SOS PIECZARKOWY ZE ŚMIETANĄ
Prosty i szybki sos pieczarkowy. |
Przepis na uniwersalny sos pieczarkowy ze śmietaną.
Sos pieczarkowy z podsmażoną cebulką i natką pietruszki, doprawiony jasnym sosem sojowym. Wszystkie grzyby uwielbiają sos sojowy, który wspaniale wydobywa ich smak i aromat. Pyszny i prosty przepis na sos z pieczarek ze śmietaną, idealny do makaronu, mięs, placków ziemniaczanych, kopytek, klusek śląskich lub gołąbków.
Jak zrobić sos pieczarkowy krok po kroku?
Wypróbowany przepis, składniki, przyprawy i przygotowanie.
Zamiast śmietany, do sosu pieczarkowego można dodać wino. Wówczas sosu nie doprawia się śmietaną, lecz mąkę zasmaża się na tłuszczu i dodaje do sosu, a wino wlewa pod koniec duszenia pieczarek. Zawsze stosuje się wino wytrawne, z tym że może być czerwone lub białe w zależności do jakiego mięsa lub potrawy będzie sos podawany.
Korzystajcie z przepisu i ulepszajcie go :) Polecam.
Oto składniki i przyprawy na sos pieczarkowy ze śmietaną.
Kremowy sos pieczarkowy |
Oto składniki na sos pieczarkowy:
- 300g pieczarek
- 1 cebula
- 2 łyżki masła klarowanego
- 1 kubek śmietany 200g
- 2 łyżeczki mąki (najlepiej uprażonej na suchej patelni)
- 2 łyżeczki jasnego sosu sojowego
- 1/2 szklanki lekkiego wywaru jarzynowego lub rybnego (albo wody)
- pieprz i sól do smaku
- 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
Przepis na sos pieczarkowy - przygotowanie krok po kroku:
Krok 1.
- pieczarki oczyścić, kapelusze pokroić w plasterki. Nóżki, o ile są świeże i jędrne, zetrzeć na tarce do jarzyn
- cebulę obrać i drobno posiekać
- śmietanę wymieszać z mąką i 3 łyżkami wywaru bądź wody - ubić trzepaczką do spienienia.
Krok 2.
- W rondlu z grubym dnem lub na patelni rozpuścić masło, dodać cebulę i poddusić razem ze startymi na tarce korzonkami pieczarek (do odparowania wody).
- Następnie dodać pokrojone w plasterki kapelusze pieczarek i dusić razem około 10 minut, aż grzyby lekko się zarumienią. W między czasie doprawić sosem sojowym.
- Do pieczarek i cebuli wlać wywar i gotować dalsze 10 minut.
- Na koniec do sosu pieczarkowego dodać śmietanę rozmieszaną z mąką i posiekaną natkę pietruszki - zagotować. Sos pieczarkowy doprawić do smaku solą, pieprzem.
Sos pieczarkowy najlepiej smakuje z makaronem, pieczonym, duszonym lub smażonym mięsem. Sos jest także świetny jako dodatek do różnego rodzaju klusek - do kopytek, kartaczy, pyz lub placków ziemniaczanych.
Smacznego :)
Pyszny sos pieczarkowy |
Brak komentarzy:
Publikowanie komentarza