Liczba gości w ciągu ostatniego roku

Ogórki konserwowe przepis

ogórki konserwowe
Ogórki konserwowe.

 Ogórki konserwowe

     
       Małe, chrupiące, twarde ogórki konserwowe na zimę w occie, z marchewką, koprem, czosnkiem i chrzanem. Łatwe i szybkie do zrobienia korniszony. 

Ogórki konserwowe przepis

  

     Oto wypróbowany dobry przepis na ogórki konserwowe.

Składniki:

na 9 słoików 720ml

  • około 3 kg małych ogóreczków gruntowych
  • 1 duża marchewka pokrojona w plasterki
  • obrane ząbki czosnku (do każdego słoika po 2) 
  • kawałek korzenia chrzanu, pokrojony w plastry
  • 9 baldaszków kopru (po 1 do każdego słoika)
  • gorczyca

Zalewa do ogórków konserwowych:

  • 2,5 litra wody
  • 2,5 łyżki soli
  • 1 szklanka cukru
  • 2 szklanki octu spirytusowego
  • po kilka ziarenek ziela angielskiego i pieprzu czarnego
  • 2 listki laurowe

Przepis na ogórki korniszony

Krok 1.

  • Przygotować małe, nie wyrośnięte, twarde, foremne ogóreczki gruntowe i namoczyć w zimnej wodzie przez około 1 godzinę. Następnie umyć i rozłożyć na czystej ściereczce, aby obeschły.
  • Ogóreczki ułożyć w małych słoikach przekładając koprem, chrzanem, obranym czosnkiem i plasterkami marchwi. Do każdego słoika wsypać po 1/2 łyżeczki gorczycy.
Krok 2.
  • Z wody, octu, cukru i przypraw ugotować zalewę. Gorącą zalewą dopełnić słoiczki z korniszonami. Mocno zakręcić. Ogórki konserwowe gotować przez 10-15 minut w garnku z wodą. Korniszonki zostawić na 5 minut, a następnie wyjąć i odstawić do góry dnem na czystą, kuchenną ściereczkę. Gdy ogórki całkowicie ostygną, przenieść je w ciemne, suche i chłodne miejsce na przechowanie.

Oto kilka innych przepis na domowe przetwory na zimę, które mogą Ci się spodobać:

Mam nadzieję, że przepis na ogórki konserwowe spodoba się Tobie i twoim bliskim. Korzystaj z niego i koniecznie ulepszaj :)

Miłego gotowania!

ogórki konserwowe przepis
Ogórki konserwowe przepis


2 komentarze:

  1. Anonimowy15 lipca

    Gotować 10-15 minut? Czy tu aby nie zaszła pomyłka?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie zaszła :) Ogórki są chrupiące, świetnie się przechowują i są idealne w smaku :)

      Usuń

Ebook

Przetwory domowe i inne wyroby tradycyjne

Grill i posiłki na świeżym powietrzu

CO NA OBIAD

Copyright © 2016 MOJA KSIĄŻKA KUCHARSKA , Blogger