KORECZKI ŚLEDZIOWE PO GIŻYCKU - na imprezę.
Koreczki śledziowe przygotowane z cebulką, marynowaną papryką i ketchupem ...fantastyczne!
Podaję Wam mój, sprawdzony przepis na te śledzie. Patentu ze słoikiem co prawda nie wymyśliłam (gdzieś, kiedyś trafiłam na to w internecie i jest świetny), ale myślę, że mam dla Was inny :) Otóż jeżeli posiadacie w swojej spiżarni np. paprykę marynowaną w sosie pomidorowym lub ketchupie (jak coś to przepis jest tutaj) lub jakieś inne sosy na bazie pomidorów i papryki - to będzie świetne do marynowania śledzi. Wystarczy otworzyć słoik, zawartość wymieszać ze śledziami, zamarynować jakiś czas i gotowe :) Mega ekspresowo!
Ja już wypróbowałam i polecam ten sposób! Pomyślcie tylko, co mogłoby się nadać i gotowe :)
Zaczynajmy :)
SKŁADNIKI :
- 1 wiadereczko filetów śledziowych a'la Matijas
- 1 duża cebula sałatkowa, pokrojona w kostkę lub piórka
- marynowana papryka, w pokrojona w kostkę *
- mleko do moczenia śledzi
- 1 szklanka oleju
- 1/2 szklanki keczupu (łagodnego bądź ostrego, jak lubicie)
- 1/2 szklanki octu *
- 1 łyżeczka ziół włoskich
- cukier do smaku
PRZYGOTOWANIE :
* Octu można dolać mniej, a później ewentualnie jeszcze dolać - próbujcie jaki smak Wam najbardziej odpowiada.
Nie podałam ilości papryki marynowanej, u mnie tak "na oko", ok. pół szklanki może 3/4. Śledzie te możecie także przygotować bez papryki.
Możecie użyć takich ziół, jakie lubicie. Na pewno świetna będzie bazylia, oregano, nawet tymianek.
Krok 1.
Filety wyjmujemy z solanki, zalewamy zimną wodą i odstawiamy na dwie godziny - w tym czasie raz wymieniamy wodę.
Krok 2.
Następnie filety wyjmujemy z wody i zalewamy mlekiem - odstawiamy na 1 godzinę.
Krok 3.
Pokrojoną cebulę zalewamy olejem z cukrem (około 1 łyżeczka) - odstawiamy na około 15 minut.
Krok 4.
Keczup łączymy z octem i papryką pokrojoną w kostkę lub w paseczki papryką marynowaną - dodajemy do cebuli, wsypujemy zioła i mieszamy.
Osączone z mleka filety zanurzamy w masie pomidorowej z cebulką i papryką, wyjmujemy i kroimy wzdłuż w cienkie paski. Paski zawijamy w koreczki, w każdy wbijamy wykałaczkę. Gotowe układamy na desce.
Krok 5.
Masę pomidorową przelewamy do słoja, wkładamy koreczki, słoik zakręcamy i delikatnie nim potrząsamy, aby wymieszać śledzie z marynatą. Tak przygotowane koreczki wkładamy do lodówki nawet na kilka godzin.
Przed podaniem wyjmujemy wykałaczki z koreczków. Koreczki układamy na udekorowanym zieleniną półmisku, polewamy pozostałą pastą pomidorowo-paprykową i serwujemy.
Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz