HALIBUT SMAŻONY - przepis na halibuta smażonego w mące

www.e-ksiazkakucharska.pl
halibut smażony fot. Moja Książka Kucharska

Halibut smażony.


Przepis na halibuta smażonego w delikatnej panierce.


Halibut to przepyszna ryba, delikatna w smaku i właściwie nie posiada ości.
Halibuta można przyrządzić na wiele sposobów: smażyć, upiec lub ugotować na parze. Do smażenia panierujemy rybę w mące albo w roztrzepanym jajku i bułce tartej. Halibuta smażymy na sklarowanym maśle lub na tzw. głębokim oleju.

Halibut smażony prosty przepis.


Szybkie i łatwe gotowanie jest możliwe, a smażony halibut to znak, że idealny obiad jest już na stole.
Halibut smażony w mące to najprostszy z najprostszych sposobów na tą smaczną rybę. Przepis, z którym z pewnością każdy sobie poradzi.

Halibut smażony - prosty, wypróbowany przepis. Korzystajcie z niego i ulepszajcie go :) Polecam!


Jak przyrządzić idealnego halibuta - przepis, składniki i przygotowanie.



Oto składniki na smażonego halibuta


SKŁADNIKI
  • 4 dzwonka z halibuta ze skórą o grubości około 3cm
  • sól morska i pieprz cytrynowy do smaku
  • sos z cytryny do skropienia ryby
  • mąka pszenna do panierowania
  • olej lub masło sklarowane do smażenia

Przepis na smażonego halibuta


PRZYGOTOWANIE :

Krok 1.
Umyte i osuszone dzwonka halibuta oprószamy ze wszystkich stron solą oraz pieprzem cytrynowym, skrapiamy odrobiną soku z cytryny  i obtaczamy w mące pszennej (nadmiar mąki strzepujemy).

Krok 2.
Halibuta smażymy z każdej strony na złoty kolor na rozgrzanym tłuszczu - w sumie około 10-12 minut. Na głębokim oleju krócej. Skórka powinna być złocistobrązowa i chrupiąca. Zbyt długie smażenie ryby może sprawić, że ryba będzie przesuszona, a mięso o wiele mniej smaczne.

Usmażone dzwonka układamy na papierowym ręczniku, aby osączyć usmażoną rybę z nadmiaru tłuszczu.

Ile waży smażony halibut w panierce z mąki.

Porcja smażonego halibuta o wadze ok. 120g zawiera 199 kcal

Halibut smażony z czym podać?


Oto kilka pomysłów na pyszny obiad z halibutem:

  • halibut smażony z puree ziemniaczanym, koperkiem i surówką ze świeżej kapusty
  • halibut smażony z ziemniakami z wody, z koperkiem i surówką z marchewki
  • halibut smażony z frytkami, sałatą rzymską i pomidorkami koktajlowymi.
Smacznego :)

www.e-ksiazkakucharska.pl
halibut smażony fot. Moja Książka Kucharska

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Przetwory domowe i inne wyroby tradycyjne

Grill i posiłki na świeżym powietrzu

Święta i uroczystości domowe

Copyright © 2016 MOJA KSIĄŻKA KUCHARSKA , Blogger