MAKOWIEC DROŻDŻOWY, najlepszy przepis

www.e-ksiazkakucharska.pl


























Makowiec drożdżowy.


Najlepszy przepis na makowiec drożdżowy.


Niezwykle smaczny tradycyjny makowiec drożdżowy, z dużą ilością maku i bakaliami. W sam raz wilgotny, długo utrzymujący świeżość. Makowce drożdżowe pieczemy głównie na Wigilię i Święta w postaci zawijanego ciasta drożdżowego tzw. strucla z makiem.

Święta bez pysznych ciast? Niemożliwe. 
Makowiec, czyli sławna strucla makowa od dawna zajmuje w kuchni polskiej wyjątkowe miejsce, bez niej do dzisiaj nie mogą się obyć święta Bożego Narodzenia. 


Jak zrobić makowiec drożdżowy - wypróbowany przepis, składniki i przygotowanie.


Oto składniki i przyprawy na makowiec drożdżowy.





SKŁADNIKI:


na ciasto drożdżowe:



  • 500g mąki pszennej


  • 40g świeżych drożdży


  • 250ml mleka


  • 100g cukru


  • 100g masła


  • 2 jajka


  • 1 żółtko


  • 1 łyżka cukru waniliowego


  • 2 łyżki cukru pudru


  • 2 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej


  • sól

nadzienie makowe:


  • 400g maku


  • 200g cukru 


  • 50g masła


  • 1 łyżka cukru waniliowego


  • 2 łyżki miodu


  • 150g rodzynek


  • 50g kandyzowanej skórki pomarańczowej


  • skórka starta z jednej cytryny


  • 2 białka


  • sól


Makowiec drożdżowy - przepis.


 PRZYGOTOWANIE:

Krok 1.
Przygotowujemy ciasto drożdżowe: drożdże rozcieramy z łyżką cukru kryształu i ciepłym mlekiem, dodajemy 100g mąki, mieszamy - odstawiamy zaczyn w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

Oddzielamy żółtka od białek, żółtka ucieramy z pozostałym cukrem kryształem.


Gdy rozczyn podwoi swoją objętość, dodajemy żółtka utarte z cukrem, 1 białko, pozostałą mąkę oraz szczyptę soli. Ciasto wyrabiamy, aż przestanie kleić się do ręki, wlewamy rozpuszczone masło, wsypujemy cukier waniliowy, jeszcze wyrabiamy, przykrywamy czystą ściereczką, odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.


Krok 2.
Przygotowujemy nadzienie: opłukany i osączony mak zalewamy wrzącą wodą - gotujemy 10 minut. Odcedzamy, odciskamy z płynu - mielimy 3 razy .

W rondlu rozpuszczamy masło, dodajemy mak, cukier biały i waniliowy, miód, opłukane i osączone rodzynki, posiekaną drobno skórkę pomarańczową i skórkę cytrynową - smażymy farsz 10 minut, mieszając, zdejmujemy z ognia.

Białka ubijamy na sztywną pianę - mieszamy z farszem.

Krok 3.
Wyrośnięte ciasto dzielimy na dwie części, rozwałkowujemy je na prostokątny placek o grubości 5mm i smarujemy białkiem. Przenosimy ciasto na papier do pieczenia, rozsmarowujemy nadzienie z maku, pozostawiamy nieposmarowane brzegi o szer. 1,5cm, zwijamy ciasto w rulon, owijamy papierem, zakręcamy końce papieru.

Krok 4.
Do foremek wkładamy ciasto z papierem do pieczenia, odstawiamy do wyrośnięcia na około 30 minut. Następnie wkładamy do piekarnika, pieczemy 30 minut w 200-220 stopniach, studzimy.

Krok 5.

Przygotowujemy lukier do polania : cukier puder ucieramy z łyżką wody, strucle smarujemy lukrem, posypujemy drobno pokrojoną skórką pomarańczową, podajemy.

Smacznego :)




























*makowiec został przygotowany wg. przepisu Pana Andrzeja Łebkowskiego.

6 komentarzy:

  1. uwielbiam strucle, makowiec jest u mnie obowiązkowy na Święta :)

    OdpowiedzUsuń
  2. łatwy w przygotowaniu, udaje się zawsze? Pierwszy raz będe piekla i mam obawy

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. wg tego przepisu mnie wychodzi, wszystko powinno być ok :) pozdrawiam ciepło :)

      Usuń

Przetwory domowe i inne wyroby tradycyjne

Grill i posiłki na świeżym powietrzu

Święta i uroczystości domowe

Copyright © 2016 MOJA KSIĄŻKA KUCHARSKA , Blogger