Liczba gości w ciągu ostatniego roku

SOS CHRZANOWY - tradycyjny przepis, który warto zapamiętać

www.e-ksiazkakucharska.pl
Sos chrzanowy gotowy w kilka chwil.

Wypróbowany, klasyczny przepis na sos chrzanowy.


  Tradycyjny sos chrzanowy znamy jeszcze z doskonałych kuchni naszych mam i babć. Pamiętacie jeszcze ten świetny sos chrzanowy podawany do jajek sadzonych i ziemniaków na obiad? Sos chrzanowy jest idealnym dodatkiem nie tylko do jajek. W wersji na ciepło świetnie uzupełnia dania mięsne, rybne, a pulpety w sosie chrzanowym uwielbiają chyba wszyscy. Zobacz prosty przepis na domowy sos chrzanowy.

Sos chrzanowy - przepis na najlepszy dodatek do schabu, karkówki, pulpetów, klopsów, pieczonych lub gotowanych ryb oraz jajek.




www.e-ksiazkakucharska.pl
Sos chrzanowy - pyszny sos do ryby lub schabu.


  Sos chrzanowy - jak go przygotować?


Do przygotowania sosu chrzanowego będą Wam potrzebne:

  • 1/2 łyżki masła
  • 1/2 łyżki mąki pszennej
  • 2 łyżki tartego chrzanu
  • 1 szklanka rosołu, zimnego
  • 1/2 szklanki śmietany 30%
  • sól, cukier, sok z cytryny do smaku

Sposób wykonania sosu chrzanowego krok po kroku:


Krok 1.

  • Przygotować jasną zasmażkę : w rondlu z grubym dnem rozpuścić masło, wsypać mąkę i cały czas energicznie mieszając zasmażać, do momentu, aż mąka straci zapach surowizny (ok. 2 minuty).
Krok 2.
  • Do zasmażki dodać 2 łyżki tartego chrzanu, aby się razem zasmażył, następnie rozprowadzić zimnym rosołem - energicznie rozmieszać i zagotować.
  • Sos chrzanowy rozprowadzić śmietaną, gotować na niewielkim ogniu kilka minut, od czasu do czasu zamieszać.
  • Gotowy sos chrzanowy doprawić solą i dać, kto lubi słodszy smak pół łyżeczki cukru. Dla złagodzenia ostrości chrzanu można wcisnąć trochę soku z cytryny. Sos chrzanowy, przed wydaniem można zaprawić dwoma żółtkami, a będzie smaczniejszy.
Smacznego :)

www.e-ksiazkakucharska.pl
Tradycyjny sos chrzanowy.

4 komentarze:

Przetwory domowe i inne wyroby tradycyjne

Grill i posiłki na świeżym powietrzu

Święta i uroczystości domowe

Copyright © 2016 MOJA KSIĄŻKA KUCHARSKA , Blogger