OGORKI W ZIOLACH
/
0
OGÓRKI W ZIOŁACH
Myślę, że każdy, kto spogląda na swoje wypełnione zapasami na zimę półki, odczuwa dumę i zadowolenie : zobaczcie, oto ogórki konserwowe, kwaszone, ogórki w keczupie i musztardzie, kwaszona kapusta, różne sałatki, które rodzina oraz przyjaciele na pewno zjedzą ze smakiem. Dzisiaj, Moi Drodzy, przepis na ogórki w ziołach. Mam nadzieję, że spodoba się Wam. Polecam!
SKŁADNIKI:
- około 40 sztuk małych ogórków (takich jak na korniszony)
- 3 duże cebule
- 75ml esencji octowej (25%)*
- 4 szklanki wody
- 1 łyżka cukru
- 1 łyżka soli niejodowanej
- zioła (najlepiej świeże) : koper, estragon, tymianek, nać selera
- korzeń chrzanu
- listki laurowe
- owoce jałowca 4-5 sztuk
- 2 łyżeczki ziaren białego pieprzu
Krok 1.
Ogórki dokładnie myjemy, układamy warstwami w dużych słojach, przekładając przyprawami oraz ziołami.
Możemy je wcześniej namoczyć w zimnej wodzie, tak przez około 2 godziny (końcówki odcinamy).
Krok 2.
W garnku zagotowujemy wodę z octem, cukrem oraz solą - gorącym roztworem zalewamy ogórki - odstawiamy na około 2 dni.
Krok 3.
Po 2 dniach odlewamy płyn z ogórków i ponownie go zagotowujemy - gorącym zalewamy ogórki (muszą one być całkowicie przykryte zalewą ), gdy przestygną uszczelniamy słoje celofanem.
Ogórki tak przygotowane możemy przechowywać nawet przez kilkanaście dni*
* Esencję octową (25%) możecie zastąpić octem spirytusowym 10 % przeliczając za każdym razem:
100ml esencji octowej 25%=250ml octu spirytusowego lub 1 łyżka esencji octowej 25 %=2,5 łyżki 10 % octu spirytusowego.
*raczej nie wyjmujmy ogórków ze słoja bezpośrednio rękoma, gdyż ogórki mogą przez to szybciej zepsuć się i spleśnieć.
Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz