojone w plasterki
  • kawałek korzenia imbiru - startego
  • papryczka chilli - posiekana (bez nasion)
  • 2-3 dymki ze szczypiorkiem, cebulki przekrojone na pół, szczypiorek pokrojony na dłuższe części.
  • łyżeczka octu winnego
  • łyżka sosu sojowego
  • łyżka miodu płynnego 
  • płaska łyżeczka tymianku
  • gałązka świeżego rozmarynu
  • sól
  • pieprz
  • szklanka białego, wytrawnego winnego

Pieczone udka kurczaka - przepis:



Krok 1.
  • Umyte, obsuszone porcje kurczaka oprószyć solą oraz pieprzem i podsmażyć na oliwie, rumieniąc z obu stron, aż skórka stanie się złocista. 
  • Usmażone udka przełożyć na blachę do pieczenia mięsa, posypać  roztartym w dłoniach tymiankiem, odstawić na chwi.

Krok 2.
  • Na tą samą patelnię włożyć imbir, czosnek oraz papryczkę chili, smażyć na silnym ogniu 1-2 minuty, cały czas mieszając. Następnie wlać ocet winny - szybko odparować , intensywnie mieszając i odrywając ewentualne kawałki kurczaka przywarłe do dna.
  •  Gdy ocet odparuje na patelnię wlać sos sojowy, miód i wymieszać.
  • Na koniec dodać dymkę wraz ze szczypiorkiem chwilkę jeszcze podsmażyć.

Krok 3.
  • Do sosu na patelni dodać obrane ze skórki, pokrojone w cząstki pomidory oraz białe wino - całość gotować, aż płyn zredukuje się mniej więcej o połowę.

Krok 4.
  • Gotowym sosem polać obsmażone wcześniej udka kurczaka, obłożyć dymką oraz szczypiorkiem, dodać gałązkę rozmarynu, można wrzucić kilka przekrojonych pomidorków koktajlowych - całe naczynie szczelnie przykryć.
  • Udka kurczaka piec w temperaturze 180 stopni przez około jedną godzinę lub do momentu, aż będą gotowe. Po tym czasie udka kurczaka odkryć i zapiekać do uzyskania chrupiącej skórki.


Miłego gotowania :)





Brak komentarzy:

Publikowanie komentarza

Przetwory domowe i inne wyroby tradycyjne

Grill i posiłki na świeżym powietrzu

Święta i uroczystości domowe

Copyright © 2016 MOJA KSIĄŻKA KUCHARSKA , Blogger