WYTWORNA SAŁATKA Z PIECZONYM SCHABEM I CZEREŚNIAMI.
Polecam dzisiaj przepis na sałatkę z pieczonym schabem i czereśniami. Połączenie pieczonego schabu i czereśni nadaje sałatce niezwykle wytrawnego smaku, a dodatki, jak świeży ogórek, seler naciowy oraz koperek, orzeźwiają całość. Sałatka świetna na przyjęcie, jej podanie oraz smak zachwycą wszystkich gości. Sałatkę nakładamy na duży, udekorowany wcześniej półmisek. Wszystkie elementy dekoracji, koniecznie polewamy Kujawskim ze smakiem do sałatek. Polecam przepis!
---------------------------------------
Liczba porcji : 8
---------------------------------------
SKŁADNIKI:
- 1 szklanka pieczonego schabu (pokrojonego w kostkę)
- 300g wydrylowanych czereśni (mogą być z kompotu)
- 1,5 szklanki ugotowanego na sypko, dobrego, ryżu
- 100g groszku z puszki
- 200g kukurydzy z puszki
- 1 ogórek
- 1 czerwona cebula
- 2 łodygi selera naciowego
- 2 garście umytej i osuszone roszponki
- 1 łyżka posiekanego koperku
- sól himalajska oraz biały pieprz do smaku
- Kujawski se smakiem do sałatek (czosnkowy) - 1 saszetka
- 3 łyżki soku oraz skórka otarta z 1 cytryny
- 1,5 łyżeczki musztardy stołowej (łagodnej)
- sól himalajska oraz biały pieprz do smaku
- liście sałaty do dekoracji
- natka pietruszki do dekoracji
- gałązki melisy cytrynowej do dekoracji
- kilka gałązek natki marchewki do dekoracji
- Kujawski ze smakiem do sałatek (czosnkowy) - 1 saszetka do polania dekoracji
- inne
PRZYGOTOWANIE :
Krok 1.
Przygotowujemy sos: do miseczki wlewamy olej Kujawski ze smakiem do sałatek, dodajemy pozostałe składniki sosu, doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem, dokładnie mieszamy, odstawiamy w chłodne miejsce.
Krok 2.
Ogórka obieramy, kroimy w kostkę, seler oczyszczamy z włókien, kroimy w cienkie półplasterki, obraną cebulę drobno siekamy.
Krok 3.
W dużej misce łączymy ze sobą wszystkie składniki sałatki tj.: pokrojony w kostkę schab pieczony, wydrylowane czereśnie,roszponkę, osączone z zalewy groszek oraz kukurydzę, ogórek, cebulę, seler, ugotowany ryż, wszystko doprawiamy solą oraz pieprzem, mieszamy.
Krok 4.
Sałatkę polewamy sosem, posypujemy posiekanym koperkiem. Podajemy na udekorowanym półmisku.
Smacznego :)
Kolorowo i z pewnoscią smacznie. :) Dziękuję za udział w konkursie.
OdpowiedzUsuńDziękuję za komentarz :)
UsuńSuper sałatka :)
OdpowiedzUsuńDziękuję za komentarz :)
OdpowiedzUsuń