Liczba gości w ciągu ostatniego roku

PRZEPIS NA RACUCHY Z JABŁKAMI

 

www.e-ksiazkakucharska.pl
Racuchy z jabłkami.

Przepis na racuchy z jabłkami - najlepsze, puszyste placuszki.

     Prosty, łatwy i szybki przepis na najlepsze racuchy z jabłkami jak u babci. Racuszki bez drożdży, na kwaśnym mleku. Zamiast jabłek, do placuszków można dodać startą dynię lub pokrojony w plasterki rabarbar (w sezonie).

www.e-ksiazkakucharska.pl
Przepis na racuchy z jabłkami.

Racuchy z jabłkami - składniki :

  • 300g jabłek
  • około 350-400g mąki pszennej
  • 2 szklanki kwaśnego mleka
  • 1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej lub 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 duże jajka
  • cukier puder do posypania
  • tłuszcz do smażenia

Jak zrobić racuchy - przepis krok po kroku:


Krok 1.
  • Jabłka obrać, zetrzeć na tarce do jarzyn, wymieszać z niewielką ilością cukru, skropić sokiem z cytryny, aby nie ściemniały - odstawić. Przed dodaniem do ciasta, odsączyć starte jabłka z nadmiaru wody.
Krok 2.
  • Mąkę przesiać, kwaśne mleko rozmącić starannie z jajkami i mąką, wybijać łyżką na gładką i pulchną masę - pod koniec dodać sody lub proszku do pieczenia.  Ciasto powinno mieć konsystencję gęstej śmietany.
  • Patelnię rozgrzać na średnim ogniu, natłuścić i zmniejszyć ogień - łyżką kłaść porcje ciasta i smażyć racuszki z obu stron na piękny złoty kolor. Placuszków nie smażyć na dużym ogniu, nie trzeba się z nimi śpieszyć, ani nie odwracać ich zbyt wcześnie. Niech spód placuszków ładnie się zarumieni, a gdy na powierzchni i wokół zaczną pojawiać się bąbelki racuszki są gotowe do odwrócenia.
Gotowe racuchy z jabłkami podaję posypane cukrem pudrem i ze świeżymi owocami sezonowymi. Absolutnie najlepsze i fantastyczne :)

Miłego gotowania!

www.e-ksiazkakucharska.pl
Racuchy z jabłkami.



6 komentarzy:

Przetwory domowe i inne wyroby tradycyjne

Grill i posiłki na świeżym powietrzu

Święta i uroczystości domowe

Copyright © 2016 MOJA KSIĄŻKA KUCHARSKA , Blogger