WIEPRZOWE ZEBERKA Z GRILLA


WIEPRZOWE ŻEBERKA Z GRILLA


Moi Drodzy, mam dzisiaj dla Was przepis na żeberka wieprzowe z grilla. Bardzo łatwe w przygotowaniu, pyszne;  idealne na grill-party :) Świetne z białym pieczywem i świeżą sałatką.

Polecam przepis, mam nadzieję, że spodoba się Wam.


Czas marynowania: około 2h
Czas przygotowania : około 30 minut
Liczba porcji : 4

SKŁADNIKI :
  • 2 kg żeberek wieprzowych w dużych kawałkach
  • 7 łyżek sosu sojowego
  • 5 łyżek octu winnego
  • 4 łyżki płynnego miodu naturalnego
  • 1-2 łyżki brązowego cukru
  • biały, mielony pieprz (odrobina)
  • szczypta pieprzu Cayenne
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • świeże zioła, natka pietruszki i/lub szczypiorek do posypania
  • plasterki cytryny do dekoracji
PRZYGOTOWANIE:

Krok 1.
Żeberka płuczemy , osuszamy - kroimy na 8 lub 4 porcje.

Krok 2.
Przygotowujemy marynatę : w miseczce mieszamy sos sojowy, ocet, miód i cukier, doprawiamy pieprzem białym i Cayenne. Żeberka układamy w płaskim naczyniu, zalewamy marynatą, odstawiamy na około 2 godziny do zamarynowania - w temperaturze pokojowej, pod przykryciem.

Krok 3.
Zamarynowane żeberka odsączamy z marynaty, którą zachowujemy.

Krok 4.
Marynatę zagotowujemy. Mąkę ziemniaczaną rozprowadzamy  w niewielkiej ilości zimnej wody i zagęszczamy marynatę, cały czas mieszając - gotowy sos przelewamy do miseczki, odstawiamy.

Krok 5.
Żeberka pieczemy na grillu przez około 15 minut, w tym czasie odwracamy je wielokrotnie.

Gotowe żeberka polewamy sosem z marynaty, posypujemy obficie posiekaną zieleniną i dekorujemy plasterkami cytryny.
Podajemy ze świeżym pieczywem i ulubioną sałatką.

Smacznego :) 

*zdjęcie dzięki użytkownikowi Amenic181 z FreeDigitalPhotos.net

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Przetwory domowe i inne wyroby tradycyjne

Grill i posiłki na świeżym powietrzu

Święta i uroczystości domowe

Copyright © 2016 MOJA KSIĄŻKA KUCHARSKA , Blogger