KURCZAK PIECZONY W SOSIE CURRY


Udka z kurczaka pieczone w piekarniku w sosie pomidorowym z curry - wypróbowany przepis.

 



-----------------------------------------

Liczba porcji : 4
Czas przygotowania : 40 minut*
-----------------------------------------
*oprócz czasu na marynowanie i pieczenie mięsa


SKŁADNIKI:
  • 4 udka z kurczaka (lub 6 -7 pałeczek)
  • kawałek masła do wysmarowania naczynia do zapiekania
sos :
  • 3 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 3 łyżki keczupu
  • 3 duże łyżki dobrej oliwy
  • 3 płaskie łyżeczki curry
  • 3 łyżki małych marynowanych perłowych cebulek
  • 1 łyżeczka suszonego oregano
  • szczypta mielonego cayenne
  • cukier puder do smaku
  • sól do smaku

PRZYGOTOWANIE:

Krok 1.
Koncentrat pomidorowy, keczup, curry, cebulki, oregano oraz oliwę dokładnie mieszamy, doprawiamy do smaku solą, cukrem pudrem oraz szczyptą cayenne.

Krok 2.
Oczyszczone i umyte udka kurczaka  układamy w salaterce, zalewamy przygotowanym sosem, przykrywamy szczelnie i wstawiamy do lodówki, nawet do następnego dnia.

Krok 3.
Naczynie do zapiekania smarujemy kawałkiem masła, porcje kurczaka układamy skórką do góry, zalewamy sosem w którym się marynowały, na wierzchu rozkładamy kawałki masła, wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do temp. 180  stopni (bez termoobiegu )zapiekamy około 45-55 minut lub do czasu, aż będą miękkie.

Podajemy z roszponką lub sałatą ze śmietaną i pomidorkami koktajlowymi, posypujemy sezamem.



Smacznego :)



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Przetwory domowe i inne wyroby tradycyjne

Grill i posiłki na świeżym powietrzu

Święta i uroczystości domowe

Copyright © 2016 MOJA KSIĄŻKA KUCHARSKA , Blogger