SOS POMIDOROWO-PAPRYKOWY - do pizzy, marynat, przystawek
Jak zrobić domowy sos do pizzy i przystawek - wypróbowany przepis krok po kroku.
Sos pomidorowo-paprykowy, niezwykła eksplozja smaków. Z powodzeniem możecie przygotować go w domu na zimę. Świetny nie tylko do pizzy, ale i również do przystawek, przekąsek, jako baza do zup i innych sosów lub marynowania mięsa i warzyw.
Polecam Wam przepis, wypróbowałam, korzystajcie z niego i ulepszajcie!
Pięknie polecam i pozdrawiam :) K.K.
SKŁADNIKI:
na ok. 9 słoiczków 250ml
- 1,5 kg czerwonych pomidorów
- 1,5 kg czerwonej papryki
- 1 główka czosnku
- 3/4 szklanki oleju
- 3 duże winne jabłka
- 1/3do 1/2 szklanki octu winnego
- 1 łyżka soli
- 5 łyżek cukru
- 1 łyżeczka ostrej papryki
- 1 łyżeczka chilli
- 1 łyżeczka nasion kminku
- 1 łyżeczka kminu rzymskiego mielonego
- 1 łyżeczka mielonego imbiru
- 2 łyżki przyprawy do spaghetti
- 2 łyżki ziół prowansalskich
- 1 opakowanie naturalnej pektyny ok. 20g
PRZYGOTOWANIE:
Krok 1.
Pomidory kroję na kawałki, wrzucam do większego garnka, oprószam cukrem - odparowuję nadmiar płynu.
Krok 2.
Kiedy masa pomidorowa zacznie lekko gęstnieć, dodaję do niej pokrojoną na kawałki czerwoną paprykę, olej, posiekany czosnek, obrane i pokrojone jabłka oraz pozostałe przyprawy (za wyjątkiem octu i pektyny) - gotuję na niewielkim ogniu przez około 30 minut.
Krok 3.
Następnie do garnka wlewam ocet, wszystko dokładnie blenduję i dodaję pektyny - gotuję jeszcze kilka minut.
Gorący sos wlewam do czystych i wyparzonych słoiczków, szczelnie zakręcam i odstawiam do wystudzenia.
Następnie można zapasteryzować:
- w garnku z wodą - dno garnka wykładamy czystą ściereczką, wkładamy słoiki, podgrzewamy. Kiedy woda zacznie wrzeć, pasteryzujemy słoiki przez 15-25 minut (w zależności od wielkości słoików ) wyjmujemy i odstawiamy do góry dnem do ostygnięcia;
- w piekarniku - wkładamy słoiki do zimnego piekarnika, ustawiamy temperaturę na 100- 120 stopni (w zależności od wielkości słoików) i pasteryzujemy przez 30 minut (licząc od czasu uzyskania pożądanej temperatury). Gorące słoiki wyjmujemy z piekarnika i odstawiamy do góry dnem do ostygnięcia.
- w piekarniku - wkładamy słoiki do zimnego piekarnika, ustawiamy temperaturę na 100- 120 stopni (w zależności od wielkości słoików) i pasteryzujemy przez 30 minut (licząc od czasu uzyskania pożądanej temperatury). Gorące słoiki wyjmujemy z piekarnika i odstawiamy do góry dnem do ostygnięcia.
Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz