MENU

Przepis na puszyste kokosowe racuchy

Liczba gości w ciągu ostatniego roku

8,837,759

przepis na racuchy
Racuchy.

 

Przepis na racuchy

     Prosty przepis na puszyste racuchy bez drożdży.  Szybkie do zrobienia racuszki, idealne na śniadanie, lunch lub podwieczorek. Pyszne z jogurtem, owocami, miodem czy syropem klonowym.

  • Super prosty i sprawdzony przepis na racuchy
  • idealne na podwieczorek dla dzieci
  • wskazówki, które pomogą ci zrobić najlepsze racuchy

www.e-ksiazkakucharska.pl
Przepis na racuchy.


Przepis na racuchy

     PROSTE. ŁATWE. PUSZYSTE. SZYBKIE. Przepis na najlepsze puszyste racuszki z mlekiem kokosowym. Wszystko zaczyna się od ciasta. Zbyt gęste sprawi, że placuszki będą grube, lepkie i niedogotowane w środku. Zbyt cieknące ciasto rozleje się na patelni i racuchy nie urosną. Konsystencję ciasta najlepiej sprawdzać podczas przygotowania i w razie konieczności dolać dodatkową ilość mleka.


Jak zrobić racuchy

Oto składniki i przepis krok po kroku na racuchy 

Składniki suche:

  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 3 łyżki cukru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/4 łyżeczki sody
  • 1/3 łyżeczki soli
Składniki mokre:
  • 1 i 3/4 szklanki mleka kokosowego (ew. zwykłe)
  • 1 duże jajko lub 2 małe
  • 3 łyżki roztopionego, wystudzonego masła (lub oleju)
  • 2 łyżki soku z cytryny

Racuchy przepis


Krok 1.
  • W dużej misce umieścić wszystkie składniki suche, przemieszać. Zrobić dołek na środku i dodać składniki mokre.
  • Drucianą trzepaczką rozmieszać najpierw mokre składniki, a następnie powoli zagarniać suche składniki. Wszystko razem wymieszać na gładką masę. W razie potrzeby, dolać więcej mleka. W cieście może pozostać kilka grudek. Ciasta nie mieszamy zbyt długo, wystarczy tylko tyle, aby połączyć składniki. 
  • Gotowe ciasto zostawić na około 10 minut.
Krok 2.
  • W tym czasie rozgrzać patelnię na niewielkim ogniu. Posmarować odrobiną masła.
  • Nakładać łyżką porcje ciasta. Smażyć na małym ogniu. Gdy spód stanie się złoty, a na powierzchni zaczną pojawiać się bąbelki, odwrócić placuszki szpatułką na drugą stronę. Dosmażyć, na małym ogniu. Powtarzać z pozostałym ciastem.
Gotowe racuchy podajemy z ulubionymi dodatkami. Może to być cukier puder, owoce, dżem, jogurt albo ulubiony syrop. 

Mam nadzieję, że przepis spodoba się Tobie i Twoim bliskim :) Korzystaj z niego i koniecznie ulepszaj :)

Oto kilka innych, wypróbowanych przepisów na domowe racuchy, które mogą Ci się spodobać:

racuchy
Racuchy.

przepis na racuchy
Racuchy.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Ebook

Przetwory domowe i inne wyroby tradycyjne

Grill i posiłki na świeżym powietrzu

Copyright © 2016 MOJA KSIĄŻKA KUCHARSKA , Blogger