LETNIA ZUPA JARZYNOWA
LETNIA ZUPA JARZYNOWA
Zupa jarzynowa z młodych warzyw - przepis krok po kroku.
Fantastyczna, letnia zupa przygotowana na delikatnym bulionie drobiowym z mnóstwem kolorowych, młodych warzyw wprost z ogródka. Podajemy ją ze śmietanką i jajkiem na twardo, obficie posypujemy posiekanym koperkiem i natką pietruszki.
Polecam przepis, ulepszajcie go :)
Buziaki! K.K.
SKŁADNIKI:
- ok. 2 litry lekkiego bulionu drobiowo-warzywnego
- 2 skrzydełka z kurczaka
- 4-5 płaskich łyżek ryżu
- 2 młode, średnie ziemniaki
- garść żółtej fasolki szparagowej
- 1/2 małej główki kalafiora (podzielonej na niewielkie różyczki)
- 3 młode marchewki
- 1 niewielka, młoda pietruszka + kilka listków natki
- 1 młoda cebulka
- 1 duży, mięsisty pomidor , obrany, pozbawiony nasion i pokrojony w kostkę
- pęczek posiekanego koperku
- sól i pieprz do smaku ( + Wasze ulubione przyprawy, ewentualnie )
dodatkowo:
- jajka ugotowane na twardo do podania
- gęsta kwaśna śmietana do podania
PRZYGOTOWANIE:
Krok 1.
W garnku zagotowujemy bulion, dodajemy umyte skrzydełka z kurczaka ( jeżeli potrzeba to po chwili zbieramy z powierzchni 'szumowiny'), wsypujemy ryż - powoli gotujemy.
Krok 2.
Przygotowujemy warzywa: fasolkę kroimy na kawałeczki, ziemniaki obieramy i kroimy w niewielką kostkę, obraną marchew i pietruszkę ścieramy na tarce do jarzyn (na dużych oczkach) - tak przygotowane jarzyny wraz z różyczkami kalafiora dodajemy do gotującego się bulionu i dalej powoli gotujemy (ok. 10 minut).
Krok 3.
Cebulkę siekamy i szklimy na niewielkiej ilości masła z dodatkiem szczypty soli oraz cukru, dodajemy pokrojonego pomidora, chwilę smażymy i dodajemy do zupy - gotujemy do momentu, kiedy wszystkie składniki będą miękkie, ale nie rozgotowane!
Na koniec z zupy wyjmujemy skrzydełka - oddzielamy mięsko od kości i dodajemy go zupy.
Gorącą zupę podajemy z gęstą śmietanką i jajkiem ugotowanym na twardo, posypujemy posiekanym koperkiem oraz natką pietruszki i gotowe!
Smacznego :)
musi być pyszna. uwielbiam młodziutkie warzywa
OdpowiedzUsuń�� ��
UsuńWypróbuj, ulepsz przepis i daj znac jak wyszło:) pięknie pozdrawiam :)
Usuńuwielbiam zupy! <3
OdpowiedzUsuńJa również !! :) :)
Usuńzdecydowanie moje smaki. Tylko jajko jakoś mi nie pasuje, ale nie jestem zbyt jajeczna to może dlatego
OdpowiedzUsuń;)
Usuńzrobiłam wczoraj na obiad :) tylko zamiast bulionu z kury dałam czysto warzywny, bo nie lubię "mięsnych" zup. Przepis super, wszyscy zajadali ze smakiem :)
OdpowiedzUsuńOgromnie cieszę się, kiedy ktoś z was Kochani znajdzie u mnie coś wartego wypróbowania...dziękuję pięknie za komentarz, buziaki wielkie... K.K
Usuń