Puszyste racuchy z dyni
/
0
Racuchy z dyni. |
Racuchy z dyni
Puszyste i mięciutkie racuchy z tartej dyni, bez drożdży z dodatkiem mleka migdałowego i śmietany - doskonałe dyniowe racuszki na śniadanie, kolację, obiad albo deser.
- idealne racuszki z dyni są absolutnie najlepsze i tak łatwe do zrobienia!
- te placki z dyni są idealne do mrożenia
Inne przepisy na puszyste placki, które mogą Ci się spodobać:
- Super puszyste pancakes z truskawkami>>>
- Racuchy na maślance>>>
- Idealne puszyste racuszki na jogurcie greckim>>>
- Przepis na racuchy z jabłkami>>>
- Racuszki drożdżowe z jabłkami>>>
- Racuszki z jabłkami na kefirze>>>
- Racuszki ze śmietaną - lekkie i puszyste jak chmurka>>>
Racuchy z dyni przepis
Przepis na dyniowe racuszki jest łatwy do robienia. Oto wypróbowany sposób na domowe placki dyniowe, składniki, przyprawy i przygotowanie krok po kroku. Mam nadzieję, że przepis spodoba się Tobie i Twoim bliskim :) Korzystaj z niego i koniecznie ulepszaj :)
Placki z dyni. |
Składniki potrzebne do przygotowania racuchów z dyni:
Składniki suche:
- 2 szklanki mąki pszennej
- 2 łyżki cukru
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 płaska łyżeczka sody
- szczypta soli
- szczypta cynamonu (ewentualnie)
Składniki mokre:
- 3/4 szklanki gęstej śmietany 18%
- 1/2 - 3/4 szklanki mleka migdałowego
- 2 jajka
- 2 łyżki oleju albo stopionego masła
- 1 szklanka miąższu dyni, startego na tarce o drobnych oczkach
- 2 łyżeczki soku z limonki lub cytryny
Przepis na dyniowe racuchy
Krok 1.
- Suche składniki umieścić w dużej misce, zrobić wgłębienie i następnie dodać składniki mokre.
- Drucianą trzepaczką rozmieszać najpierw mokre składniki, następnie zagarniając składniki suche wymieszać wszystko razem, aż powstanie w miarę gładkie ciasto (może być kilka grudek, ale to nie przeszkadza). Jeżeli ciasto będzie zbyt gęste, można dodać kilka łyżek mleka. Gotowe ciasto odstawić na około 10 minut, aby 'odpoczęło'.
Krok 2.
- Patelnię teflonową rozgrzać na średnim ogniu, natrzeć odrobiną masła i zmniejszyć ogień.
- Nakładać porcje ciasta i nadać delikatnie łyżką okrągły kształt.
- Racuszki z dyni smażyć na wolnym ogniu - gdy spód stanie się złoty, a na powierzchni pojawią się pęcherzyki powietrza, przewracać racuszki na drugą stronę i dosmażyć na złoto.
Usmażone dyniowe racuchy podawać z miodem, syropem klonowym, owocami, lodami, cukrem pudrem lub schłodzonym jogurtem owocowym.
Miłego gotowania!
Puszyste racuchy z dyni. |
Szukasz przepisu na szybki obiad dla całej rodziny? Zobacz mój wypróbowany przepis na najlepszą, rozgrzewającą zupę z dyni, albo balsamiczne pieczone filety z kurczaka z mozzarellą. Mając naprawdę niewiele czasu na gotowanie, szybko przygotujesz wyjątkowo pyszny makaron tagliatelle z kurczakiem w sosie curry, a także curry z kurczaka i mango z ryżem. :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz