PRZEPIS NA RACUCHY Z JABŁKAMI
/
8
![]() |
Racuchy z jabłkami. |
Przepis na racuchy z jabłkami - najlepsze, puszyste placuszki.
Prosty, łatwy i szybki przepis na najlepsze racuchy z jabłkami jak u babci. Racuszki bez drożdży, na kwaśnym mleku. Zamiast jabłek, do placuszków można dodać startą dynię lub pokrojony w plasterki rabarbar (w sezonie).
![]() |
Przepis na racuchy z jabłkami. |
Racuchy z jabłkami - składniki :
- 300g jabłek
- około 350-400g mąki pszennej
- 2 szklanki kwaśnego mleka
- 1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej lub 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 2 duże jajka
- cukier puder do posypania
- tłuszcz do smażenia
Jak zrobić racuchy - przepis krok po kroku:
Krok 1.
- Jabłka obrać, zetrzeć na tarce do jarzyn, wymieszać z niewielką ilością cukru, skropić sokiem z cytryny, aby nie ściemniały - odstawić. Przed dodaniem do ciasta, odsączyć starte jabłka z nadmiaru wody.
Krok 2.
- Mąkę przesiać, kwaśne mleko rozmącić starannie z jajkami i mąką, wybijać łyżką na gładką i pulchną masę - pod koniec dodać sody lub proszku do pieczenia. Ciasto powinno mieć konsystencję gęstej śmietany.
- Patelnię rozgrzać na średnim ogniu, natłuścić i zmniejszyć ogień - łyżką kłaść porcje ciasta i smażyć racuszki z obu stron na piękny złoty kolor. Placuszków nie smażyć na dużym ogniu, nie trzeba się z nimi śpieszyć, ani nie odwracać ich zbyt wcześnie. Niech spód placuszków ładnie się zarumieni, a gdy na powierzchni i wokół zaczną pojawiać się bąbelki racuszki są gotowe do odwrócenia.
Gotowe racuchy z jabłkami podaję posypane cukrem pudrem i ze świeżymi owocami sezonowymi. Absolutnie najlepsze i fantastyczne :)
Miłego gotowania!
![]() |
Racuchy z jabłkami. |
Ostatnio robiłam z gruszką - bardzo dobre :)
OdpowiedzUsuńGosia, nigdy nie próbowałam takich, ale brzmi pysznie :) Buziaki :)
OdpowiedzUsuńAleż cudowne puchatki :)
OdpowiedzUsuńDziękuję Dorotka :)
UsuńMuszę zrobić takie racuszki i to jeszcze dzisiaj :)
OdpowiedzUsuńA więc do dzieła! :)
Usuńwyglądają mniami
OdpowiedzUsuńPolecam wszystkim! :)
Usuń