ZUPA JARZYNOWA Z ZIEMNIAKAMI - doskonały przepis

najlepsza domowa zupa jarzynowa
Zupa jarzynowa z ziemniakami fot. Moja Książka Kucharska


 Zupa jarzynowa z ziemniakami.


Przepis na  doskonałą zupę jarzynową z ziemniakami, na rosole.


     Tradycyjna, pyszna zupa jarzynowa z ziemniakami, przygotowana na skrzydełkach z kurczaka z mnóstwem młodych warzyw wprost z ogródka.

     Przepis na zupę jarzynową z ziemniakami, marchewką i kalafiorem. Podajemy ją ze śmietanką i jajkiem na twardo, obficie posypujemy posiekanym koperkiem i natką pietruszki.

Zupa jarzynowa z ziemniakami - wypróbowany przepis, składniki i przygotowanie.


Korzystajcie z przepisu na tą zupę i ulepszajcie go. Polecam!

Jak zrobić domową zupę jarzynową z ziemniakami - zobacz prosty przepis.




Oto składniki i przyprawy na zupę jarzynową.



SKŁADNIKI NA ZUPĘ JARZYNOWĄ Z ZIEMNIAKAMI:


  • ok. 2 litry lekkiego bulionu drobiowo-warzywnego

  • 2 skrzydełka z kurczaka

  • 4-5 płaskich łyżek ryżu

  • 2 młode, średnie ziemniaki

  • garść żółtej fasolki szparagowej

  • 1/2 małej główki kalafiora (podzielonej na niewielkie różyczki)

  • 3 młode marchewki

  • 1 niewielka, młoda pietruszka + kilka listków natki

  • 1 młoda cebulka

  • 1 duży, mięsisty pomidor , obrany, pozbawiony nasion i pokrojony w kostkę

  • pęczek posiekanego koperku

  • sól i pieprz do smaku ( + Wasze ulubione przyprawy, ewentualnie )
dodatkowo:

  • jajka ugotowane na twardo do podania

  • gęsta kwaśna śmietana do podania

Przepis  na zupę jarzynową.


PRZYGOTOWANIE ZUPY JARZYNOWEJ Z ZIEMNIAKAMI.



Krok 1.

W garnku zagotowujemy bulion, dodajemy umyte skrzydełka z kurczaka ( jeżeli potrzeba to po chwili zbieramy z powierzchni 'szumowiny'), wsypujemy ryż - powoli gotujemy.

Krok 2.

Przygotowujemy warzywa: fasolkę kroimy na kawałeczki, ziemniaki obieramy i kroimy w niewielką kostkę, obraną marchew i pietruszkę ścieramy na tarce do jarzyn (na dużych oczkach) - tak przygotowane jarzyny wraz z różyczkami kalafiora dodajemy do gotującego się bulionu i dalej powoli gotujemy (ok. 10 minut).

Krok 3.

Cebulkę siekamy i szklimy na niewielkiej ilości masła z dodatkiem szczypty soli oraz cukru, dodajemy pokrojonego pomidora, chwilę smażymy i dodajemy do zupy jarzynowej z ziemniakami - gotujemy do momentu, kiedy wszystkie składniki będą miękkie, ale nie rozgotowane!

Na koniec z zupy ziemniaczanej wyjmujemy skrzydełka - oddzielamy mięsko od kości i dodajemy go zupy.


Gorącą zupę jarzynową z ziemniakami podajemy z gęstą śmietanką i jajkiem ugotowanym na twardo, posypujemy posiekanym koperkiem oraz natką pietruszki i gotowe!


Smacznego :)



www.e-ksiazkakucharska.pl
Zupa jarzynowa z ziemniakami fot. Moja Książka Kucharska

www.e-ksiazkakucharska.pl
Zupa jarzynowa z ziemniakami fot. Moja Książka Kucharska

9 komentarzy:

  1. musi być pyszna. uwielbiam młodziutkie warzywa

    OdpowiedzUsuń
  2. zdecydowanie moje smaki. Tylko jajko jakoś mi nie pasuje, ale nie jestem zbyt jajeczna to może dlatego

    OdpowiedzUsuń
  3. zrobiłam wczoraj na obiad :) tylko zamiast bulionu z kury dałam czysto warzywny, bo nie lubię "mięsnych" zup. Przepis super, wszyscy zajadali ze smakiem :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ogromnie cieszę się, kiedy ktoś z was Kochani znajdzie u mnie coś wartego wypróbowania...dziękuję pięknie za komentarz, buziaki wielkie... K.K

      Usuń

Przetwory domowe i inne wyroby tradycyjne

Grill i posiłki na świeżym powietrzu

Święta i uroczystości domowe

Copyright © 2016 MOJA KSIĄŻKA KUCHARSKA , Blogger