PIECZONE UDKA Z KURCZAKA
/
0
Pieczone udka kurczaka z chrupiącą skórką.
Przepis na chrupiące udka kurczaka pieczone z pomidorami, czosnkiem, chili, imbirem i dymką. Udka doprawione sosem sojowym i miodem, z dodatkiem tymianku oraz rozmarynu.
Pieczone udka kurczaka doskonale smakują z ziemniaczanym puree oraz surówką z marchewki albo kapusty kiszonej. Świetne także z dodatkiem ryżu i warzywami ugotowanymi na parze.
Jak upiec udka z kurczaka, aby były soczyste.
Udka kurczaka będą delikatne i soczyste jeżeli przed pieczeniem zostaną obsmażone na patelni. Złocisto brązowa skórka będzie chrupiąca, a dzięki ziołom i przyprawom, także pełna smaku. Podczas smażenia na patelni, mięso zetnie się zanim soki wypłynął na powierzchnię, dzięki temu udka kurczaka pozostaną mięciutkie i soczyste w środku.
Mam nadzieję, że przepis na pieczone udka kurczaka spodoba się Tobie i twojej rodzinie :)
Korzystaj z niego i ulepszaj koniecznie:)
Poniżej dokładny przepis, składniki i przygotowanie udek kurczaka z piekarnika.
Udka kurczaka pieczone - składniki i przyprawy
- 4 udka z kurczaka
- 4 jędrne pomidory, obrane ze skórki i pokrojone na cząstki
- oliwa do smażenia
- 4 ząbki czosnku, pokrojone w plasterki
- kawałek korzenia imbiru - startego
- papryczka chilli - posiekana (bez nasion)
- 2-3 dymki ze szczypiorkiem, cebulki przekrojone na pół, szczypiorek pokrojony na dłuższe części.
- łyżeczka octu winnego
- łyżka sosu sojowego
- łyżka miodu płynnego
- płaska łyżeczka tymianku
- gałązka świeżego rozmarynu
- sól
- pieprz
- szklanka białego, wytrawnego winnego
Pieczone udka kurczaka - przepis:
Krok 1.
- Umyte, obsuszone porcje kurczaka oprószyć solą oraz pieprzem i podsmażyć na oliwie, rumieniąc z obu stron, aż skórka stanie się złocista.
- Usmażone udka przełożyć na blachę do pieczenia mięsa, posypać roztartym w dłoniach tymiankiem, odstawić na chwilę.
Krok 2.
- Na tą samą patelnię włożyć imbir, czosnek oraz papryczkę chili, smażyć na silnym ogniu 1-2 minuty, cały czas mieszając. Następnie wlać ocet winny - szybko odparować , intensywnie mieszając i odrywając ewentualne kawałki kurczaka przywarłe do dna.
- Gdy ocet odparuje na patelnię wlać sos sojowy, miód i wymieszać.
- Na koniec dodać dymkę wraz ze szczypiorkiem chwilkę jeszcze podsmażyć.
Krok 3.
- Do sosu na patelni dodać obrane ze skórki, pokrojone w cząstki pomidory oraz białe wino - całość gotować, aż płyn zredukuje się mniej więcej o połowę.
Krok 4.
- Gotowym sosem polać obsmażone wcześniej udka kurczaka, obłożyć dymką oraz szczypiorkiem, dodać gałązkę rozmarynu, można wrzucić kilka przekrojonych pomidorków koktajlowych - całe naczynie szczelnie przykryć.
- Udka kurczaka piec w temperaturze 180 stopni przez około jedną godzinę lub do momentu, aż będą gotowe. Po tym czasie udka kurczaka odkryć i zapiekać do uzyskania chrupiącej skórki.
Miłego gotowania :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz