Liczba gości w ciągu ostatniego roku

SOS PIECZARKOWY ZE ŚMIETANĄ

www.e-ksiażkakucharska.pl
Prosty i szybki sos pieczarkowy.

Przepis na uniwersalny sos pieczarkowy ze śmietaną.


Sos pieczarkowy z podsmażoną cebulką i natką pietruszki, doprawiony jasnym sosem sojowym. Wszystkie grzyby uwielbiają sos sojowy, który wspaniale wydobywa ich smak i aromat. Pyszny i prosty przepis na sos z pieczarek ze śmietaną, idealny do makaronu, mięs, placków ziemniaczanych, kopytek, klusek śląskich lub gołąbków.

Jak zrobić sos pieczarkowy krok po kroku?


Wypróbowany przepis, składniki, przyprawy i przygotowanie.

Zamiast śmietany, do sosu pieczarkowego można dodać wino. Wówczas sosu nie doprawia się śmietaną, lecz mąkę zasmaża się na tłuszczu i dodaje do sosu, a wino wlewa pod koniec duszenia pieczarek. Zawsze stosuje się wino wytrawne, z tym że może być czerwone lub białe w zależności do jakiego mięsa lub potrawy będzie sos podawany.

Korzystajcie z przepisu i ulepszajcie go :) Polecam.

Oto składniki i przyprawy na sos pieczarkowy ze śmietaną.




Kremowy sos pieczarkowy

Oto składniki na sos pieczarkowy:

  • 300g pieczarek
  • 1 cebula
  • 2 łyżki masła klarowanego
  • 1 kubek śmietany 200g
  • 2 łyżeczki mąki (najlepiej uprażonej na suchej patelni)
  • 2 łyżeczki jasnego sosu sojowego
  • 1/2 szklanki lekkiego wywaru jarzynowego lub rybnego (albo wody)
  • pieprz i sól do smaku
  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki

Przepis na sos pieczarkowy - przygotowanie krok po kroku:


Krok 1.
  • pieczarki oczyścić, kapelusze pokroić w plasterki. Nóżki, o ile są świeże i jędrne, zetrzeć na tarce do jarzyn 
  • cebulę obrać i drobno posiekać
  • śmietanę wymieszać z mąką i 3 łyżkami wywaru bądź wody - ubić trzepaczką do spienienia.
Krok 2.
  • W rondlu z grubym dnem lub na patelni rozpuścić masło, dodać cebulę i poddusić razem ze startymi na tarce korzonkami pieczarek (do odparowania wody).
  • Następnie dodać pokrojone w plasterki kapelusze pieczarek i dusić razem około 10 minut, aż grzyby lekko się zarumienią. W między czasie doprawić sosem sojowym.
  • Do pieczarek i cebuli wlać wywar i gotować dalsze 10 minut.
  • Na koniec do sosu pieczarkowego dodać śmietanę rozmieszaną z mąką i posiekaną natkę pietruszki - zagotować. Sos pieczarkowy doprawić do smaku solą, pieprzem.
Sos pieczarkowy najlepiej smakuje z makaronem, pieczonym, duszonym lub smażonym mięsem. Sos jest także świetny jako dodatek do różnego rodzaju klusek - do kopytek, kartaczy, pyz lub placków ziemniaczanych.

Smacznego :)

www.e-ksiazkakucharska.pl
Pyszny sos pieczarkowy


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Przetwory domowe i inne wyroby tradycyjne

Grill i posiłki na świeżym powietrzu

Święta i uroczystości domowe

Copyright © 2016 MOJA KSIĄŻKA KUCHARSKA , Blogger