HALIBUT SMAŻONY - przepis na halibuta smażonego w mące
/
0
halibut smażony fot. Moja Książka Kucharska
Halibut smażony.
Przepis na halibuta smażonego w delikatnej panierce.
Halibut to przepyszna ryba, delikatna w smaku i właściwie nie posiada ości.
Halibuta można przyrządzić na wiele sposobów: smażyć, upiec lub ugotować na parze. Do smażenia panierujemy rybę w mące albo w roztrzepanym jajku i bułce tartej. Halibuta smażymy na sklarowanym maśle lub na tzw. głębokim oleju.
Halibut smażony prosty przepis.
Szybkie i łatwe gotowanie jest możliwe, a smażony halibut to znak, że idealny obiad jest już na stole.
Halibut smażony w mące to najprostszy z najprostszych sposobów na tą smaczną rybę. Przepis, z którym z pewnością każdy sobie poradzi.
Halibut smażony - prosty, wypróbowany przepis. Korzystajcie z niego i ulepszajcie go :) Polecam!
Jak przyrządzić idealnego halibuta - przepis, składniki i przygotowanie.
Oto składniki na smażonego halibuta
SKŁADNIKI
- 4 dzwonka z halibuta ze skórą o grubości około 3cm
- sól morska i pieprz cytrynowy do smaku
- sos z cytryny do skropienia ryby
- mąka pszenna do panierowania
- olej lub masło sklarowane do smażenia
Przepis na smażonego halibuta
PRZYGOTOWANIE :
Krok 1.
Umyte i osuszone dzwonka halibuta oprószamy ze wszystkich stron solą oraz pieprzem cytrynowym, skrapiamy odrobiną soku z cytryny i obtaczamy w mące pszennej (nadmiar mąki strzepujemy).
Krok 2.
Halibuta smażymy z każdej strony na złoty kolor na rozgrzanym tłuszczu - w sumie około 10-12 minut. Na głębokim oleju krócej. Skórka powinna być złocistobrązowa i chrupiąca. Zbyt długie smażenie ryby może sprawić, że ryba będzie przesuszona, a mięso o wiele mniej smaczne.
Usmażone dzwonka układamy na papierowym ręczniku, aby osączyć usmażoną rybę z nadmiaru tłuszczu.
Ile waży smażony halibut w panierce z mąki.
Porcja smażonego halibuta o wadze ok. 120g zawiera 199 kcal
Halibut smażony z czym podać?
Oto kilka pomysłów na pyszny obiad z halibutem:
- halibut smażony z puree ziemniaczanym, koperkiem i surówką ze świeżej kapusty
- halibut smażony z ziemniakami z wody, z koperkiem i surówką z marchewki
- halibut smażony z frytkami, sałatą rzymską i pomidorkami koktajlowymi.
Mam nadzieję, że przepis na smażonego halibuta spodoba się Tobie i Twoim bliskim :) Korzystaj z niego i koniecznie ulepszaj :) Oto kilka innych, wypróbowanych przepisów na ryby, które mogą Ci się spodobać:
- Miodowo-musztardowa ryba w folii. Niesamowity sos do ryby>>>
- Makrela z grilla po indyjsku>>>
- Kotlety mielone z ryby>>>
- Śledzie po kaszubsku>>>
- Dorsz smażony>>>
- Domowe paluszki rybne>>>
- Sałatka z łososia i jajek na twardo>>>
- Jajecznica z rybą wędzoną>>>
- Pasta na chleb z sardynek>>>
- Makaron z tuńczykiem i oliwkami>>>
- Łosoś smażony w woku z warzywami>>>
- Pstrąg smażony>>>
- Śledzie w sosie curry>>>
Miłego gotowania!
halibut smażony fot. Moja Książka Kucharska
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz