GRZYBY W OLIWIE

www.e-ksiazkakucharska.pl

GRZYBY W OLIWIE


Jak w domu przygotować fantastyczne grzyby w oliwie - sprawdzony przepis krok po kroku.



SKŁADNIKI:

  • 1 i 1/2 kg świeżych grzybów leśnych  (najlepiej malutkich)
  • 2 i 1/2 szklanki octu winnego białego
  • 2 łyżki soli
  • kilka gałązek rozmarynu
  • kilka listków laurowych
  • 1 łyżeczka ziaren pieprzu czarnego
  • kilka goździków
  • 1/2 litra wody
  • oliwa

PRZYGOTOWANIE :

Krok 1.
Grzyby dokładnie oczyściłam i opłukałam.

Krok 2.
Z rozmarynu oderwałam igiełki.

Krok 3.
Z wody, octu i soli przygotowałam roztwór, dodałam rozmaryn i przyprawy - wszystko zagotowałam, dodałam grzyby i gotowałam około 15 minut, następnie grzyby zostawiłam w zalewie do przestudzenia.

Krok 4.
Następnie grzyby odcedziłam i zostawiłam do odsączenia.

Krok 6.
Odsączone grzyby przełożyłam do czystych i wyparzonych słoiczków, zalałam oliwą, zamknęłam szczelnie. Grzyby przechowuję w lodówce.

Smacznego :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Przetwory domowe i inne wyroby tradycyjne

Grill i posiłki na świeżym powietrzu

Święta i uroczystości domowe

Copyright © 2016 MOJA KSIĄŻKA KUCHARSKA , Blogger