SŁODKO-KWAŚNY SOS DO DROBIU I RYŻU - z ananasem i kukurydzą na zimę

www.e-ksiazkakucharska.pl


SŁODKO-KWAŚNY SOS DO DROBIU I RYŻU - z ananasem i kukurydzą na zimę



Słodko-kwaśny sos z ananasem i kukurydzą, który z powodzeniem możecie zrobić w domu do słoiczków na zimę.


Wspaniały, gęsty, kolorowy sos do potraw z drobiem lub ryżu.
Naprawdę genialny do przygotowania prostego i szybkiego obiadu. Polecam pięknie :)
Pozdrawiam :) K.K.

SKŁADNIKI:
  • 2 żółte cukinie (bez pestek, ale ze skórką)
  • 2 łyżki soli
  • 1,5kg żółtych pomidorów
  • 1,5kg żółtej papryki
  • 1kg cebuli
  • 3 łyżki oliwy z suszonymi pomidorami, czosnkiem i bazylią (może być zwykła)
  • 1 i 1/2 szklanki octu
  • 2szklanki cukru
  • 1 puszka kukurydzy
  • 1 puszka ananasa
  • opakowanie przyprawy do spaghetti bolognese
  • 3 ząbki czosnku, posiekane
  • 1 łyżka curry
  • 1/4 łyżeczki kuminu
  • 1/4 łyżeczki imbiru
  • 1 łyżeczka ostrej papryki
  • 1 opakowanie pektyny ( można ewentualnie dodać pod koniec gotowania - sos będzie bardziej gęsty)
  • sól do smaku
PRZYGOTOWANIE:

Krok 1.
Cukinie (bez nasion) pokroiłam w niewielką kostkę, zasypałam 2 łyżkami soli i odstawiłam na około 2 godziny do macerowania - następnie kawałeczki cukinii dokładnie odcisnęłam z powstałego płynu.

Krok 2.
Pomidory pokroiłam na kawałki, wrzuciłam do garnka i na niewielkim ogniu, z dodatkiem 1 łyżki cukru pomidory rozgotowałam, następnie zblendowałam i przetarłam przez perlonowe sito, aby otrzymać gładki sos pomidorowy.

Krok 3.
Paprykę pozbawioną gniazd nasiennych oraz cebulę pokroiłam w niewielką kostkę.

Krok 4.
Do garnka wrzuciłam pokrojoną cebulę, dodałam 3 łyżki oliwy z pomidorami, czosnkiem i bazylią, poddusiłam chwilę (nie zrumienić), dodałam osączoną cukinię, paprykę, ocet oraz cukier i gotowałam przez 20 minut.

Krok 5.
Następnie do garnka z warzywami dodałam wcześniej przygotowany sos pomidorowy, osączoną kukurydzę, pokrojonego i osączonego z zalewy ananasa (zalewę z ananasa zostawiamy gdyż doprawiamy nią jeszcze później sos) oraz wszystkie przyprawy - gotowałam jeszcze wszystko przez około 10 minut. Można doprawić sos solą i zalewą z ananasa.

Krok 6.
Gorący sos nałożyłam do wyparzonych, jeszcze gorących słoiczków i dokładnie zakręciłam. Odstawiłam do góry dnem przykryte czystą ściereczką. Kiedy sos ostygł, wyniosłam słoiczki w chłodne i ciemne miejsce na przechowanie...pewnie nie na długo ;) bo zjemy i będzie trzeba jeszcze dorobić ;)

Następnie można zapasteryzować:
- w garnku z wodą - dno garnka wykładamy czystą ściereczką, wkładamy słoiki, podgrzewamy. Kiedy woda zacznie wrzeć, pasteryzujemy słoiki przez 15-25 minut (w zależności od wielkości słoików ) wyjmujemy i odstawiamy do góry dnem do ostygnięcia;
- w piekarniku - wkładamy słoiki do zimnego piekarnika, ustawiamy  temperaturę na 100- 120 stopni (w zależności od wielkości słoików) i pasteryzujemy przez 30 minut  (licząc od czasu uzyskania pożądanej temperatury). Gorące słoiki wyjmujemy z piekarnika i odstawiamy do góry dnem do ostygnięcia.

Smacznego:)

www.e-ksiazkakucharska.pl

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Przetwory domowe i inne wyroby tradycyjne

Grill i posiłki na świeżym powietrzu

Święta i uroczystości domowe

Copyright © 2016 MOJA KSIĄŻKA KUCHARSKA , Blogger