Liczba gości w ciągu ostatniego roku

Pomysł na obiad: zupa jarzynowo-koperkowa, ryba smażona z puree ziemniaczanym i surówka z pora i jabłka

 



Piątkowy tradycyjny obiad: Zupa jarzynowo-koperkowa i ryba panierowana z puree ziemniaczanym i surówką z pora

Ten zestaw to esencja polskiej kuchni – aromatyczna zupa koperkowa i klasyczna ryba z dodatkami. Prosto, smacznie i idealnie na piątkowy obiad. 🍽️✨


I. Zupa jarzynowo-koperkowa

Składniki (dla 4 osób):

  • 1 litr bulionu warzywnego lub drobiowego
  • 2 marchewki, pokrojone w plasterki
  • 1 pietruszka, pokrojona w plasterki
  • 3-4 ziemniaki, pokrojone w kostkę
  • 150 ml śmietanki 18% do zup
  • 1 pęczek świeżego koperku, drobno posiekanego
  • Sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:

  1. W garnku zagotuj bulion, dodaj marchew, pietruszkę i ziemniaki. Gotuj na małym ogniu przez 15 minut, aż warzywa będą miękkie.
  2. Dodaj posiekany koperek.
  3. Śmietankę zahartuj odrobiną gorącej zupy, a następnie wlej do garnka.
  4. Dopraw solą i pieprzem do smaku. Podawaj gorącą.




II. Ryba panierowana

Składniki:

  • 4 filety rybne (np. dorsz, morszczuk)
  • Sok z połowy cytryny
  • 1 jajko
  • Mąka pszenna do panierowania
  • Bułka tarta lub Panko do panierowania
  • Sól i pieprz do smaku
  • Olej do smażenia

Przygotowanie:

  1. Filety rybne opłucz, osusz i skrop sokiem z cytryny. Odstaw na 10 minut.
  2. Dopraw solą i pieprzem, a następnie obtocz w mące, roztrzepanym jajku i bułce tartej.
  3. Smaż na rozgrzanym oleju po 3-4 minuty z każdej strony, aż będą złociste.

III. Puree ziemniaczane

Składniki:

  • 1kg ziemniaków
  • 2 łyżki masła
  • 100 ml ciepłego mleka
  • Sól do smaku

Przygotowanie:

  1. Ugotuj obrane ziemniaki w osolonej wodzie, aż będą miękkie (ok. 15 minut).
  2. Odcedź ziemniaki, dodaj masło i ciepłe mleko, a następnie utłucz na gładkie puree.

IV. Surówka z pora

Składniki:

  • 2 pory (biała część), cienko pokrojone
  • 1 małe jabłko, starte na tarce
  • 2 łyżki gęstego jogurtu naturalnego lub śmietany
  • Sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:

  1. W misce wymieszaj posiekany por z jabłkiem.
  2. Dodaj jogurt, dopraw solą i pieprzem, dokładnie wymieszaj.

Podanie:

  1. Podaj zupę koperkową jako pierwsze danie, udekorowaną świeżym koperkiem.
  2. Na drugie danie ułóż na talerzu porcję puree ziemniaczanego, obok rybę i porcję surówki z pora.

Smacznego! 🍴✨




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Ebook

Przetwory domowe i inne wyroby tradycyjne

Grill i posiłki na świeżym powietrzu

CO NA OBIAD

Copyright © 2016 MOJA KSIĄŻKA KUCHARSKA , Blogger