WIEPRZOWE ŻEBERKA Z GRILLA
/
0
Żeberka z grilla
Jak zrobić najlepsze żeberka z grilla
Czas marynowania: około 2h
Czas przygotowania : około 30 minut
Liczba porcji : 4
SKŁADNIKI :
- 2 kg żeberek wieprzowych w dużych kawałkach
- 7 łyżek sosu sojowego
- 5 łyżek octu winnego
- 4 łyżki płynnego miodu naturalnego
- 1-2 łyżki brązowego cukru
- biały, mielony pieprz (odrobina)
- szczypta pieprzu Cayenne
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- świeże zioła, natka pietruszki i/lub szczypiorek do posypania
- plasterki cytryny do dekoracji
Krok 1.
Żeberka płuczemy , osuszamy - kroimy na 8 lub 4 porcje.
Krok 2.
Przygotowujemy marynatę : w miseczce mieszamy sos sojowy, ocet, miód i cukier, doprawiamy pieprzem białym i Cayenne. Żeberka układamy w płaskim naczyniu, zalewamy marynatą, odstawiamy na około 2 godziny do zamarynowania - w temperaturze pokojowej, pod przykryciem.
Krok 3.
Zamarynowane żeberka odsączamy z marynaty, którą zachowujemy.
Krok 4.
Marynatę zagotowujemy. Mąkę ziemniaczaną rozprowadzamy w niewielkiej ilości zimnej wody i zagęszczamy marynatę, cały czas mieszając - gotowy sos przelewamy do miseczki, odstawiamy.
Krok 5.
Żeberka pieczemy na grillu przez około 15 minut, w tym czasie odwracamy je wielokrotnie.
Gotowe żeberka polewamy sosem z marynaty, posypujemy obficie posiekaną zieleniną i dekorujemy plasterkami cytryny.
Podajemy ze świeżym pieczywem i ulubioną sałatką.
Smacznego :)
*zdjęcie dzięki użytkownikowi Amenic181 z FreeDigitalPhotos.net
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz