CUKINIA MARYNOWANA W CURRY - na zimę

www.e-ksiazkakucharska.pl
Cukinia marynowana w curry na zimę fot. Moja Książka Kucharska

Cukinia marynowana w curry.


Przepis na cukinię w zalewie curry na zimę.


Cukinia z tego przepisu jest wspaniale nasączona curry. Niezwykłego aromatu i posmaku nadaje tej cukinii świeżo wyciśnięty sok z limonki.
Taką cukinię można podawać jako dodatek na ciepło do potraw kuchni indyjskiej lub jako sałatkę. Po odcedzeniu z zalewy, można ją wymieszać z majonezem i wykorzystać do posmarowania kanapki.

Do przygotowania tej cukinii używamy wyłącznie curry w proszku. Nie powinno się stosować pasty curry, gdyż zawiera ona w swoim składzie olej. Pasteryzacja wodna niestety nie zapewnia bezpieczeństwa przetworów z dodatkiem tłuszczów.


Jak zrobić cukinię marynowaną w curry na zimę - wypróbowany przepis, składniki i przygotowanie.




Oto składniki i przyprawy na cukinię w zalewie curry.


SKŁADNIKI :
  • ok. 2,5 kg cukinii o średnicy nie większej  niż 5cm
  • 2 łyżeczki curry w proszku
  • 3 łyżki soli do przetworów
  • 1/4 łyżeczka kminu rzymskiego mielonego
  • 3/4 szklanki cukru
  • szczypta cynamonu
  • 350 ml octu spirytusowego 10%
  • 650 ml wody 
  • 3 łyżki świeżo wyciśniętego soku z limonki

Przepis na cukinię w zalewie curry.


PRZYGOTOWANIE:

Krok 1.
Cukinię umyć i osuszyć.
Następnie przyciąć końcówki każdej cukinii, przekroić wzdłuż na pół o pokroić pod lekkim skosem na plastry o grubości około 3mm.

W dużej misce ułożyć cukinię warstwami - każdą przesypując solą i przycisnąć talerzem. Miskę przykryć i pozostawić w chłodnej temperaturze pokojowej na około 3 godziny - cukinia zmięknie i puści sok.


Krok 2.
Cukinię partiami odcedzić za pomocą durszlaka, dokładnie wypłukać i ponownie odcedzić.

Dalej rozłożyć cukinię na blaszce wyłożonej czystą ściereczką na co najmniej pół godziny, aby dokładnie ociekła.

Krok 3.
Przygotować słoiki i wieczka - dokładnie umyć i wyparzyć. Uszkodzone zakrętki bezwzględnie zastąpić dobrymi bądź nowymi.

Krok 4.
Na niewielkiej patelni, bez tłuszczu uprażyć curry i kmin rzymski - tak przez około 30 sekund, na średnim ogniu, ciągle mieszając - przełożyć do miski.

Krok 5.
W dużym garnku zagotować wodę, ocet i pozostałe przyprawy. Następnie dodać osączoną cukinie - doprowadzić całość do wrzenia, gotować przez 10 minut lub do czasu, w którym cukinia stanie się przeźroczysta. Zdjąć z ognia.

Krok 6.
Łyżką cedzakową nakładać cukinię do gorących słoików, pozostawiając około 2,5 cm wolnej przestrzeni u góry. Wypełnić słoik gorącą zalewą, pozostawiając w górnej części 1 cm wolnego miejsca. Usunąć powietrze ze słoików, wytrzeć brzegi i nałożyć gorące wieczka. Zakręcić na tyle mocno ile się da. 

Krok 7.
Pasteryzacja wodna.
Włożyć słoiki z cukinią do odpowiednio dużego garnka, wlać wodę do około 3/4 wysokości słoików, garnek przykryć, wodę doprowadzić do wrzenia. Pasteryzacja trwa 10 minut. Po tym czasie wyłączyć palnik, zdjąć pokrywkę z garnka, pozostawić jeszcze słoiki na 5 minut w gorącej wodzie.

Potem wystawić słoiki na czystą ściereczkę, do góry dnem na 24 godziny.
Sprawdzić stan zamknięcia słoików i przenieść w chłodne i ciemne miejsce na przechowanie.
Słoiki, które się nie zamknęły należy przechowywać w lodówce.

Smacznego :)

www.e-ksiazkakucharska.pl
Cukinia marynowana w curry na zimę fot. Moja Książka Kucharska

www.e-ksiazkakucharska.pl
Cukinia marynowana w curry na zimę fot. Moja Książka Kucharska

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Przetwory domowe i inne wyroby tradycyjne

Grill i posiłki na świeżym powietrzu

Święta i uroczystości domowe

Copyright © 2016 MOJA KSIĄŻKA KUCHARSKA , Blogger