CUKINIA MARYNOWANA W CURRY - na zimę
/
0
Cukinia marynowana w curry na zimę. |
Cukinia marynowana w curry.
Przepis na cukinię w zalewie curry na zimę.
Cukinia marynowana w curry z tego przepisu jest wspaniale nasączona curry. Niezwykłego aromatu i posmaku nadaje tej cukinii świeżo wyciśnięty sok z limonki.
Taką cukinię można podawać jako dodatek na ciepło do potraw kuchni indyjskiej lub jako sałatkę. Po odcedzeniu z zalewy, można ją wymieszać z majonezem i wykorzystać do posmarowania kanapki.
Do przygotowania tej cukinii używamy wyłącznie curry w proszku. Nie powinno się stosować pasty curry, gdyż zawiera ona w swoim składzie olej. Pasteryzacja wodna niestety nie zapewnia bezpieczeństwa przetworów z dodatkiem tłuszczów.
Jak zrobić cukinię marynowaną w curry na zimę - wypróbowany przepis, składniki i przygotowanie.
Oto składniki i przyprawy na cukinię w zalewie curry.
SKŁADNIKI :
- ok. 2,5 kg cukinii o średnicy nie większej niż 5cm
- 2 łyżeczki curry w proszku
- 3 łyżki soli do przetworów
- 1/4 łyżeczka kminu rzymskiego mielonego
- 3/4 szklanki cukru
- szczypta cynamonu
- 350 ml octu spirytusowego 10%
- 650 ml wody
- 3 łyżki świeżo wyciśniętego soku z limonki
Przepis na cukinię w zalewie curry.
PRZYGOTOWANIE:
Krok 1.
Cukinię umyć i osuszyć.
Następnie przyciąć końcówki każdej cukinii, przekroić wzdłuż na pół o pokroić pod lekkim skosem na plastry o grubości około 3mm.
W dużej misce ułożyć cukinię warstwami - każdą przesypując solą i przycisnąć talerzem. Miskę przykryć i pozostawić w chłodnej temperaturze pokojowej na około 3 godziny - cukinia zmięknie i puści sok.
Krok 2.
Cukinię partiami odcedzić za pomocą durszlaka, dokładnie wypłukać i ponownie odcedzić.
Dalej rozłożyć cukinię na blaszce wyłożonej czystą ściereczką na co najmniej pół godziny, aby dokładnie ociekła.
Krok 3.
Przygotować słoiki i wieczka - dokładnie umyć i wyparzyć. Uszkodzone zakrętki bezwzględnie zastąpić dobrymi bądź nowymi.
Krok 4.
Na niewielkiej patelni, bez tłuszczu uprażyć curry i kmin rzymski - tak przez około 30 sekund, na średnim ogniu, ciągle mieszając - przełożyć do miski.
Krok 5.
W dużym garnku zagotować wodę, ocet i pozostałe przyprawy. Następnie dodać osączoną cukinie - doprowadzić całość do wrzenia, gotować przez 10 minut lub do czasu, w którym cukinia stanie się przeźroczysta. Zdjąć z ognia.
Krok 6.
Łyżką cedzakową nakładać cukinię do gorących słoików, pozostawiając około 2,5 cm wolnej przestrzeni u góry. Wypełnić słoik gorącą zalewą, pozostawiając w górnej części 1 cm wolnego miejsca. Usunąć powietrze ze słoików, wytrzeć brzegi i nałożyć gorące wieczka. Zakręcić na tyle mocno ile się da.
Krok 7.
Pasteryzacja wodna.
Włożyć słoiki z cukinią do odpowiednio dużego garnka, wlać wodę do około 3/4 wysokości słoików, garnek przykryć, wodę doprowadzić do wrzenia. Pasteryzacja trwa 10 minut. Po tym czasie wyłączyć palnik, zdjąć pokrywkę z garnka, pozostawić jeszcze słoiki na 5 minut w gorącej wodzie.
Potem wystawić słoiki na czystą ściereczkę, do góry dnem na 24 godziny.
Sprawdzić stan zamknięcia słoików i przenieść w chłodne i ciemne miejsce na przechowanie.
Słoiki, które się nie zamknęły należy przechowywać w lodówce.
Smacznego :)
Cukinia marynowana w curry na zimę fot. Moja Książka Kucharska |
Cukinia marynowana w curry na zimę fot. Moja Książka Kucharska |
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz