GLAZUROWANE UDKA KURCZAKA Z GRILLA
/
0
GLAZUROWANE UDKA KURCZAKA Z GRILLA
Moi Drodzy, przedstawiam Wam dzisiaj przepis na udka z kurczaka pieczone na grillu. Udka te świetnie smakują z grillowanymi śliwkami w boczku i świeżą bagietką.
Polecam przepis :)
Czas przygotowania : około 1h
Liczba porcji: 4
SKŁADNIKI:
- 4 udka kurczaka
- 1 pęczek natki pietruszki
- 3 cebule szalotki
- 5 łyżek chutney z mango
- 9 łyżek dobrej oliwy
- 1/2 łyżeczki startego, świeżego imbiru
- 1/2 łyżeczki curry
- sól i świeżo zmielony, czarny pieprz do smaku
- sok z 1/2 cytryny
Krok 1.
Udka kurczaka myjemy, wycieramy ściereczką skropioną octem.
Krok 2.
Szalotki oraz natkę pietruszki drobno siekamy, mieszamy z 5 łyżkami oliwy, doprawiamy solą.
Krok 3.
Palcami przesuwamy ostrożnie pod skórą udek, obluzowujemy ją nieco, smarujemy wewnątrz przygotowanym olejem z pietruszką, szalotką oraz solą.
Krok 4.
Na zewnątrz smarujemy udka 3 łyżkami oleju, posypujemy solą.
Krok 5.
Chutney z mango miksujemy z imbirem, curry, świeżo zmielonym, czarnym pieprzem, solą, sokiem z cytryny oraz 1 łyżką oliwy - odstawiamy.
Krok 6.
Na rozgrzanym grillu układamy udka kurczaka, pieczemy przez około 30 minut, często obracając. Pod koniec pieczenia smarujemy udka pastą z mango - pieczemy do momentu, aż skórka będzie chrupiąca.
Smacznego :)
Zobacz inne przepisy na grilla >>>
*zdjęcie dzięki uprzejmości tiverylucky z freedigitalphotos.net
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz