Kompot z wiśni na zimę
/
12
Kompot z wiśni. |
Kompot z wiśni.
Przepis na kompot z wiśni do słoików na zimę. Kompot łatwy do zrobienia. Przygotowany z wiśni z pestkami - do wcześniejszego zużycia. Owoce można wydrylować. W ten sam sposób można przygotować kompoty z innych owoców. Różnica jest tylko w ilości cukru i czasie pasteryzacji - twardsze owoce pasteryzuje się dłużej. Z jabłek, gruszek lub pigwy usuwa się gniazda nasienne. Owoce pestkowe można używać z pestkami.
Inne przepisy na przetwory, które mogą Ci się spodobać:
- Kapusta czerwona do słoików>>>
- Marynowana fasolka szparagowa - przepis>>>>
- Marynowane młode buraczki>>>
- Ogórki w zalewie curry>>>
- Ogórki w musztardzie>>>
- Ogórki z chili>>>
- Słodko-kwaśne marynowane wiśnie>>>
- Chrupiące ogórki konserwowe>>>
Jak zrobić kompot z wiśni.
Poniżej wypróbowany, prosty przepis, składniki i przygotowanie krok po kroku kompotu z wiśni na zimę. Korzystajcie z przepisu i koniecznie ulepszajcie go :) Polecam!
Składniki:
- 2 kg wiśni, umytych
- 1 kg cukru
- 3 litry wody
Kompot z wiśni przepis.
Krok 1.
- Wiśnie ułożyć równomiernie w wyparzonych słoikach do mniej więcej 3/4 wysokości.
- Przygotować syrop z wody i cukru.
Krok 2.
- Gorącym syropem cukrowym zalać wiśnie w słoikach. Słoiki z wiśniami zakręcić i pasteryzować 10-15 minut w 85 stopniach, licząc od momentu zagotowania. Słoiki wyjąć ostrożnie z garnka na czystą kuchenną ściereczkę, postawić do góry dnem. Gdy kompot z wiśni ostygnie, słoiki przenieść w chłodne i ciemne miejsce na przechowanie.
Przyjęło się, że kompoty z owoców z pestkami przechowujemy nieco krócej niż z owocami wydrylowanymi. Powinny być zużywane w pierwszej kolejności.
Kompot z wiśni. |
Z chęcią wypróbuję taki przepis, zwłaszcza, że mam nową kuchnię ze świetnym czajnikiem. Odkąd go dostałam to uwielbiam przyrządzać różnego rodzaju napoje. Przepis na kompot również chętnie wypróbuję.
OdpowiedzUsuńSuper :)
UsuńFajny przepis. A można użyć zamrożonych wiśni i innych owoców? Akurat mam kilka porcji w woreczkach strunowych do pakowania i chętnie je wykorzystam, korzystając z tego przepisu. Pozdrawiam! :D
UsuńCześć :) Nie wiem czy kompot z mrożonych wiśni będzie się dobrze przechowywał. Do przetworów wykorzystujemy raczej najświeższe warzywa i owoce :) Według tego przepisu możesz zrobić kompoty z różnych owoców - mogą być jabłka, gruszki, maliny, brzoskwinie itp. :)
UsuńBardzo ciekawy przepis. A w czym najlepiej przechowywać taki kompot z wiśni? Chyba zdecyduję się na takie słoiki, jak u Ciebie we wpisie, tylko nie mam takich. Myślisz, że będą w jakimś sklepie spożywczym takie słoiki? Na pewno sprawdzę w gazetkach promocyjnych, no ale wydaje mi się, że tak.
OdpowiedzUsuńSuper przepis, muszę wypróbować
OdpowiedzUsuńBardzo polecam :)
UsuńOj ja też uwielbiam, dlatego kupiłam ostatnio drzewka wisni / sadzonki wisni także już nie mogę się doczekać aż zaczną rosnąć owoce
OdpowiedzUsuńCudownie :) Życzę owocnej uprawy :)
Usuńmniam
OdpowiedzUsuńsupcio
OdpowiedzUsuńpysia
OdpowiedzUsuń