Liczba gości w ciągu ostatniego roku

KEKS STAROPOLSKI Z BAKALIAMI



KEKS STAROPOLSKI Z BAKALIAMI


Z myślą o tych wszystkich, którzy od czasu do czasu lubią połasuchować.. :)

Keks staropolski z bakaliami, idealny na świąteczny podwieczorek. Polecam!


SKŁADNIKI:
  • 50 dag mąki pszennej
  • 5 całych jaj + 5 żółtek
  • 30 dag cukru
  • 10dag masła
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 15 dag rodzynek
  • po 5  dag: kandyzowanej skórki pomarańczowej, suszonych moreli, daktyli, suszonej moreli
dodatkowo do dekoracji:
  • lukier: 15 dag cukru pudru , 3 łyżki wody, kilka kropel aromatu rumowego - wszystko dokładnie ucieramy
  • posiekane orzechy włoskie i migdały
lub
  • cukier puder 
PRZYGOTOWANIE:

Krok 1.
W misie robota kuchennego ucieramy żółtka, jajka, cukier, dodajemy proszek do pieczenia, przesianą mąkę i rozpuszczone masło, chwilę ucieramy, do uzyskania jednolitej, gładkiej konsystencji .

Krok 2.
Do ciasta wsypujemy bakalie, wyrabiamy ciasto do połączenia składników.

Krok 3.
Ciasto przekładamy do formy keksowej wyłożonej natłuszczonym papierem do pieczenia - pieczemy 75 minut w 180 stopniach. 

Krok 4.
Po wystudzeniu, keks lukrujemy i posypujemy posiekanymi orzechami lub oprószamy cukrem pudrem.

Smacznego :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Ebook

Przetwory domowe i inne wyroby tradycyjne

Grill i posiłki na świeżym powietrzu

CO NA OBIAD

Copyright © 2016 MOJA KSIĄŻKA KUCHARSKA , Blogger