Liczba gości w ciągu ostatniego roku

PIECZONA KACZKA Z CHRUPIĄCĄ SKÓRKĄ - z jabłkami i pomarańczami



moja ksiazka kucharska


PIECZONA KACZKA Z CHRUPIĄCĄ SKÓRKĄ -  z jabłkami i pomarańczami


Kaczka pieczona, czyli jak upiec soczystą kaczkę z jabłkami i pomarańczami z mięsem odchodzącym od kości. Najlepszy, wypróbowany przepis na kaczkę z wypieczoną i chrupiącą skórką. Prościej się już chyba nie da - w żaroodpornym garnku z przykryciem, przyprawiona pachnącymi przyprawami w asyście aromatycznych owoców. Kaczka pieczona w całości.



SKŁADNIKI :


  • 1 kaczka  o wadze ok. 2,5kg
  • 2 łyżki suszonego majeranku
  • 2 łyżki suszonego tymianku
  • 2 łyżki pieprzu ziołowego
  • 2 łyżki miodu
  • sól i pieprz czarny mielony do smaku
  • 4 jabłka
  • 2 pomarańcze

PRZYGOTOWANIE:

Krok 1.
Najlepiej dnia wcześniejszego: 
przygotowujemy mieszankę przypraw z majeranku, tymianku, pieprzu ziołowego i czarnego oraz soli . 
Oczyszczoną kaczkę smarujemy miodem i dokładnie nacieramy mieszanką przyprawową (w środku i na zewnątrz) - wkładamy do naczynia, w którym będziemy ją piec.

Jabłka kroimy w ósemki a pomarańcze w cienkie plasterki - część owoców wkładamy do środka kaczki, pozostałą częścią obkładamy kaczkę.

Kaczkę możemy odstawić do zamarynowania - nawet na całą noc (oczywiście w lodówce - przed pieczeniem ocieplamy kaczkę do temperatury pokojowej).

Krok 2.
Wkładamy garnek do piekarnika nagrzanego do 230 stopni i pieczemy około 30 minut bez przykrycia, następnie garnek przykrywamy i pieczemy przez następne 2 godziny w 180 stopniach. 

Po upieczeniu kaczkę wyjmujemy z garnka, dzielimy na części, możemy polać tłuszczem wytopionym spod kaczki.

Smacznego :)

Sprawdź inne fantastyczne przepisy na święta>>> 







Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Ebook

Przetwory domowe i inne wyroby tradycyjne

Grill i posiłki na świeżym powietrzu

CO NA OBIAD

Copyright © 2016 MOJA KSIĄŻKA KUCHARSKA , Blogger