ROLADKI Z INDYKA
/
2
ROLADKI Z INDYKA faszerowane boczkiem.
Mięso nacieramy wcześniej mieszanką przypraw, dzięki czemu nabierze wspaniałego smaku i będzie kruche oraz soczyste. Do środka wkładamy paseczki boczku, który, oczywiście możemy zastąpić innym nadzieniem np.: paseczkami czerwonej papryki, ogórka kiszonego, konserwowego lub serem żółtym. Polecam!
SKŁADNIKI:
- 50dag filetu z indyka
- 1 łyżka przyprawy do drobiu z ziołami
- 1 łyżka przyprawy do gyrosa
- 1 łyżka posiekanego koperku
- 3 łyżki oliwy
- 2 łyżki wody
- boczek pokrojony w paseczki do środka roladek
- jajko i bułka tarta do panierowania
- tłuszcz do smażenia
PRZYGOTOWANIE:
Krok 1.
Mięso płuczemy, wycieramy skropioną octem ściereczką, oczyszczamy z błonek i żyłek, kroimy w paski, lekko rozbijamy drewnianym młotkiem - tak, aby można je było zwinąć w roladki.
Krok 2.
W miseczce przygotowujemy mieszankę przypraw: przyprawę do drobiu i do gyrosa łączymy z oliwą oraz wodą, dodajemy koperek i mieszamy. Marynata będzie gęsta.
Krok 3.
Przygotowaną mieszanką przypraw nacieramy mięso i odstawiamy w chłodne miejsce, do zamarynowania, na min. 30 minut.
Krok 4.
Na koniec każdego kawałka mięsa kładziemy pasek boczku i zawijamy w roladkę, dociskamy na końcu.
Krok 5.
Roladki panierujemy w jajku i bułce tartej, kładziemy na rozgrzany tłuszcz - miejscem sklejenia do dołu i smażymy z każdej strony na złoty kolor, przykrywamy i trzymamy w cieple jeszcze przez około 15 minut, aby mięso"doszło" w środku.
Roladki podajemy z ziemniakami i lekką surówką np.: z marchewki i jabłkiem.
Smacznego :)
Fajny przepis na indyka, piękne zdjęcia :) Pozdrawiam!
OdpowiedzUsuńSuper te roladki :) Wypróbuję również z innym nadzieniem, dzięki za przepis :)
OdpowiedzUsuń