Liczba gości w ciągu ostatniego roku

Racuchy na maślance

racuchy na maślance
Racuchy na maślance.

Racuchy na maślance

     Pyszne, puszyste i proste do przygotowania racuchy na maślance, to klasyka kuchni polskiej, która zawsze cieszy się dużą popularnością, zarówno wśród dzieci, jak i dorosłych. Najlepiej smakują ciepłe, posypane cukrem pudrem i podane z ulubionymi dodatkami, np. dżemem, miodem, jogurtem, świeżymi owocami, bitą śmietaną lub syropem klonowym. Do racuchów na maślance świetnie pasuje również cynamon, który można dodać do ciasta lub posypać gotowe racuchy.

     Do przygotowania racuchów na maślance potrzebujemy tylko kilku prostych składników: mąki, maślanki, jajek, cukru, proszku do pieczenia, sody oraz ewentualnie dodatków smakowych, takich jak jabłka czy cynamon.



www.e-ksiazkakucharska.pl
Racuchy na maślance.

Racuchy na maślance

     Racuchy na maślance to prawdziwa uczta dla podniebienia i jednocześnie prosta w wykonaniu potrawa. To rodzaj placuszków, które w swoim składzie mają m.in. mąkę, jajka, masło oraz oczywiście maślankę, która nadaje im niepowtarzalny smak i konsystencję. Racuchy na maślance można podawać zarówno na słodko, jak i na słono, dzięki czemu stanowią doskonały wybór na każdą okazję.

Przygotowanie racuchów na maślance jest bardzo proste. Wystarczy połączyć ze sobą kilka składników, a następnie smażyć na patelni. Do przygotowania racuchów na maślance potrzebne będą:


Suche składniki:
  • 2 szklanki przesianej mąki pszennej
  • 3 - 4 łyżki cukru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 płaska łyżeczka sody
  • szczypta soli
Mokre składniki:
  • 1 i 1/2 szklanki maślanki
  • 1/3 szklanki stopionego i wystudzonego masła 
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 2 duże jajka

Racuchy na maślance przepis

Krok 1.
  • Suche składniki umieścić w dużej misce, zrobić wgłębienie i następnie dodać składniki mokre.
  • Drucianą trzepaczką rozmieszać najpierw mokre składniki, następnie zagarniając składniki suche wymieszać wszystko razem, aż powstanie w miarę gładkie ciasto (może być kilka grudek, ale to nie przeszkadza). Jeżeli ciasto będzie zbyt gęste, można dodać kilka łyżek mleka albo maślanki. Gotowe ciasto odstawić na około 10 minut, aby 'odpoczęło'.
Krok 2.
  • Patelnię teflonową rozgrzać na średnim ogniu, natrzeć odrobiną masła i zmniejszyć ogień. 
  • Nakładać porcje ciasta i nadać delikatnie łyżką okrągły kształt.
  • Racuszki na maślance smażyć na wolnym ogniu - gdy spód stanie się złoty, a na powierzchni pojawią się pęcherzyki powietrza, przewracać racuszki na drugą stronę i dosmażyć na złoto.


racuszki na maślance


Placuszki na maślance

      Placuszki na maślance można podawać na wiele różnych sposobów. Można je polać miodem, dżemem, syropem klonowym lub posypać cukrem pudrem. Można również podać je na słono, np. z serem żółtym, szynką, czy boczkiem. Do placuszków świetnie pasują również owoce, takie jak truskawki, banany, czy borówki. Zaserwuj racuchy na maślance na śniadanie, podwieczorek lub jako deser - smakują doskonale o każdej porze dnia!

Oto kilka innych przepisów na placuszki, które mogą Ci się spodobać:

Miłego gotowania!



www.e-ksiazkakucharska.pl



Przepis zaktualizowany 

2 komentarze:

Ebook

Przetwory domowe i inne wyroby tradycyjne

Grill i posiłki na świeżym powietrzu

CO NA OBIAD

Copyright © 2016 MOJA KSIĄŻKA KUCHARSKA , Blogger