CUKINIA PO KOREANSKU - sałatka na zimę
/
6
CUKINIA PO KOREAŃSKU - sałatka na zimę
Jak zrobić sałatkę po koreańsku z cukinii na zimę - przepis krok po kroku.
Niezwykle kolorowa sałatka, wygląda obłędnie na półkach pośród innych przetworów ;)
Do jej zrobienia wykorzystałam cukinie żółte oraz zieloną, młode okazy, aby można było wykorzystać skórkę, która jest wtedy miękka i nie zdrewniała jak u większych egzemplarzy.
Ważne, aby warzywa posiekać w dłuższą słomkę, tak jak w sałatkach azjatyckich, najlepiej mieć pod ręką specjalną tarkę do warzyw po koreańsku. Ja nie mam, więc 'kaplica' - trzeba stać i siekać...
Sałatka przed włożeniem do słoików powinna odstać minimum 2 godziny!. Próbujcie sałatki podczas maceracji, możecie dodać do niej Wasze ulubione przyprawy. Do jej przygotowania wykorzystajcie różne papryki, czerwoną oraz zieloną, będzie mega kolorowo!
No i smacznie!
Acha! Jeszcze jedno: jeżeli nie macie przyprawy do marchewki po koreańsku, to możecie zastąpić ją np. przyprawą do kuchni azjatyckiej, do potraw chińskich itp. Curry również będzie ok.
Polecam Wam przepis na sałatkę po koreańsku, oczywiście ulepszajcie go!
Pięknie pozdrawiam :) K.K.
SKŁADNIKI:
na 4 słoiki po 0,5 litra
- 3 sztuki cukinii
- 3 marchewki
- 2 papryki
- 120ml oleju (ok. 8 łyżek )
- 100ml octu 10% (ok. 6-7 łyżek)
- 2 łyżki cukru
- 1 łyżka soli
- 1 łyżeczka przyprawy do marchewki po koreańsku
- szczypta kardamonu
PRZYGOTOWANIE:
Krok 1.
Cukinię (ze skórką oprócz miąższu z nasionami) paprykę oraz marchew kroimy w słomkę - mieszamy razem.
Krok 2.
Do mieszanki warzyw dodajemy wszystkie pozostałe składniki, mieszamy i odstawiamy na minimum 2 godziny, w tym czasie kilkakrotnie mieszamy warzywa.
Krok 3.
Następnie, miękkie już warzywa nakładamy do czystych i wyparzonych słoików, dociskamy i ewentualnie dolewamy jeszcze trochę płynu, który uzyskaliśmy z maceracji. Słoiki szczelnie zakręcamy, pasteryzujemy, gorące odwracamy do góry dnem i zostawiamy do wystudzenia.
Sałatkę przechowujemy w chłodnym i ciemnym miejscu.
Sałatka, tak naprawdę, już po kilku dniach będzie gotowa do spożycia.
Pasteryzacja:
- w garnku z wodą - dno garnka wykładamy czystą ściereczką, wkładamy słoiki, podgrzewamy. Kiedy woda zacznie wrzeć, pasteryzujemy słoiki przez 15-25 minut (w zależności od wielkości słoików ) wyjmujemy i odstawiamy do góry dnem do ostygnięcia;
- w piekarniku - wkładamy słoiki do zimnego piekarnika, ustawiamy temperaturę na 100- 120 stopni i pasteryzujemy przez 30 minut - w zależności od wielkości słoików (licząc od czasu uzyskania pożądanej temperatury). Gorące słoiki wyjmujemy z piekarnika i odstawiamy do góry dnem do ostygnięcia.
Pasteryzacja:
- w garnku z wodą - dno garnka wykładamy czystą ściereczką, wkładamy słoiki, podgrzewamy. Kiedy woda zacznie wrzeć, pasteryzujemy słoiki przez 15-25 minut (w zależności od wielkości słoików ) wyjmujemy i odstawiamy do góry dnem do ostygnięcia;
- w piekarniku - wkładamy słoiki do zimnego piekarnika, ustawiamy temperaturę na 100- 120 stopni i pasteryzujemy przez 30 minut - w zależności od wielkości słoików (licząc od czasu uzyskania pożądanej temperatury). Gorące słoiki wyjmujemy z piekarnika i odstawiamy do góry dnem do ostygnięcia.
Smacznego :)
Jak długo pasteryzować?
OdpowiedzUsuńSloiki 0,5 litrowe 15 minut, a litrowe 25 minut.
Usuńpoprawiłam wpis i dodałam metodę pasteryzacji, pięknie pozdrawiam :)
UsuńDziękuję ��
UsuńA jakiej firmy ta przyprawa do marchewki?lub czym ją zastąpić?
OdpowiedzUsuńWitam, takie przyprawy dedykowane kuchni koreańskiej są powszechnie dostępne w sklepach internetowych, w szczególności tych orientalnych. Przyprawę tą jednak można z powodzeniem zastąpić tymi, ktore znajdują się na sklepowych półkach np. Fixy do kuchni chinskiej knorr. Pięknie pozdrawiam :)
Usuń