Botwinka kiszona do barszczu
/
0
Botwina kiszona. |
Botwinka kiszona
Pyszna botwinka kiszona do barszczu z czosnkiem, koprem i chrzanem. Kiszenie botwiny jest łatwe, podobne do kiszenia ogórków. Potrzeba tylko kilku sezonowych składników, które są tanie i łatwo dostępne. Zupa z kiszonej botwiny jest pyszna i bardzo szybka w przygotowaniu. Botwinka ma piękny, fioletowy kolor, kwas jest klarowny o wyraźnym aromacie czosnku, kopru i chrzanu.
- kiszona botwinka bardzo dobrze się przechowuje
- przepis jest prosty i szybki w przygotowaniu
Botwinka kiszona. |
Botwinka kiszona
Do kiszenia możesz użyć dowolnej ilości botwinki z młodymi buraczkami. Na każdy litr przegotowanej wody dajemy 1 łyżkę soli niejodowanej. Do każdego słoika wkładamy 1 ząbek czosnku, kawałek korzenia chrzanu, baldaszek kopru, jeden listek wiśniowy i ciasno upychamy posiekaną botwinkę z buraczkami. Słoiki z botwinką uzupełniamy gorącą zalewą i szczelnie zamykamy. Słoiki z botwinką odstawiamy do góry dnem, nakrywamy ręcznikiem lub ściereczką kuchenną i pozostawiamy do całkowitego wystudzenia.
Oto kilka innych przepisów na domowe przetwory, które mogą Ci się spodobać:
- Ogórki konserwowe przepis
- Tajski sos chili
- Ogórki w musztardzie przepis
- Ogórki kanapkowe z curry
- Buraczki na zimę z czosnkiem i cebulą
- Sałatka z ogórków szwedzka
- Kompot z agrestu z truskawkami
- Ogórki krokodylki
- Kapusta czerwona do słoików
- Marynowane młode buraczki
- Ogórki w musztardzie
Oto składniki i przyprawy potrzebne do przygotowania kiszonej botwinki:
u mnie 4 słoiki 1l
- ok. 2,5kg botwinki z młodymi buraczkami
- 4 ząbki czosnku
- 4 baldaszki kopru
- 4 niewielkie kawałeczki korzenia chrzanu
- 4 listki wiśniowe
zalewa:
- około 3 litry wody stołowej
- 3 łyżki soli niejodowanej
Botwinka kiszona przepis
Krok 1.
- Botwinkę z młodymi buraczkami starannie umyć. Liście z ogonkami posiekać, buraczki pokroić w kostkę albo zetrzeć na tarce do jarzyn z większymi oczkami.
Krok 2.
- Zagotować wodę z solą.
- Umyć i wyparzyć słoiki oraz zakrętki.
Krok 3.
- Do każdego słoika włożyć 1 ząbek czosnku, kawałek korzenia chrzanu, baldaszek kopru, jeden listek wiśniowy i ciasno upchać posiekaną botwinkę z buraczkami. Słoiki z botwinką uzupełnić gorącą zalewą i szczelnie zamknąć. Słoiki z botwinką odstawić do góry dnem, nakryć ręcznikiem lub ściereczką kuchenną i pozostawić do całkowitego wystudzenia. Ostudzoną botwinkę przenieść w chłodne i ciemne miejsce na przechowywanie.
Kiszona botwinka jest świetną bazą nie tylko do zupy buraczkowej. Nie trzeba jej gotować, dzięki czemu jest świetnym dodatkiem do chłodników. Sok z kiszonych buraków jest zdrowy i pełen składników odżywczych. Botwinkę można także zakisić w kefirze albo maślance.
Kiszenie botwiny na zimę to świetny i łatwy sposób na zamknięcie lata w słoiku.
Mam nadzieję, że przepis na kiszoną botwinkę spodoba się Tobie i Twoim bliskim :) Korzystaj z niego i koniecznie ulepszaj :)
Miłego gotowania!
Botwinka kiszona. |
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz