BURACZKI NA ZIMĘ DO SŁOIKÓW



najlepszy przepis  na buraczki do obiadu na zimę
Buraczki na zimę do słoików fot. Moja Książka Kucharska

Buraczki na zimę do słoików.


Przepis na doskonałe buraczki na zimę z cebulą.


Absolutnie najlepszy przepis na sałatkę z tartych buraczków do słoików na zimę z cebulą, papryką i czosnkiem. Buraczki idealne do kotleta.

Tarte buraczki na zimę.



Jak w domu przygotować przepyszne buraczki do obiadu - najlepszy przepis na buraczki obiadowe na zimę - przepis krok po kroku.

Buraczki te można  podawać zarówno schłodzone jak i na ciepło - w obu wariantach buraczki smakują wyśmienicie. Właściwie są gotowe do podania zaraz po przygotowaniu, ja jednak pakuję tarte buraczki do słoików i przechowuję je w chłodnym miejscu na zimę.  Do buraczków można dodać 5-7 czerwonych papryk pokrojonych w kostkę, będzie bardzo smacznie :) Ja zawsze przygotowuję obie wersje buraczków na zimę.


Jak zrobić buraczki na zimę do słoików- wypróbowany przepis, składniki i przygotowanie.


Spróbujcie Sami, polecam przepis! Pięknie pozdrawiam :)

Oto składniki i przyprawy na buraczki na zimę do słoików.



SKŁADNIKI :

na 12 słoiczków po 250ml


  • 3 kg buraków ( ugotowanych, obranych i startych na dużych oczkach)


  • 5 cebul ( mogą być czerwone) - posiekane w kostkę


  • 5 ząbków czosnku - drobno posiekane


  • pieprz mielony do smaku


  • 5-7 papryk (ewentualnie)

zalewa do buraczków na zimę do słoików:



  • 1 i 1/2  szklanki wody


  • 3/4 szklanki octu


  • szklanka cukru


  • 2 łyżki soli

Buraczki na zimę do słoików przepis.


PRZYGOTOWANIE:

Krok 1.
W garnku zagotowałam zalewę (bez octu), dodałam posiekaną cebulę oraz czosnek (ewentualnie paprykę) - gotowałam około 5 - 7 minut.

Krok 2.
Następnie do garnka wlałam ocet i dodałam starte buraczki, doprawiłam mielonym czarnym pieprzem doprowadziłam do wrzenia - gorącą sałatkę z buraczków na zimę nałożyłam do czystych i wyparzonych słoiczków, szczelnie zakręciłam i odstawiłam do góry dnem przykryte czystą ściereczką do wystudzenia. Gotowe buraczki na zimę przeniosłam w chłodne i ciemne miejsce na przechowanie.

Można zapasteryzować.

Smacznego :)

najlepszy przepis na buraczki obiadowe
Buraczki na zimę do słoików fot. Moja Książka Kucharska


2 komentarze:

Przetwory domowe i inne wyroby tradycyjne

Grill i posiłki na świeżym powietrzu

Święta i uroczystości domowe

Copyright © 2016 MOJA KSIĄŻKA KUCHARSKA , Blogger