Idealne puszyste racuszki na jogurcie greckim
Idealne puszyste racuszki na jogurcie greckim. |
Idealne puszyste racuszki na jogurcie greckim
Przepis na obłędne racuszki na jogurcie greckim - idealne placuszki na słodki podwieczorek, piknik lub kolację.
Idealnie puszyste i mięciutkie racuszki na jogurcie greckim, są chyba nieco zdrowsze niż te przygotowane na śmietanie lub maślance :). Bardzo szybki i łatwy przepis na pyszne placuszki dla dzieci na kolację, śniadanie, piknik albo podwieczorek. Ponieważ racuszki przygotowujemy bez drożdży i nie potrzeba czekać na wyrastanie, to wszystko naprawdę zajmuje niewiele czasu.
Racuszki |
Jak zrobić idealne racuszki.
Racuszki są niezwykle wszechstronne i łatwe do zrobienia. Placuszki z tego przepisu są delikatne, miękkie, a z zewnątrz chrupiące za każdym razem. Wszystko, czego potrzeba aby zrobić racuszki to mąka, jaja, jogurt grecki, mleko i kilka dodatków, dzięki którym te racuszki zawdzięczają swój najlepszy smak.
Do ciasta na racuszki można dodać owoce: jagody, maliny borówkę amerykańską (to jest super pyszne!), albo wiórki czekoladowe. Wypływająca, ciepła czekolada z każdym kęsem - to jest coś obłędnego! Można pomieszać i dać wszystkiego po trochę :)
Jeśli lubisz miękkie i puszyste racuszki z chrupiącymi brzegami, ten przepis jest właśnie dla Ciebie.
Racuszki na jogurcie greckim - składniki:
- 2 szklanki mąki pszennej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 łyżki cukru
- szczypta soli
- 2 duże jajka
- 2 i pół łyżki oleju (może być stopiony kokosowy, albo zwykły)
- 1 - 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
- 1 szklanka jogurtu greckiego
- 1 szklanka mleka niskotłuszczowego (może być mleko migdałowe)
- maliny, jagody, wiórki czekoladowe...
Przepis na racuszki z jogurtem greckim:
- Wszystkie suche składniki wymieszać w misce: przesianą mąkę pszenną, proszek do pieczenia, cukier, sól.
- W mniejszej miseczce wymieszać składniki mokre: jajka, wanilię, olej - starannie ubić do kremowej i gładkiej masy. Następnie wlać mleko oraz jogurt grecki i wymieszać.
- Przygotowaną mieszaninę mokrych składników przelać do miski ze składnikami suchymi i wymieszać delikatnie drewnianą łyżką, do połączenia wszystkich składników. Ciasto w tym momencie nie będzie gładkie, jednak jeżeli dodajemy owoce, nie należy się tym przejmować. Ciasto na racuszki bez owoców można zmiksować.
- Podgrzać patelnię na średnim ogniu, wlać odrobinę oleju i kłaść łyżką porcje ciasta. Racuszki smażyć na niewielkim ogniu przez około 4 minuty. Gdy spód stanie się złoto-brązowy, racuszki można przerzucić na drugą stronę i dosmażyć jeszcze przez 2-3 minuty.
Racuszki. |
Przepis brzmi pysznie, obłędne racuszki :)
OdpowiedzUsuńDziękuję:) Polecam, koniecznie wypróbuj z owocami :)
Usuńjakie one apetyczne
OdpowiedzUsuńDziękuję Kochana :) Przepięknie pozdrawiam!
UsuńIle racuszków wychodzi z porcji?
OdpowiedzUsuńNie liczyłam, mogło być około 20-25 sztuk
Usuń