ZUPA JARZYNOWA - z ziemniakami, przepis

najlepsza domowa zupa jarzynowa
Zupa jarzynowa fot. Moja Książka Kucharska


 ZUPA JARZYNOWA.

Przepis na zupę jarzynową na skrzydełkach z ziemniakami.

     Tradycyjna, letnia zupa jarzynowa przygotowana na skrzydełkach z kurczaka z mnóstwem młodych warzyw wprost z ogródka.
     Przepis na zupę jarzynową z ziemniakami, marchewką i kalafiorem. Podajemy ją ze śmietanką i jajkiem na twardo, obficie posypujemy posiekanym koperkiem i natką pietruszki.

Zupa jarzynowa z ziemniakami - wypróbowany przepis. Korzystajcie z niego i ulepszajcie go :)
Polecam!

Jak zrobić zupę jarzynową - przepis, składniki i przygotowanie.



Oto składniki i przyprawy na zupę jarzynową.

SKŁADNIKI:

  • ok. 2 litry lekkiego bulionu drobiowo-warzywnego

  • 2 skrzydełka z kurczaka

  • 4-5 płaskich łyżek ryżu

  • 2 młode, średnie ziemniaki

  • garść żółtej fasolki szparagowej

  • 1/2 małej główki kalafiora (podzielonej na niewielkie różyczki)

  • 3 młode marchewki

  • 1 niewielka, młoda pietruszka + kilka listków natki

  • 1 młoda cebulka

  • 1 duży, mięsisty pomidor , obrany, pozbawiony nasion i pokrojony w kostkę

  • pęczek posiekanego koperku

  • sól i pieprz do smaku ( + Wasze ulubione przyprawy, ewentualnie )
dodatkowo:

  • jajka ugotowane na twardo do podania

  • gęsta kwaśna śmietana do podania
PRZYGOTOWANIE:

Krok 1.
W garnku zagotowujemy bulion, dodajemy umyte skrzydełka z kurczaka ( jeżeli potrzeba to po chwili zbieramy z powierzchni 'szumowiny'), wsypujemy ryż - powoli gotujemy.

Krok 2.
Przygotowujemy warzywa: fasolkę kroimy na kawałeczki, ziemniaki obieramy i kroimy w niewielką kostkę, obraną marchew i pietruszkę ścieramy na tarce do jarzyn (na dużych oczkach) - tak przygotowane jarzyny wraz z różyczkami kalafiora dodajemy do gotującego się bulionu i dalej powoli gotujemy (ok. 10 minut).

Krok 3.
Cebulkę siekamy i szklimy na niewielkiej ilości masła z dodatkiem szczypty soli oraz cukru, dodajemy pokrojonego pomidora, chwilę smażymy i dodajemy do zupy - gotujemy do momentu, kiedy wszystkie składniki będą miękkie, ale nie rozgotowane!

Na koniec z zupy wyjmujemy skrzydełka - oddzielamy mięsko od kości i dodajemy go zupy.

Gorącą zupę podajemy z gęstą śmietanką i jajkiem ugotowanym na twardo, posypujemy posiekanym koperkiem oraz natką pietruszki i gotowe!

Smacznego :)

www.e-ksiazkakucharska.pl
Zupa jarzynowa fot. Moja Książka Kucharska

www.e-ksiazkakucharska.pl
Zupa jarzynowa fot. Moja Książka Kucharska


9 komentarzy:

  1. musi być pyszna. uwielbiam młodziutkie warzywa

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wypróbuj, ulepsz przepis i daj znac jak wyszło:) pięknie pozdrawiam :)

      Usuń
  2. zdecydowanie moje smaki. Tylko jajko jakoś mi nie pasuje, ale nie jestem zbyt jajeczna to może dlatego

    OdpowiedzUsuń
  3. zrobiłam wczoraj na obiad :) tylko zamiast bulionu z kury dałam czysto warzywny, bo nie lubię "mięsnych" zup. Przepis super, wszyscy zajadali ze smakiem :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ogromnie cieszę się, kiedy ktoś z was Kochani znajdzie u mnie coś wartego wypróbowania...dziękuję pięknie za komentarz, buziaki wielkie... K.K

      Usuń

Przetwory domowe i inne wyroby tradycyjne

Grill i posiłki na świeżym powietrzu

Święta i uroczystości domowe

Copyright © 2016 MOJA KSIĄŻKA KUCHARSKA , Blogger