RACUSZKI ZE SMIETANA

www.e-ksiazkakucharska.pl

Moja Książka Kucharska przedstawia dzisiaj przepis na wspaniałe RACUSZKI ZE ŚMIETANĄ. Racuszki z tego przepisu są bardzo 'puchate', w środku miękkie, a na zewnątrz chrupiące. Świetnie smakują na ciepło i na zimno, dlatego śmiało możecie zabrać te racuszki na piknik. Racuszki podajemy posypane cukrem pudrem, oprócz tego na każdym placuszku możemy położyć po łyżce dżemu np. jagodowego, hmmm...naprawdę pycha :) Takie właśnie racuszki przygotowywała moja mama i niezmiennie właśnie z Nią bardzo mi się kojarzą. Porywałyśmy je z moją siostrą z talerza jeszcze gdy były bardzo gorące :)

Uwaga : szybko znikają z talerza!

 Polecam!!!


------------------------------------
Liczba porcji : 4
Czas przygotowania : 30 minut
------------------------------------

SKŁADNIKI:
  • 200g mąki pszennej
  • 200ml śmietany 22%
  • 3 jajka
  • szczypta soli
  • tłuszcz do smażenia
  • opakowanie cukru waniliowego
dodatki:
  • cukier puder do posypania
  • ulubiony dżem

www.e-ksiazkakucharska.pl
PRZYGOTOWANIE:

Krok 1.
Jajka myjemy, oddzielamy żółtka od białek.

Krok 2.
Żółtka ucieramy ze śmietaną, mąką i szczyptą soli.

Krok 3.
Ubijamy pianę z białek z cukrem waniliowym - delikatnie mieszamy ją z ciastem.

Krok 4.
Na patelni rozgrzewamy tłuszcz (ok. 7mm), kładziemy po łyżce ciasta - smażymy racuszki na złoty kolor z każdej strony, osączamy je na papierowym ręczniku i podajemy posypane cukrem pudrem z dodatkiem ulubionego dżemu.

Smacznego :) 

  www.comfortfood.pl.


www.e-ksiazkakucharska.pl




Mama to potrafi!

1 komentarz:

Przetwory domowe i inne wyroby tradycyjne

Grill i posiłki na świeżym powietrzu

Święta i uroczystości domowe

Copyright © 2016 MOJA KSIĄŻKA KUCHARSKA , Blogger