DOMOWY SOS SŁODKO KWAŚNY - do makaronu,ryżu, mięsa, potraw azjatyckich

najlepszy, gęsty słodko-kwaśny sos do makaronu,mięsa,ryżu
Domowy sos słodko kwaśny fot. Moja Książka Kucharska


DOMOWY SOS SŁODKO KWAŚNY


Jak zrobić idealny, gęsty słodko kwaśny sos do makaronów, ryżu i mięsa - sprawdzony przepis krok po kroku.


Moi Drodzy, dzisiaj przedstawiam Wam przepis na sos słodko kwaśny na zimę. Jest przepyszny, idealny do przygotowania szybkiego obiadu.  Idealny do kurczaka, spaghetti lub ryżu.
Aby sos był idealnie gęsty warto dodać do niego naturalne pektyny. Dzięki temu sos zyska nie tylko piękny kolor oraz odpowiednią, gęstą konsystencję, ale także będzie lepiej się przechowywał. Świetny sos do słoików na zimę z którego w każdej chwili wyczarujecie pyszny i szybki obiad dla całej rodziny.


Sos słodko kwaśny przepis


Przepis na sos znaleziony kiedyś gdzieś w internecie, trochę zmodyfikowany, ale wypróbowany i polecam! Prosty przepis na sos słodko kwaśny z cukinii, przygotowany bez ananasa. 

Domowy sos słodko kwaśny - prosty i wypróbowany przepis. Korzystajcie z niego i ulepszajcie go :)


Oto składniki na sos słodko kwaśny


SKŁADNIKI:
na około 10 słoików po 0,5 litra

  • 3kg cukini

  • 1 kg cebuli

  • 1 kg czerwonej papryki

  • około 800g koncentratu pomidorowego 

  • 1 opakowanie (30g) PEKTYNY do dżemów i galaretek (u mnie cytrusowo-jabłkowa)

  • 1 kg cukru

  • 1 i 1/2 szklanki octu  10%

  • 2 łyżki przyprawy do spaghetti

  • 1 łyżeczka mielonej ostrej papryki

  • 1 łyżeczka suszonych ziół prowansalskich

  • 1 łyżeczka curry

  • 2 ząbki czosnku (starte na tareczce)

  • 7 goździków utłuczonych w moździerzu

  • sól i pieprz do smaku

Jak zrobić domowy sos słodko kwaśny



PRZYGOTOWANIE:

Krok 1.
Cukinię myjemy, kroimy wraz ze skórką w dużą kostkę, zasypujemy solą niejodowaną (1-2 łyżki) i odstawiamy, najlepiej na noc, aby puściła sok.

Krok 2.

Paprykę myjemy, usuwamy gniazda nasienne - kroimy w kostkę.

Krok 3.

Cebulę obieramy -  siekamy (niezbyt drobno).

Krok 4.

Wszystkie przygotowane warzywa, wraz z osączoną cukinią, wkładamy do dużego garnka.

Krok 5.
Zagotowujemy ocet z cukrem - gorącym roztworem zalewamy warzywa, całość gotujemy przez 20 minut.

Krok 6.
Następnie dodajemy koncentrat pomidorowy oraz pozostałe przyprawy, mieszamy i gotujemy przez kolejne 10 minut na niewielkim ogniu, ewentualnie doprawiamy do smaku.

Gorący sos nakładamy do czystych i wyparzonych słoików, mocno zakręcamy, odstawiamy do góry dnem, przykrywamy czystą ściereczką. Po ostudzeniu słoiki z sosem przenosimy w chłodne i ciemne miejsce na przechowanie.


Sos słodko kwaśny z czym podać?

Domowy sos słodko kwaśny możemy podać z naprawdę wieloma dodatkami, tworząc tym samym zawsze inną propozycję potrawy. Oto kilka pomysłów na obiad z sosem słodko kwaśnym:
  • sos słodko kwaśny z kurczakiem
  • sos słodko kwaśny do spaghetti lub ryżu z pokrojoną w plasterki i podsmażoną kiełbaską
  • sos słodko kwaśny do nuggetsów

Smacznego :)



najlepszy słodko-kwaśny sos do makaronu,ryżu, mięsa
Sos słodko kwaśny fot. Moja Książka Kucharska
sos słodko-kwaśny na www.e-ksiazkakucharska.pl
Sos słodko kwaśny fot. Moja Książka Kucharska

7 komentarzy:

  1. a gdzie można kupić pektynę o której mowa w przepisie?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witam, taką pektynę można kupić w sklepach spożywczych, powinna znajdować się na półce obok żelatyny itp. W szczególności w sezonie letnim, kiedy robimy przetwory nie trudno o taki produkt na sklepowych półkach. Ja swoją zakupiłam w Sparze. Pięknie pozdrawiam :)

      Usuń
  2. bardzo dziękuję za odpowiedź, pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  3. Witam, czym ewentualnie kożna zastąpić pektynę?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Na sklepowych półkach znajduje się wiele produktów, którymi można zagęścić sos i zabezpieczyć go przed ewentualnym popsuciem i plesnieniem w trakcie przechowywania, np żelfixy do dzemow i galaretek, które z powodzeniem można stosować do sosów, wystarczy jedno opakowanie na cala porcję sosu. Pieknego dnia :)

      Usuń
  4. Witam a słoiczków nie trzeba pasteryzowac ??

    OdpowiedzUsuń
  5. Wlasciwie to nie ma potrzeby, aby pasteryzowac,gdyz wykładamy do słoiczków gorący sos i od razu mocno zakrecamy. Jednak jeżeli ktoś chce, to oczywiście może zapasteryzować, nie ma przeszkód :)

    OdpowiedzUsuń

Przetwory domowe i inne wyroby tradycyjne

Grill i posiłki na świeżym powietrzu

Święta i uroczystości domowe

Copyright © 2016 MOJA KSIĄŻKA KUCHARSKA , Blogger