PIECZONA KACZKA Z CHRUPIĄCĄ SKÓRKĄ - z jabłkami i pomarańczami
/
0
PIECZONA KACZKA Z CHRUPIĄCĄ SKÓRKĄ - z jabłkami i pomarańczami
Kaczka pieczona, czyli jak upiec soczystą kaczkę z jabłkami i pomarańczami z mięsem odchodzącym od kości. Najlepszy, wypróbowany przepis na kaczkę z wypieczoną i chrupiącą skórką. Prościej się już chyba nie da - w żaroodpornym garnku z przykryciem, przyprawiona pachnącymi przyprawami w asyście aromatycznych owoców. Kaczka pieczona w całości.
SKŁADNIKI :
- 1 kaczka o wadze ok. 2,5kg
- 2 łyżki suszonego majeranku
- 2 łyżki suszonego tymianku
- 2 łyżki pieprzu ziołowego
- 2 łyżki miodu
- sól i pieprz czarny mielony do smaku
- 4 jabłka
- 2 pomarańcze
PRZYGOTOWANIE:
Krok 1.
Najlepiej dnia wcześniejszego:
przygotowujemy mieszankę przypraw z majeranku, tymianku, pieprzu ziołowego i czarnego oraz soli .
Oczyszczoną kaczkę smarujemy miodem i dokładnie nacieramy mieszanką przyprawową (w środku i na zewnątrz) - wkładamy do naczynia, w którym będziemy ją piec.
Jabłka kroimy w ósemki a pomarańcze w cienkie plasterki - część owoców wkładamy do środka kaczki, pozostałą częścią obkładamy kaczkę.
Kaczkę możemy odstawić do zamarynowania - nawet na całą noc (oczywiście w lodówce - przed pieczeniem ocieplamy kaczkę do temperatury pokojowej).
Krok 2.
Wkładamy garnek do piekarnika nagrzanego do 230 stopni i pieczemy około 30 minut bez przykrycia, następnie garnek przykrywamy i pieczemy przez następne 2 godziny w 180 stopniach.
Po upieczeniu kaczkę wyjmujemy z garnka, dzielimy na części, możemy polać tłuszczem wytopionym spod kaczki.
Smacznego :)
Sprawdź inne fantastyczne przepisy na święta>>>
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz