Liczba gości w ciągu ostatniego roku

NAJLEPSZE GOLABKI W BIALEJ KAPUSCIE

 

www.e-ksiazkakucharska.pl

 Najlepsze GOŁĄBKI Z BIAŁEJ KAPUSTY z farszem mięsno-ryżowym jakie królują na moim stole. Obok popularnych do dziś gołąbków przygotowywanych z białej lub włoskiej kapusty, niegdyś przygotowywano je z kapusty kwaszonej w główkach - takie właśnie pamiętam ze swojego domu rodzinnego. Mama przyrządzała do nich farsze z kaszy, grzybów, sera, ryżu, grochu, mięsa, kiełbasy lub szynki. Wspaniałe smaki z dzieciństwa... Polecam przepis, krok po kroku,na moje gołąbki z białej kapusty - mam nadzieję, że Wam się spodoba :)


SKŁADNIKI:
  • 1 duża główka białej, luźnej kapusty
  • 300g ryżu długoziarnistego
  • 250g wieprzowiny mielonej
  • 1 puszka dobrej mielonki konserwowej
  • 1 duża cebula
  • 3 kapelusze suszonych, wcześniej obgotowanych, grzybów
  • 2 kopiaste łyżki bułki tartej
  • 1/2 szklanki + 1 szklanka esencjonalnego rosołu (może być z koncentratu)
  • 1 całe jajko
  • sól
  • pieprz, pieprz ziołowy
  • zioła: majeranek, tymianek, posiekana natka pietruszki
  • oliwa do smażenia cebuli
sos pomidorowy do gołąbków:
  • słoiczek koncentratu pomidorowego
  • 1,2 szklanki łagodnego lub pikantnego keczupu
  • 1/2 szklanki kwaśnej śmietany
  • sól
  • pieprz
  • kilka łyżek wody lub wywaru spod gołąbków
- wszystkie składniki na sos do gołąbków mieszamy do połączenia wszystkich składników i gotowe.



PRZYGOTOWANIE:

Krok 1. 
Przygotowujemy kapustę:
kapustę oczyszczamy ze zwiędłych liści, wycinamy dokładnie głąb, wkładamy do dużego garnka, zalewamy wodą, solimy i gotujemy na wolnym ogniu. W trakcie gotowania zdejmujemy po kolei odchodzące, miękkie liście. W każdym liściu, po jego ostygnięciu, delikatnie przycinamy twardszą część nerwu - dzięki temu łatwiej nam będzie zawijać gołąbki.

*liście oddzielamy ostrożnie, aby ich nie uszkodzić.
*do wody możemy także dodać 1 łyżeczkę kwasku cytrynowego, nada jej to odrobinę kwasowości.

Krok 2.
Przygotowujemy farsz do gołąbków:
Ryż gotujemy według przepisu na opakowaniu. 
Cebulę siekamy i rumienimy na tłuszczu. 
Obgotowane wcześniej grzyby drobno siekamy.
Bułkę tartą zalewamy 1/2 szklanki ciepłego rosołu, pozostawiamy, aby napęczniała.

Krok 3.
Łączymy ze sobą ugotowany ryż, mięso mielone, dobrej jakości mielonkę, zrumienioną cebulę, posiekane grzyby, dodajemy bułkę tartą i jajko, zioła, doprawiamy solą i pieprzem, wyrabiamy masę. 

* farsz do gołąbków możemy doprawiać naszymi ulubionymi ziołami i przyprawami, mogą to być : lubczyk suszony lub maggi, przyprawa typu 'jarzynka', mieszanka przypraw do potraw z kapusty lub mięsa mielonego, utłuczony w moździerzu kminek etc.

*aby sprawdzić smak farszu, możemy niewielką jego ilość podsmażyć na patelni w formie kotlecika.


Krok 4.
Przygotowany farsz nakładamy na ostudzone liście kapusty :
około 1  sporą łyżkę farszu (w zależności od wielkości liścia kapusty) kładziemy w górnej części liścia, zawijamy - nakładając wierzch liścia na farsz tak, aby przykrył go w 3/4 , następnie na farsz nakładamy boki liścia kapuścianego i całość rolujemy, starannie zawijając.

Krok 5.
Gołąbki wkładamy ('łączeniem' do dołu) do natłuszczonej brytfanny, ciasno układamy, podlewamy 1 szklanką rosołu, przykrywamy naczynie i wstawiamy do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika na około 2,5 godziny lub dusimy na niewielkim ogniu ( 2,5 godziny)

* spód brytfanny możemy  wyłożyć plasterkami boczku lub niewykorzystanymi liśćmi kapusty.
* pomiędzy gołąbki możemy wrzucić kilka ziarenek ziela angielskiego i liść laurowy.

Krok 6.
Kiedy gołąbki będą gotowe, polewamy je sosem pomidorowym, dusimy jeszcze 30 minut.



Smacznego :)








Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Ebook

Przetwory domowe i inne wyroby tradycyjne

Grill i posiłki na świeżym powietrzu

CO NA OBIAD

Copyright © 2016 MOJA KSIĄŻKA KUCHARSKA , Blogger