Liczba gości w ciągu ostatniego roku

Racuchy na maślance

racuchy na maślance
Racuchy na maślance

Racuchy na maślance.


Przepis na racuchy na maślance.


     Racuchy na maślance - cudownie puszyste, lekkie i mięciutkie, ze złotymi i chrupiącymi brzegami. Przepis jest bardzo prosty i warty wypróbowania. 

Idealne ciasto na racuszki z maślanką.


 Przepis na racuchy z maślanką, proszkiem do pieczenia, sodą i stopionym masłem. Proporcje składników są idealnie dobrane, a racuszki przepyszne. Ciasto jest gęste i kremowe. Do ciasta można dodać starte jabłka, jagody, pokrojone na mniejsze kawałeczki truskawki albo banany.

Dla idealnie puszystych racuszków, ciasto powinniśmy odstawić na chwilę, aby 'odpoczęło'. Kiedy zaczynam smażyć placuszki zaraz po przygotowaniu ciasta zazwyczaj pierwsza partia jest cienka i płaska. Ponad to im mniej mieszamy ciasto, tym racuchy są grubsze i bardziej puszyste. Nie należy się przejmować jeżeli pozostanie kilka grudek. Zwykle rozpuszczają się, kiedy ciasto odstawiam aby 'odpoczęło'.

Usmażone racuszki na maślance podawać z miodem, syropem klonowym, owocami, lodami, cukrem pudrem lub schłodzonym jogurtem owocowym.

www.e-ksiazkakucharska.pl
Racuchy na maślance.

Lekkie i puszyste racuchy na maślance.


Suche składniki:
  • 2 szklanki przesianej mąki pszennej
  • 3 - 4 łyżki cukru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 płaska łyżeczka sody
  • szczypta soli
Mokre składniki:
  • 1 i 1/2 szklanki maślanki
  • 1/3 szklanki stopionego i wystudzonego masła 
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 2 duże jajka

Przepis na racuchy na maślance:


Krok 1.
  • Suche składniki umieścić w dużej misce, zrobić wgłębienie i następnie dodać składniki mokre.
  • Drucianą trzepaczką rozmieszać najpierw mokre składniki, następnie zagarniając składniki suche wymieszać wszystko razem, aż powstanie w miarę gładkie ciasto (może być kilka grudek, ale to nie przeszkadza). Jeżeli ciasto będzie zbyt gęste, można dodać kilka łyżek mleka albo maślanki. Gotowe ciasto odstawić na około 10 minut, aby 'odpoczęło'.
Krok 2.
  • Patelnię teflonową rozgrzać na średnim ogniu, natrzeć odrobiną masła i zmniejszyć ogień. 
  • Nakładać porcje ciasta i nadać delikatnie łyżką okrągły kształt.
  • Racuszki na maślance smażyć na wolnym ogniu - gdy spód stanie się złoty, a na powierzchni pojawią się pęcherzyki powietrza, przewracać racuszki na drugą stronę i dosmażyć na złoto.
Usmażone racuszki na maślance podawać z miodem, syropem klonowym, owocami, lodami, cukrem pudrem lub schłodzonym jogurtem owocowym.

Miłego gotowania!

racuszki na maślance

www.e-ksiazkakucharska.pl




2 komentarze:

Przetwory domowe i inne wyroby tradycyjne

Grill i posiłki na świeżym powietrzu

CO NA OBIAD

Copyright © 2016 MOJA KSIĄŻKA KUCHARSKA , Blogger