OGORKI KORZENNE

www.e-ksiazkakucharska.pl

OGÓRKI KORZENNE


Niezwykle aromatyczne ogórki , bardzo łatwe w przygotowaniu. Świetnie smakują jako dodatek do obiadu, na kanapkę lub po prostu jako samodzielna przekąska. Polecam przepis !


SKŁADNIKI:
  • 4 kg średnich ogórków gruntowych
  • 1,5 litra wody
  • 75g soli + 1 litr wody do zalania ogórków
  • 7 cebul
  • 75g korzenia chrzanu
  • 2 łyżki ziaren kopru
  • 1 łyżeczka estragonu
  • 2 łyżki korzeni do marynat
  • 1,5 litra octu winnego
  • 350g cukru kryształu
PRZYGOTOWANIE:

Krok 1.
75g soli rozpuszczamy w 1 litrze wody, roztworem zalewamy wyszorowane ogórki, odstawiamy w chłodne miejsce na 1 dzień.

Krok 2.
Cebulę obieramy, kroimy w plasterki.

Krok 3.
Oczyszczony, obrany i umyty chrzan kroimy na kawałki.

Krok 4.
Wyjmujemy ogórki z zalewy (solankę wylewamy), układamy w kamiennym garnku lub dużym słoju warstwami z cebulą, chrzanem, nasionami kopru, estragonem i przyprawą korzenną.

Krok 5.
Zagotowujemy 1,5 litra wody z octem, rozpuszczamy w roztworze cukier, zalewamy ogórki. Uszczelniamy naczynie folią celofanową lub zakręcamy i przechowujemy w ciemnym, chłodnym miejscu. 

Smacznego :) 

*Kto robi zapasy na zimę, musi przyrządzić te ogórki w słojach, należy je zapasteryzować : 30 minut w temperaturze 90 stopni.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Przetwory domowe i inne wyroby tradycyjne

Grill i posiłki na świeżym powietrzu

Święta i uroczystości domowe

Copyright © 2016 MOJA KSIĄŻKA KUCHARSKA , Blogger