WIEPRZOWE ŻEBERKA Z GRILLA


Żeberka z grilla

Jak zrobić najlepsze żeberka z grilla




Czas marynowania: około 2h
Czas przygotowania : około 30 minut
Liczba porcji : 4

SKŁADNIKI :



  • 2 kg żeberek wieprzowych w dużych kawałkach


  • 7 łyżek sosu sojowego


  • 5 łyżek octu winnego


  • 4 łyżki płynnego miodu naturalnego


  • 1-2 łyżki brązowego cukru


  • biały, mielony pieprz (odrobina)


  • szczypta pieprzu Cayenne


  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej


  • świeże zioła, natka pietruszki i/lub szczypiorek do posypania


  • plasterki cytryny do dekoracji

PRZYGOTOWANIE:

Krok 1.
Żeberka płuczemy , osuszamy - kroimy na 8 lub 4 porcje.

Krok 2.
Przygotowujemy marynatę : w miseczce mieszamy sos sojowy, ocet, miód i cukier, doprawiamy pieprzem białym i Cayenne. Żeberka układamy w płaskim naczyniu, zalewamy marynatą, odstawiamy na około 2 godziny do zamarynowania - w temperaturze pokojowej, pod przykryciem.

Krok 3.
Zamarynowane żeberka odsączamy z marynaty, którą zachowujemy.

Krok 4.
Marynatę zagotowujemy. Mąkę ziemniaczaną rozprowadzamy  w niewielkiej ilości zimnej wody i zagęszczamy marynatę, cały czas mieszając - gotowy sos przelewamy do miseczki, odstawiamy.

Krok 5.
Żeberka pieczemy na grillu przez około 15 minut, w tym czasie odwracamy je wielokrotnie.

Gotowe żeberka polewamy sosem z marynaty, posypujemy obficie posiekaną zieleniną i dekorujemy plasterkami cytryny.
Podajemy ze świeżym pieczywem i ulubioną sałatką.

Smacznego :) 

*zdjęcie dzięki użytkownikowi Amenic181 z FreeDigitalPhotos.net

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Przetwory domowe i inne wyroby tradycyjne

Grill i posiłki na świeżym powietrzu

Święta i uroczystości domowe

Copyright © 2016 MOJA KSIĄŻKA KUCHARSKA , Blogger