Liczba gości w ciągu ostatniego roku

RACUSZKI DROŻDŻOWE Z JABŁKAMI - smak dzieciństwa

www.e-ksiazkakucharska.pl
Lekkie i puszyste jak chmurka racuszki drożdżowe.

Wypróbowany przepis, składniki i przyprawy na racuszki drożdżowe z jabłkami.


      Przepis na pyszne, delikatne i pulchne w środku, a z wierzchu chrupiące, racuszki drożdżowe z jabłkami. Racuszki po usmażeniu pozostają puchate i mięciutkie. Najlepiej smakują posypane cukrem pudrem i w takiej wersji jemy je najczęściej. Chociaż w sezonie letnim, kiedy pod dostatkiem świeżych owoców, racuszki często zajadamy np. z truskawkami i śmietanką. Absolutna rewelacja!
Racuszki świetnie nadają się na piknik - nawet, kiedy wystygną, smakują wyśmienicie ( a może nawet jeszcze lepiej ;)

Zobaczcie łatwy przepis na racuszki drożdżowe z jabłkami. Korzystajcie z niego i ulepszajcie go:) Polecam.




www.e-ksiazkakucharska.pl
Racuchy drożdżowe z jabłkami jak u babci.

Oto składniki na racuszki drożdżowe z jabłkami:

  • 2 jabłka
  • 1,5 szklanki mąki pszennej
  • ok. 1 szklanka mleka
  • 3 jajka
  • 3 łyżki cukru kryształu
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • 3 łyżki masła
  • 20g świeżych drożdży
  • tłuszcz do smażenia

dodatki do racuszków drożdżowych:

  • cukier puder
  • bita śmietana
  • świeże owoce : truskawki, jagody, porzeczki, maliny
  • dżemy owocowe i konfitury

www.e-ksiazkakucharska.pl
Puszyste i chrupiące racuchy drożdżowe .

Oto przepis na racuchy drożdżowe :


Krok 1.
  • jabłka obrać, przekroić na połówki i usunąć gniazda nasienne. Następnie zetrzeć na tarce do jarzyn z większymi oczkami, skropić sokiem z cytryny, aby nie ściemniały i po chwili odcisnąć dokładnie z nadmiaru soku. Starte jabłka wymieszać z cukrem waniliowym, przykryć i odstawić na chwilę.
Krok 2.

uwaga: wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
  • Drożdże rozetrzeć w większej miseczce z ciepłym mlekiem, 1 łyżką cukru i 3 łyżkami mąki pszennej, wymieszać, aby nie było grudek i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
  • Oddzielić żółtka od białek. Żółtka utrzeć z pozostałym cukrem na puszystą, jasnożółtą masę, a białka ubić na sztywną pianę. Masło rozpuścić na patelni.
Krok 3.
  • Do wyrośniętego rozczynu przesiać pozostałą mąkę, dodać żółtka utarte z cukrem, roztopione (nie gorące!) masło oraz ubite białka. Wyrobić ciasto łyżką, aż ukarzą się pęcherzyki powietrza, następnie dodać starte jabłka (jeżeli potrzeba, to jeszcze raz odlać i odcisnąć sok z jabłek), całość wymieszać i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Krok 4.
  • Na patelni lekko rozgrzać ok. 0,5cm warstwę tłuszczu, nabierać ciasto łyżką i kłaść na patelnię. Smażyć na niewielkim ogniu z każdej strony na rumiano. Racuszki przewracać na drugą stronę, dopiero kiedy na powierzchni placuszka pojawią się pęcherzyki powietrza, a ciasto z wierzchu lekko się zetnie.
  • Usmażone racuchy z jabłkami osączać na papierowym ręczniku. 
Racuchy drożdżowe  posypać cukrem pudrem i podawać z owocami, śmietanką, ulubionymi dżemami lub konfiturami owocowymi.

Smacznego :)

www.e-ksiazkakucharska.pl
Racuchy drożdżowe z cukrem pudrem.

www.e-ksiazkakucharska.pl
Najlepsze racuchy drożdżowe - wypróbowany przepis.

4 komentarze:

  1. Uwielbiam :) u mnie w domu chyba nigdy się nie robiło racuchów na drożdżach. Zawsze chodzimy na skróty i dodajemy proszek do pieczenia, ale i tak są pyszne :)

    OdpowiedzUsuń
  2. i do tego jeszcze rozgnieciony banan *-*

    OdpowiedzUsuń

Przetwory domowe i inne wyroby tradycyjne

Grill i posiłki na świeżym powietrzu

Święta i uroczystości domowe

Copyright © 2016 MOJA KSIĄŻKA KUCHARSKA , Blogger