Zupa pomidorowa z burakami i canapes z sera koziego



Zupa pomidorowa z burakami, serem kozim i szczypiorkiem.

Przepis na niezwykłą zupę pomidorową. 

SKŁADNIKI:
na 4 porcje
przygotowanie to ok. 10 minut + smażenie i gotowanie 20 minut



  • ok. 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 cebula (najlepiej biała, sałatkowa)
  • 2 ząbki czosnku
  • 2  spore pomidory (najlepiej malinowe), bez skórki, pokrojone w kostkę
  • 200g przecieru pomidorowego 
  • 250g ugotowanych buraków, pokrojonych w kostkę
  • 700ml delikatnego bulionu warzywnego
  • sporo posiekanej, świeżej pietruszki
  • sól morska i świeżo zmielony pieprz
dodatkowo:
Canapes z sera koziego i szczypiorku
  • 1 i 1/2 szklanki miękkiego sera koziego
  • drobno posiekany szczypiorek
Ser kozi dzielimy na porcje (ok. 16 )  i formujemy z nich kuleczki. Każdą kuleczkę obtaczamy w szczypiorku - wkładamy do lodówki.

PRZYGOTOWANIE:

Krok 1.
Cebulę drobno siekamy.

Krok 2.
W rondlu rozgrzewamy oliwę z oliwek, wrzucamy posiekaną cebulę, oprószamy solą oraz cukrem, smażymy do czasu, aż zmięknie. Dodajemy rozgnieciony czosnek - smażymy kolejne 2 minuty. Następnie dodajemy pomidory, przecier i buraki, wlewamy bulion - gotujemy na wolnym ogniu przez 10 minut.

Krok 3.
Za pomocą ręcznego blendera miksujemy warzywa, aż otrzymamy jednolitą masę. Doprawiamy solą oraz pieprzem.

Gorącą zupę podajemy  w ciepłych miseczkach, obficie obsypujemy natką pietruszki, wkładamy kuleczki z sera koziego i szczypiorku.

Smacznego :)






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Przetwory domowe i inne wyroby tradycyjne

Grill i posiłki na świeżym powietrzu

Święta i uroczystości domowe

Copyright © 2016 MOJA KSIĄŻKA KUCHARSKA , Blogger