Liczba gości w ciągu ostatniego roku

Botwinka kiszona do barszczu

 

botwina kiszona
Botwina kiszona.

Botwinka kiszona

    Pyszna botwinka kiszona do barszczu z czosnkiem, koprem i chrzanem. Kiszenie botwiny jest łatwe, podobne do kiszenia ogórków. Potrzeba tylko kilku sezonowych składników, które są tanie i łatwo dostępne.  Zupa z kiszonej botwiny jest pyszna i bardzo szybka w przygotowaniu.  Botwinka ma piękny, fioletowy kolor, kwas jest klarowny o wyraźnym aromacie czosnku, kopru i chrzanu.

  • kiszona botwinka bardzo dobrze się przechowuje
  • przepis jest prosty i szybki w przygotowaniu

www.e-ksiazkakucharska.pl
Botwinka kiszona.



Botwinka kiszona


Do kiszenia możesz użyć dowolnej ilości botwinki z młodymi buraczkami. Na każdy litr przegotowanej wody dajemy 1 łyżkę soli niejodowanej. Do każdego słoika wkładamy 1 ząbek czosnku, kawałek korzenia chrzanu, baldaszek kopru, jeden listek wiśniowy i ciasno upychamy posiekaną botwinkę z buraczkami. Słoiki z botwinką uzupełniamy gorącą zalewą i szczelnie zamykamy. Słoiki z botwinką odstawiamy do góry dnem, nakrywamy ręcznikiem lub ściereczką kuchenną i pozostawiamy do całkowitego wystudzenia.


 Oto kilka innych przepisów na domowe przetwory, które mogą Ci się spodobać:
Oto składniki i przyprawy potrzebne do przygotowania kiszonej botwinki:
u mnie 4 słoiki 1l
  • ok. 2,5kg botwinki z młodymi buraczkami
  • 4 ząbki czosnku
  • 4 baldaszki kopru
  • 4 niewielkie kawałeczki korzenia chrzanu
  • 4 listki wiśniowe
zalewa:
  • około 3 litry wody stołowej
  • 3 łyżki soli niejodowanej

Botwinka kiszona przepis


Krok 1.
  • Botwinkę z młodymi buraczkami starannie umyć. Liście z ogonkami posiekać, buraczki pokroić w kostkę albo zetrzeć na tarce do jarzyn z większymi oczkami.
Krok 2.
  • Zagotować wodę z solą.
  • Umyć i wyparzyć słoiki oraz zakrętki.
Krok 3.
  • Do każdego słoika włożyć 1 ząbek czosnku, kawałek korzenia chrzanu, baldaszek kopru, jeden listek wiśniowy i ciasno upchać posiekaną botwinkę z buraczkami. Słoiki z botwinką uzupełnić gorącą zalewą i szczelnie zamknąć. Słoiki z botwinką odstawić do góry dnem, nakryć ręcznikiem lub ściereczką kuchenną i pozostawić do całkowitego wystudzenia. Ostudzoną botwinkę przenieść w chłodne i ciemne miejsce na przechowywanie.
Kiszona botwinka jest świetną bazą nie tylko do zupy buraczkowej. Nie trzeba jej gotować, dzięki czemu jest świetnym dodatkiem do chłodników. Sok z kiszonych buraków jest zdrowy i pełen składników odżywczych.  Botwinkę można także zakisić w kefirze albo maślance.

Kiszenie botwiny na zimę to świetny i łatwy sposób na zamknięcie lata w słoiku. 


Mam nadzieję, że przepis na kiszoną botwinkę spodoba się Tobie i Twoim bliskim :) Korzystaj z niego i koniecznie ulepszaj :)

Miłego gotowania!

botwinka kiszona
Botwinka kiszona.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Ebook

Przetwory domowe i inne wyroby tradycyjne

Grill i posiłki na świeżym powietrzu

CO NA OBIAD

Copyright © 2016 MOJA KSIĄŻKA KUCHARSKA , Blogger