KROKIETY DZIADOWSKIE

 
www.e-ksiazkakucharska.pl

KROKIETY DZIADOWSKIE

...to jedna z moich propozycji na wigilijną kolację. 

DZIADOWSKIE KROKIETY to nic innego jak krokiety z kapustą, ugotowanymi ziemniakami oraz kaszą i grzybami. Doskonały smak tych krokietów dopełnia wspaniały aromat świeżo zmiażdżonego kminku. Krokiety z kapustą idealnie smakują z dodatkiem szklanki czerwonego barszczu lub sosem, np.: grzybowym.  Polecam!



-------------------------------------
Liczba porcji : 10
Czas przygotowania : 60 minut
-------------------------------------

SKŁADNIKI:
  • szklanka ugotowanych ziemniaków 
  • czubata szklanka ugotowanej na sypko kaszy (może być gryczana, perłowa lub jaglana, ta którą najbardziej lubicie)
  • szklanka zasmażonej, kiszonej kapusty
  • 10 kapeluszy pieczarek lub świeżych grzybów
  • 2 cebule
  • 2 jajka
  • 1/2 łyżeczki zmiażdżonego kminku
  • sól
  • pieprz
  • tłuszcz do smażenia - najlepiej olej i smalec (pół na pół)
  • tarta bułka do panierowania

PRZYGOTOWANIE:

Krok 1.
Cebulę siekamy i podsmażamy na niewielkiej ilości tłuszczu.

Krok 2.
Do podsmażonej cebuli dodajemy oczyszczone i rozdrobnione grzyby, zasmażamy,mieszamy, aby smaki się połączyły.

Krok 3.
Kaszę , ziemniaki, zasmażoną kapustę oraz zasmażoną cebulę z grzybami przepuszczamy przez maszynkę lub rozdrabniamy w malakserze.

*ważne aby ziemniaki były dobrze wystudzone, w przeciwnym razie cała masa będzie bardzo kleista i trudno będzie uformować z niej zgrabne krokieciki.

Krok 4.
Do masy dodajemy jajko, zmiażdżony kminek, doprawiamy według własnych upodobań smakowych (powinna być pikantna), wyrabiamy.

Krok 5.
Z masy formujemy 10 krokietów, panierujemy w roztrzepanym jajku i tartej bułce.

Krok 6.
Krokiety smażymy na rozgrzanym tłuszczu, rumieniąc z obu stron.

Podajemy z filiżanką czerwonego barszczu lub pikantnym sosem grzybowym, pieczarkowym lub myśliwskim.

Smacznego :)




 

4 komentarze:

  1. Bardzo ciekawe krokiety, bardzo polskie danie ;) Pozdrawiam, gingerbreath.blox.pl

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. MOJA KSIĄŻKA KUCHARSKA27 grudnia 2013 19:25

      Te krokiety z kapustą, zwane także 'dziadowskimi', wywodzą się z kuchni staropolskiej i są naprawdę wspaniałe. Polecam! Dziękuję za komentarz i pozdrawiam :)

      Usuń
  2. Nie uważasz, iż celowym byłoby podanie o jaką kaszę chodzi? Bez tego nie krokiety, ale przepis jest dziadowski...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dzień dobry.
      Sposoby przyrządzania kaszy można podzielić na dwa sposoby : na "gęsto", czyli kasze drobne (manna, kukurydziana i krakowska) i na "sypko", czyli kasze grube (perłowa, gryczana i jaglana) - więc na "sypko", jak w przepisie, oznacza nic innego jak możliwość użycia każdej z tych trzech rodzajów kasz. Ponieważ, uważałam to za oczywiste, zostawiłam możliwość wyboru kaszy moim gościom na blogu. Dziękuję za opinię, dzięki niej teraz wiem, że wpis powinien zostać zaktualizowany, co czym prędzej uczynię. Pozdrawiam serdecznie.

      Usuń

Przetwory domowe i inne wyroby tradycyjne

Grill i posiłki na świeżym powietrzu

Święta i uroczystości domowe

Copyright © 2016 MOJA KSIĄŻKA KUCHARSKA , Blogger