Liczba gości w ciągu ostatniego roku

OGÓRKI Z CHILI - wypróbowany przepis na ogórki do słoików na zimę

www.e-ksiazkakucharska.pl


Ogórki z chili - wypróbowany przepis na ogórki do słoików na zimę.


Pikantne ogórki z chili.


Prosty i wypróbowany przepis na ogórki w słodko kwaśnej zalewie z chili i czosnkiem. Pyszne i chrupiące ogórki zamknięte w słoikach na zimę, idealne jako dodatek do obiadu, na kanapki lub szybka przekąska.

Jak zrobić najlepsze ogórki z chili - przepis, składniki i przygotowanie.




Oto składniki i przyprawy na ogórki z chili.


SKŁADNIKI :


  • 2 i 1/2 kg małych ogórków gruntowych


  • 4 łyżki soli niejodowanej

ZALEWA:


  • 1 i 1/2 szklanki octu 10%


  • 60 dag cukru


  • 1 główka czosnku


  • 1 płaska łyżka mielonej papryczki chili *


  • 8 łyżek oleju


* przy tej ilości chili zalewa będzie naprawdę ostra, możecie oczywiście dodać trochę mniej papryczki, lub mieloną zastąpić suszonymi płatkami.
Do zalewy nie dodajemy wody.

Przepis na ogórki z chili.


PRZYGOTOWANIE:


Krok 1.

Ogórki dokładnie myjemy, kroimy w ćwiartki i zasypujemy solą. Odstawiamy na około 6 godzin, aby ogórki puściły sok. Po tym czasie ogórki odcedzamy - uzyskany sok wylewamy.

Krok 2.

Do garnka wlewamy ocet i wsypujemy cukier, podgrzewamy cały czas mieszając, aby cukier rozpuścił się dokładnie, zagotowujemy, dodajemy posiekane ząbki czosnku, chilli oraz olej. Zalewę studzimy i następnie zalewamy nią wcześniej przygotowane ogórki - odstawiamy na około 12 godzin (najlepiej na całą noc).

Krok 3.

Zamarynowane ogórki ciasno układamy w słoikach, dopełniamy zalewą i mocno zakręcamy.

Krok 4.
Pasteryzacja:
- w garnku z wodą - dno garnka wykładamy czystą ściereczką, wkładamy słoiki, podgrzewamy. Kiedy woda zacznie wrzeć, pasteryzujemy słoiki przez 20 minut, wyjmujemy i odstawiamy do góry dnem do ostygnięcia;
- w piekarniku - wkładamy słoiki do zimnego piekarnika, ustawiamy  temperaturę na 120 stopni i pasteryzujemy przez 30 minut (licząc od czasu uzyskania pożądanej temperatury). Gorące słoiki wyjmujemy z piekarnika i odstawiamy do góry dnem do ostygnięcia.

Słoiki z ogórkami przechowujemy w chłodnym i ciemnym miejscu.

Smaczego  :)


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Ebook

Przetwory domowe i inne wyroby tradycyjne

Grill i posiłki na świeżym powietrzu

CO NA OBIAD

Copyright © 2016 MOJA KSIĄŻKA KUCHARSKA , Blogger