GOŁĄBKI
/
0
SKŁADNIKI:
- 1kg ryżu białego - ugotowanego na 'półmiękko'
- 1 kg mięsa mielonego mieszanego
- 1 mielonka najlepszej jakości
- 2 jajka
- 3 łyżki bułki tartej
- 1 duża cebula, podsmażona na złoty kolor na smalcu
- przyprawy: sól, czarny pieprz, pieprz ziołowy, majeranek, odrobina maggy i jarzynki
- 1 przeciśnięty ząbek czosnku (niekoniecznie)
- plastry wędzonego boczku
Krok 1.
Wszystkie składniki farszu dokładnie łączymy.
Krok 2.
Z kapusty wykrawamy głąb, wkładamy do garnka z wrzącą wodą i powoli zdejmujemy liście, gdy ostygną odcinamy delikatnie grube nerwy liści (można je również utłuc trzonkiem noża ).
Krok 3.
Na każdy liść kładziemy porcję farszu i zawijamy w ruloniki.
Krok 4.
Naczynie żaroodporne smarujemy tłuszczem, kładziemy kilka plasterków boczku, układamy niewykorzystane liście kapusty, a na to ciasno gołąbki - wrzucamy kilka ziaren pierzu i ziela, listek laurowy, ziarna kminku, trochę soli i bulionu (drobiowego lub jarzynowego). Całość przykrywamy i wkładamy na 2 godziny do piekarnika. Pieczemy w 200 stopniach.
Krok 5.
Po tym czasie gołąbki zalewamy sosem - pomidorowym lub grzybowym, dalej pieczemy, tak około jeszcze przez 1 godzinę.
*część gołąbków możecie poddusić w piekarniku, wyjąć, ostudzić i zamrozić. Kiedy potrzeba, wyjmujemy i od razu wkładamy do nagrzanego piekarnika, polewamy ulubionym sosem i pieczemy. Mamy gołąbki świeżo przygotowane, a o wiele szybciej :)
Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz