Liczba gości w ciągu ostatniego roku

Kurczak w sosie z mango i limonki z ryżem i surówką z kapusty pekińskiej z greckim dressingiem

 


Kurczak w sosie z mango i limonki z ryżem i surówką z kapusty pekińskiej z greckim dressingiem (dla 4 osób)

Ten przepis to połączenie soczystych kotletów z kurczaka, aromatycznego sosu z mango i limonki, puszystego ryżu oraz świeżej surówki z kapusty pekińskiej i fetą. Idealne na rodzinny obiad, który zaskoczy smakiem i prostotą przygotowania.


Składniki:

Eskalopki z kurczaka:

  • 4 niewielkie filety z kurczaka
  • Sól i pieprz do smaku
  • 2 łyżki mąki pszennej (do obtoczenia)
  • 2 łyżki oliwy z oliwek + 1 łyżka masła
  • 1 mango, obrane i pokrojone w kostkę
  • Sok i skórka z 1 limonki
  • 1 łyżka miodu lub syropu klonowego
  • 1 ząbek czosnku, drobno posiekany
  • 1/2 łyżeczki świeżo startego imbiru

Ryż:

  • 1,5 szklanki ryżu (np. basmati lub jaśminowy)
  • 3 szklanki wody
  • Szczypta soli

Surówka z kapusty pekińskiej:

  • 1/2 główki kapusty pekińskiej, drobno poszatkowanej
  • 1 ogórek, pokrojony w półplasterki
  • 2 pomidory, pokrojone w kostkę
  • 100 g sera feta, pokruszonego
  • 1/4 pęczka koperku, posiekanego

Grecki dressing:

  • 1/3 szklanki oliwy z oliwek
  • 1-2 łyżki soku z cytryny (do smaku)
  • 1 łyżeczka musztardy Dijon
  • 1 ząbek czosnku, drobno posiekany lub starty
  • 1 łyżeczka suszonego oregano
  • Sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:

1. Eskalopki z kurczaka:

  1. Filety z kurczaka rozbij na cieńsze plastry, dopraw solą i pieprzem, a następnie obtocz w mące.
  2. Na patelni rozgrzej oliwę i smaż eskalopki z obu stron po 3-4 minuty, aż będą złociste. Odłóż na bok.
  3. Na tej samej patelni dodaj czosnek i imbir, smaż przez minutę. Dodaj mango, sok i skórkę z limonki oraz miód. Gotuj przez 3-4 minuty, aż sos lekko zgęstnieje.
  4. Włóż eskalopki z powrotem na patelnię i obtocz je w sosie. Gotuj przez dodatkową minutę.

2. Ryż:

  1. Opłucz ryż pod bieżącą wodą. W garnku zagotuj wodę z solą, dodaj ryż i gotuj na małym ogniu pod przykryciem przez 12 minut, aż wchłonie wodę.
  2. Zdejmij z ognia i pozostaw na 5-7 minut pod przykryciem, następnie rozluźnij widelcem.

3. Surówka z kapusty pekińskiej:

  1. W dużej misce wymieszaj kapustę pekińską, ogórek, pomidory, fetę i koperek.
  2. W małej miseczce połącz składniki dressingu: oliwę, sok z cytryny, musztardę, czosnek, oregano, sól i pieprz. Polej surówkę dressingiem i dokładnie wymieszaj.

Podanie:

Na talerzu ułóż eskalopki z kurczaka polane sosem z mango i limonki, obok porcję ryżu i świeżą surówkę. Całość udekoruj świeżymi ziołami dla lepszego efektu wizualnego.

Smacznego!





1 komentarz:

  1. Kurczak w sosie z mango i limonki brzmi jak połączenie idealne! Egzotyczne smaki to coś, co uwielbiam, więc na pewno ten przepis trafi na mój stół w najbliższych dniach

    OdpowiedzUsuń

Ebook

Przetwory domowe i inne wyroby tradycyjne

Grill i posiłki na świeżym powietrzu

CO NA OBIAD

Copyright © 2016 MOJA KSIĄŻKA KUCHARSKA , Blogger