Liczba gości w ciągu ostatniego roku

GOŁĄBKI

www.e-ksiazkakucharska.pl 


www.e-ksiazkakucharska.pl

SKŁADNIKI:
  • 1kg ryżu białego - ugotowanego na 'półmiękko'
  • 1 kg mięsa mielonego mieszanego
  • 1 mielonka najlepszej jakości
  • 2 jajka
  • 3 łyżki bułki tartej
  • 1 duża cebula, podsmażona na złoty kolor na smalcu
  • przyprawy: sól, czarny pieprz, pieprz ziołowy, majeranek, odrobina maggy i jarzynki
  • 1 przeciśnięty ząbek czosnku (niekoniecznie)
  • plastry wędzonego boczku
PRZYGOTOWANIE:

Krok 1.
Wszystkie składniki farszu dokładnie łączymy.

Krok 2.
Z kapusty wykrawamy głąb, wkładamy do garnka z wrzącą wodą i powoli zdejmujemy liście, gdy ostygną odcinamy delikatnie grube nerwy liści (można je również utłuc trzonkiem noża ).

Krok 3.
Na każdy liść kładziemy porcję farszu i zawijamy w ruloniki.

Krok 4.
Naczynie żaroodporne smarujemy tłuszczem, kładziemy kilka plasterków boczku, układamy niewykorzystane liście kapusty, a na to ciasno gołąbki - wrzucamy kilka ziaren pierzu i ziela, listek laurowy, ziarna kminku, trochę soli i bulionu (drobiowego lub jarzynowego). Całość przykrywamy i wkładamy na 2 godziny do piekarnika. Pieczemy w 200 stopniach. 

Krok 5.
Po tym czasie gołąbki zalewamy sosem - pomidorowym lub grzybowym, dalej pieczemy, tak około jeszcze przez 1 godzinę. 

*część gołąbków możecie poddusić w piekarniku, wyjąć, ostudzić i zamrozić. Kiedy potrzeba, wyjmujemy i od razu wkładamy do nagrzanego piekarnika, polewamy ulubionym sosem i pieczemy. Mamy gołąbki świeżo przygotowane, a o wiele szybciej :)

Smacznego :)






Brak komentarzy:

Publikowanie komentarza

Przetwory domowe i inne wyroby tradycyjne

Grill i posiłki na świeżym powietrzu

Święta i uroczystości domowe

Copyright © 2016 MOJA KSIĄŻKA KUCHARSKA , Blogger