JAK ZROBIĆ OGÓRKI MAŁOSOLNE
/
0
![]() |
Ogórki małosolne - jak zrobić ogórki małosolne |
Jak zrobić ogórki małosolne.
Prosty przepis na ogórki małosolne.
Ogórki małosolne większości z nas kojarzą się z pełnią wiosny. Przysmak ten przygotowujemy z pierwszych ogórków gruntowych, które wraz z chrzanem, czosnkiem oraz koprem zalewane są solanką. Aby zrobić solankę, potrzebujemy niejodowanej soli do przetworów - zawsze dodajemy 1 czubatą łyżkę soli na 1 litr dobrej wody stołowej. Mocno chlorowana woda nie jest odpowiednia do jakichkolwiek przetworów.
Już po ok. 3 dniach otrzymujemy pyszne i chrupiące ogórki małosolne.
Przepis na 3 litrowy słój, ewentualnie na 2-3 mniejsze słoiki.
Przepis na ogórki małosolne 1kg
Ogórki małosolne - wypróbowany przepis, składniki i przygotowanie.
Oto składniki i przyprawy na ogórki małosolne.
SKŁADNIKI:
na 3 litrowy słój, dokładnie umyty i wyparzony.
- 1 kg świeżych ogórków gruntowych, z pewnego źródła (najlepiej nie nawożone sztucznie)
- kilka baldachów kopru
- ok. 8 cm kawałek chrzanu, przekrojony wzdłuż na pół
- 3 ząbki czosnku, obrane
- 3 liście wiśni lub porzeczki (bez uszkodzeń i oznak choroby)
- ok. 2 litry wody stołowej + sól kamienna do przetworów ( 1 czubata łyżka na 1 litr wody)
Przepis na ogórki małosolne 1kg.
PRZYGOTOWANIE:
Krok 1.
Ogórki wyszorować, odciąć po około 3 mm z każdej strony, miejsce ucięcia nakłuć wykałaczką. Ogórki zalać zimną wodą i zostawić na 2 godziny.
Krok 2.
W garnku zagotować wodę, rozpuścić w niej sól i zestawić z ognia.
Krok 3.
Ogórki układać w dużym słoju razem z pozostałymi dodatkami, zalać przestudzoną zalewą, tak aby woda dokładnie zakryła ogórki. Wierzch słoika przykryć gazą i przewiązać sznurkiem. Słoik odstawić w zacienione miejsce. Po około 3 dniach ogórki powinny być gotowe do użycia. Znakiem tego będzie mętniejąca zalewa w słoiku.
Ogórki wyjmujemy z zalewy wyłącznie widelcem lub innym narzędziem tak, aby w żadnym razie nie wkładać do zalewy dłoni.
Z czym podać ogórki małosolne.
Ogórki małosolne to pyszna przekąska sama w sobie. Oto kilka pomysłów z czym i do czego podać ogórki małosolne:
- ogórki małosolne na wiejskim smalczyku z boczkiem i cebulką
- ogórki małosolne z domowym pasztetem
- ogórki małosolne, chrupiące skrzydełka z kurczaka i młode ziemniaczki z koperkiem
- ogórki małosolne, kotlety schabowe i ziemniaki z wody, posypane szczypiorkiem
Przepis zaktualizowany 06.2018r.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz