Liczba gości w ciągu ostatniego roku

SPAGHETTI Z CUKINIĄ - pyszny pomysł na obiad

Spaghetti z cukinią.

Prosty przepis na pyszne spaghetti z cukinią na ciepło i mozzarellą.


Spaghetti z zielonym pesto bazyliowym, grillowaną cukinią oraz mozzarellą, to prosta i szybka potrawa do której zawsze chętnie się wraca.
Spaghetti z cukinią to dobry pomysł na pyszny obiad dla całej rodziny.

Jak zrobić spaghetti z cukinią - przepis, składniki i przygotowanie.



Oto składniki i przyprawy  na spaghetti z cukinią.


---------------------------------------
Liczba porcji: 4
Czas przygotowania : 35 minut
---------------------------------------

SKŁADNIKI:
  • ok. 400g makaronu spaghetti
  • 100-150 ml  sosu pesto z bazylii
  • 8 plasterków cukinii (ok. 7mm)
  • mały ząbek czosnku
  • oliwa extra vergine
  • ok. 1/2 opakowania roszponki lub rukoli
  • świeżo mielony czarny pieprz
  • sól
  • 1 kulka mozzarelli, porwanej na kawałki

Przepis na spaghetti z cukinią.


PRZYGOTOWANIE: 

Krok 1.
Makaron gotujemy w osolonej wodzie (najlepiej al' dente - wg. czasu podanego na opakowaniu), odcedzamy, wkładamy z powrotem do garnka, doprawiamy do smaku solą (w razie potrzeby) oraz pieprzem, wlewamy łyżeczkę oliwy i mieszamy.

Krok 2.
Plasterki cukinii oprószamy solą, oraz pieprzem, nacieramy oliwą extra vergine i czosnkiem - grillujemy po 3-4 minuty z każdej strony (odwracamy na drugą stronę, kiedy na spodzie plasterków pojawią się wyraźne ciemne paski ).

Krok 3.
Gdy cukinia będzie już z każdej strony zgrillowana, dodajemy do niej liście roszponki lub rukoli i potrząsamy patelnią, aby wszystko ładnie się przemieszało - grillujemy około 2 minuty często potrząsając patelnią.

Krok 4.
Na patelnię z warzywami dodajemy odrobinę oliwy, ugotowany makaron oraz pesto z bazylii. Potrząsamy patelnią, mieszając tym samym wszystkie składniki. Chwilę podgrzewamy , a następnie wykładamy spaghetti do talerzy.

Dokładamy porwaną mozzarellę, dekorujemy świeżymi listkami bazylii lub roszponki


Domowy os pesto z bazylii : 2-3 pęczki bazylii płuczemy, listki drobno kroimy, 3 ząbki czosnku obieramy i miażdżymy,ucieramy listki bazylii z czosnkiem, 5 łyżkami oliwy z oliwek, 50g orzeszków pinii oraz 4 łyżkami utartego twardego sera (grana, parmezan) i gotowe.

Smacznego :)





3 komentarze:

  1. Madzia2819 marca

    Świetny przepis !!! Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Mniam, mniam, w 100% w moim guście :))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cieszę się bardzo, tym bardziej zachęcam do wypróbowania:)

      Usuń

Ebook

Przetwory domowe i inne wyroby tradycyjne

Grill i posiłki na świeżym powietrzu

CO NA OBIAD

Copyright © 2016 MOJA KSIĄŻKA KUCHARSKA , Blogger