Ogórki konserwowe przepis
/
2
Ogórki konserwowe. |
Ogórki konserwowe
Małe, chrupiące, twarde ogórki konserwowe na zimę w occie, z marchewką, koprem, czosnkiem i chrzanem. Łatwe i szybkie do zrobienia korniszony.
Ogórki konserwowe przepis
Oto wypróbowany dobry przepis na ogórki konserwowe.
Składniki:
na 9 słoików 720ml
- około 3 kg małych ogóreczków gruntowych
- 1 duża marchewka pokrojona w plasterki
- obrane ząbki czosnku (do każdego słoika po 2)
- kawałek korzenia chrzanu, pokrojony w plastry
- 9 baldaszków kopru (po 1 do każdego słoika)
- gorczyca
Zalewa do ogórków konserwowych:
- 2,5 litra wody
- 2,5 łyżki soli
- 1 szklanka cukru
- 2 szklanki octu spirytusowego
- po kilka ziarenek ziela angielskiego i pieprzu czarnego
- 2 listki laurowe
Przepis na ogórki korniszony
Krok 1.
- Przygotować małe, nie wyrośnięte, twarde, foremne ogóreczki gruntowe i namoczyć w zimnej wodzie przez około 1 godzinę. Następnie umyć i rozłożyć na czystej ściereczce, aby obeschły.
- Ogóreczki ułożyć w małych słoikach przekładając koprem, chrzanem, obranym czosnkiem i plasterkami marchwi. Do każdego słoika wsypać po 1/2 łyżeczki gorczycy.
Krok 2.
- Z wody, octu, cukru i przypraw ugotować zalewę. Gorącą zalewą dopełnić słoiczki z korniszonami. Mocno zakręcić. Ogórki konserwowe gotować przez 10-15 minut w garnku z wodą. Korniszonki zostawić na 5 minut, a następnie wyjąć i odstawić do góry dnem na czystą, kuchenną ściereczkę. Gdy ogórki całkowicie ostygną, przenieść je w ciemne, suche i chłodne miejsce na przechowanie.
Oto kilka innych przepis na domowe przetwory na zimę, które mogą Ci się spodobać:
- Dżem z agrestu>>>
- Ketchup z cukini>>>
- Sałatka z ogórków szwedzka: przepis 2>>>
- Kompot z agrestu z truskawkami>>>
- Ogórki krokodylki>>>
- Sałatka z ogórków szwedzka: przepis 1>>>
- Kapusta czerwona do słoików na zimę>>>
- Marynowane młode buraczki>>>
- Ogórki w zalewie curry z kurkumą>>>
- Ogórki w musztardzie>>>
- Ogórki z chili>>>
Mam nadzieję, że przepis na ogórki konserwowe spodoba się Tobie i twoim bliskim. Korzystaj z niego i koniecznie ulepszaj :)
Miłego gotowania!
Gotować 10-15 minut? Czy tu aby nie zaszła pomyłka?
OdpowiedzUsuńNie zaszła :) Ogórki są chrupiące, świetnie się przechowują i są idealne w smaku :)
Usuń