KEKS STAROPOLSKI Z BAKALIAMI
/
0
KEKS STAROPOLSKI Z BAKALIAMI
Z myślą o tych wszystkich, którzy od czasu do czasu lubią połasuchować.. :)
Keks staropolski z bakaliami, idealny na świąteczny podwieczorek. Polecam!
SKŁADNIKI:
- 50 dag mąki pszennej
- 5 całych jaj + 5 żółtek
- 30 dag cukru
- 10dag masła
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 15 dag rodzynek
- po 5 dag: kandyzowanej skórki pomarańczowej, suszonych moreli, daktyli, suszonej moreli
- lukier: 15 dag cukru pudru , 3 łyżki wody, kilka kropel aromatu rumowego - wszystko dokładnie ucieramy
- posiekane orzechy włoskie i migdały
- cukier puder
Krok 1.
W misie robota kuchennego ucieramy żółtka, jajka, cukier, dodajemy proszek do pieczenia, przesianą mąkę i rozpuszczone masło, chwilę ucieramy, do uzyskania jednolitej, gładkiej konsystencji .
Krok 2.
Do ciasta wsypujemy bakalie, wyrabiamy ciasto do połączenia składników.
Krok 3.
Ciasto przekładamy do formy keksowej wyłożonej natłuszczonym papierem do pieczenia - pieczemy 75 minut w 180 stopniach.
Krok 4.
Po wystudzeniu, keks lukrujemy i posypujemy posiekanymi orzechami lub oprószamy cukrem pudrem.
Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz