OGÓRKI Z CHILI - wypróbowany przepis na ogórki do słoików na zimę
/
0
Ogórki z chili - wypróbowany przepis na ogórki do słoików na zimę.
Pikantne ogórki z chili.
Prosty i wypróbowany przepis na ogórki w słodko kwaśnej zalewie z chili i czosnkiem. Pyszne i chrupiące ogórki zamknięte w słoikach na zimę, idealne jako dodatek do obiadu, na kanapki lub szybka przekąska.
Jak zrobić najlepsze ogórki z chili - przepis, składniki i przygotowanie.
Oto składniki i przyprawy na ogórki z chili.
SKŁADNIKI :
- 2 i 1/2 kg małych ogórków gruntowych
- 4 łyżki soli niejodowanej
- 1 i 1/2 szklanki octu 10%
- 60 dag cukru
- 1 główka czosnku
- 1 płaska łyżka mielonej papryczki chili *
- 8 łyżek oleju
* przy tej ilości chili zalewa będzie naprawdę ostra, możecie oczywiście dodać trochę mniej papryczki, lub mieloną zastąpić suszonymi płatkami.
Do zalewy nie dodajemy wody.
Przepis na ogórki z chili.
PRZYGOTOWANIE:
Krok 1.
Ogórki dokładnie myjemy, kroimy w ćwiartki i zasypujemy solą. Odstawiamy na około 6 godzin, aby ogórki puściły sok. Po tym czasie ogórki odcedzamy - uzyskany sok wylewamy.
Krok 2.
Do garnka wlewamy ocet i wsypujemy cukier, podgrzewamy cały czas mieszając, aby cukier rozpuścił się dokładnie, zagotowujemy, dodajemy posiekane ząbki czosnku, chilli oraz olej. Zalewę studzimy i następnie zalewamy nią wcześniej przygotowane ogórki - odstawiamy na około 12 godzin (najlepiej na całą noc).
Krok 3.
Zamarynowane ogórki ciasno układamy w słoikach, dopełniamy zalewą i mocno zakręcamy.
Krok 4.
Pasteryzacja:
- w garnku z wodą - dno garnka wykładamy czystą ściereczką, wkładamy słoiki, podgrzewamy. Kiedy woda zacznie wrzeć, pasteryzujemy słoiki przez 20 minut, wyjmujemy i odstawiamy do góry dnem do ostygnięcia;
- w piekarniku - wkładamy słoiki do zimnego piekarnika, ustawiamy temperaturę na 120 stopni i pasteryzujemy przez 30 minut (licząc od czasu uzyskania pożądanej temperatury). Gorące słoiki wyjmujemy z piekarnika i odstawiamy do góry dnem do ostygnięcia.
Słoiki z ogórkami przechowujemy w chłodnym i ciemnym miejscu.
Smaczego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz