SOS CHRZANOWY - tradycyjny przepis, który warto zapamiętać
/
3
Sos chrzanowy gotowy w kilka chwil. |
Wypróbowany, klasyczny przepis na sos chrzanowy.
Tradycyjny sos chrzanowy znamy jeszcze z doskonałych kuchni naszych mam i babć. Pamiętacie jeszcze ten świetny sos chrzanowy podawany do jajek sadzonych i ziemniaków na obiad? Sos chrzanowy jest idealnym dodatkiem nie tylko do jajek. W wersji na ciepło świetnie uzupełnia dania mięsne, rybne, a pulpety w sosie chrzanowym uwielbiają chyba wszyscy. Zobacz prosty przepis na domowy sos chrzanowy.
Sos chrzanowy - przepis na najlepszy dodatek do schabu, karkówki, pulpetów, klopsów, pieczonych lub gotowanych ryb oraz jajek.
Sos chrzanowy - pyszny sos do ryby lub schabu. |
Sos chrzanowy - jak go przygotować?
Do przygotowania sosu chrzanowego będą Wam potrzebne:
- 1/2 łyżki masła
- 1/2 łyżki mąki pszennej
- 2 łyżki tartego chrzanu
- 1 szklanka rosołu, zimnego
- 1/2 szklanki śmietany 30%
- sól, cukier, sok z cytryny do smaku
Sposób wykonania sosu chrzanowego krok po kroku:
Krok 1.
- Przygotować jasną zasmażkę : w rondlu z grubym dnem rozpuścić masło, wsypać mąkę i cały czas energicznie mieszając zasmażać, do momentu, aż mąka straci zapach surowizny (ok. 2 minuty).
Krok 2.
- Do zasmażki dodać 2 łyżki tartego chrzanu, aby się razem zasmażył, następnie rozprowadzić zimnym rosołem - energicznie rozmieszać i zagotować.
- Sos chrzanowy rozprowadzić śmietaną, gotować na niewielkim ogniu kilka minut, od czasu do czasu zamieszać.
- Gotowy sos chrzanowy doprawić solą i dać, kto lubi słodszy smak pół łyżeczki cukru. Dla złagodzenia ostrości chrzanu można wcisnąć trochę soku z cytryny. Sos chrzanowy, przed wydaniem można zaprawić dwoma żółtkami, a będzie smaczniejszy.
Smacznego :)
Tradycyjny sos chrzanowy. |
Z chrzanem wszystko lepiej smakuje :D
OdpowiedzUsuńPychota <3
OdpowiedzUsuń:)
Usuń