GRZYBY - SOS GRZYBOWY PRZEPIS
/
4
sos grzybowy fot. Moja Książka Kucharska
Grzyby - sos grzybowy
Przepis na sos grzybowy z suszonych grzybów
Wbrew obiegowej opinii, przygotowanie sosu grzybowego wcale nie jest trudne. Do zrobienia sosu grzybowego można użyć zarówno świeżych jak i suszonych grzybów. Należy jednak pamiętać, że sos przygotowany z grzybów suszonych ma bardziej intensywny smak oraz aromat a niżeli sos ze świeżych grzybów.
Prosty, uniwersalny sos grzybowy ze śmietaną
Najlepszy sos grzybowy to ten przygotowany oczywiście ze śmietanką i masłem. Najlepiej jeżeli jest to śmietanka 30% lub 36%. Aby sos grzybowy uzyskał piękny połysk i aksamitną konsystencję, na koniec dodajemy do niego 2-3 łyżki masła. Sos przygotowany z tego przepisu idealnie smakuje z kopytkami, kluskami śląskimi, makaronem, kaszą lub plackami ziemniaczanymi. Idealny do schabu, karkówki albo polędwiczek.
Jak zrobić pyszny sos grzybowy
Przepis, który znajdziecie niżej, zakłada niewiele składników, a jego przygotowanie jest dziecinnie proste. Głównym założeniem jest przygotowanie sosu o niezwykle delikatnej konsystencji i zrównoważonym smaku. Aby wzbogacić smak sosu, bardzo często dodaje się do niego białe wino, czosnek, a nawet majeranek.
Do przygotowania tego sosu nie dodajemy mąki! To bardzo ważne, bo odpowiednią gęstość uzyskamy przez odparowanie. Dzięki temu konsystencja i smak powstałego sosu grzybowego będą najlepsze.
Sos grzybowy - wypróbowany, prosty przepis. Zapisujcie i ulepszajcie go :) Polecam!
sos grzybowy fot. Moja Książka Kucharska
SKŁADNIKI:
- 40g suszonych grzybów (prawdziwki, podgrzybki, smardze)
- 1/2 szklanki śmietany 36%
- 2 cebule, drobno posiekane
- 1 listek laurowy i kilka ziarenek ziela angielskiego
- gałązka tymianku lub 1/2 łyżeczki suszonego
- cukier
- sól
- świeżo zmielony pieprz
- posiekana natka pietruszki do posypania
- 3 łyżki masła
PRZYGOTOWANIE:
Krok 1.
Czyste, dokładnie opłukane grzyby suszone wkładamy do rondelka, zalewamy 2 szklankami wody, dodajemy listek, ziele i tymianek - odstawiamy na 30 minut i całość zagotowujemy (wody nie zmieniamy - grzyby powinny być już wcześniej dokładnie oczyszczone).
Krok 2.
Cebule obieramy, kroimy w kostkę, rumienimy na łyżce masła.
Krok 3.
Zrumienioną cebulę dodajemy do grzybów i gotujemy wszystko razem przez około 30 minut.
Krok 4.
Następnie wyjmujemy z garnka grzyby, a wywar przecedzamy , mocno odciskając cebulę, zioła i przyprawy.
Krok 5.
Obgotowane grzyby drobno siekamy i z powrotem wrzucamy do czystego wywaru - dodajemy śmietankę i odparowujemy sos do 250ml lub do uzyskania zadowalającej nas konsystencji.
Krok 6.
Na koniec doprawiamy sos cukrem, solą i pieprzem, zdejmujemy z ognia, dodajemy 1-2 łyżki masła i dokładnie rozprowadzamy w sosie, mieszając. Sos uzyska piękny połysk i aksamitną konsystencję. Na koniec posypujemy posiekaną natką pietruszki.
Sos grzybowy - z czym podać?
Oto kilka pysznych pomysłów na obiad z sosem grzybowym:
-kluski śląskie z sosem grzybowym
-polędwiczki, schab lub karkówka wieprzowa w sosie grzybowym z buraczkami lub kapustą kiszoną.
-placki ziemniaczane polane sosem grzybowym
-sos grzybowy z makaronem
-kasza gryczana z boczkiem i cebulką oraz sosem grzybowym
-bitki wołowe w sosie grzybowym z kiszoną kapustą
-zrazy wołowe w sosie grzybowym z zasmażanymi buraczkami
Smacznego :)
Zapraszam na mój Facebook :) Komentujcie i łapki w górę! ;)
sos grzybowy fot. Moja Książka Kucharska
Przepis zaktualizowany styczeń 2019r.
Bardzo apetycznie wygląda ten sosik :)
OdpowiedzUsuńDziękuję ślicznie za miłe słowa:)
UsuńTymianek i masło zawsze super sprawdzają się z grzybami. Super przepis :)
OdpowiedzUsuńTak, to prawda :)
Usuń