PIKLE Z OGÓRKÓW - na zimę

www.e-ksiazkakucharska.pl
Pikle z ogórków fot. Moja Książka Kucharska


Pikle z ogórków.


Przepis na domowe pikle z ogórków na zimę.


Te klasyczne marynowane pikle z ogórków charakteryzują się lekko pikantnym, słodkim smakiem, dzięki temu te wyjątkowe ogórki stanowią prawdziwą ucztę dla podniebienia.

Dla uzyskania idealnej kruchości najlepsze będą ogórki o średnicy nie większej niż  2,5 cm.


Jak zrobić pikle z ogórków na zimę - wypróbowany przepis, składniki i przygotowanie.


1 szklanka = 250ml

Przepis dwudniowy.



Oto składniki na pikle z ogórków.


SKŁADNIKI:

Dzień 1.
  • 2 kg ogórków gruntowych
  • 1 litr kostek lodu
  • 3 łyżki soli do przetworów
Dzień 2.
  • 3 szklanki brązowego cukru
  • 3 szklanki octu jabłkowego
  • 1/2 szklanki wody
  • 1 łyżka nasion gorczycy
  • 1 łyżeczka ziaren ziela angielskiego
  • 1 łyżeczka nasion selera
  • 3 goździki

Przepis na pikle z ogórków na zimę.


PRZYGOTOWANIE:

Dzień 1.
Ogórki dokładnie wyszorować pod bieżącą wodą. Z każdego końca odciąć po 3 mm, następnie pokroić ogórki wzdłuż na 4 części, a potem w poprzek na około 2 cm kawałki.

W dużej misce ułożyć ogórki warstwami, przekładając lodem i przesypując solą.
Ogórki zalać zimną wodą, aby schowały się około 2,5 cm pod jej powierzchnią, nakryć talerzem. Miskę przykryć i przenieść w chłodne miejsce na 8 do 18 godzin.

Dzień 2.
Przygotować słoiki i nakrętki - dokładnie wyszorować i wyparzyć. Uszkodzone nakrętki bezwzględnie usunąć i zastąpić dobrymi.

Ogórki odcedzić z solanki, opłukać i ponownie odcedzić.

Do garnka wlać ocet i wodę, wsypać cukier, gorczycę, ziele angielskie, nasiona selera i goździki. Doprowadzić całość do wrzenia na średnim ogniu, często mieszając, aż cukier się rozpuści. Gotować przez 1 minutę. Wrzucić ogórki i ponownie doprowadzić do wrzenia, od czasu do czasu naciskając na ogórki, aby zanurzyć je w zalewie. Zdjąć z ognia.

Łyżką cedzakową nałożyć gorące ogórki do słoików, zostawiając ok. 2,5 cm wolnego miejsca u góry, dopełnić zalewą, wytrzeć brzegi słoików, nałożyć gorące wieczka. Dokręcić na tyle mocno ile się da.

Pasteryzacja.
Wstawić słoiki do garnka, wlać wodę do ok. 3/4 wysokości słoików, przykryć garnek i doprowadzić wodę do wrzenia. Pasteryzacja trwa 10 minut. Po tym czasie wyłączyć palnik i zdjąć pokrywkę. Zostawić słoiki jeszcze na 5 minut w garnku, potem wyjąć i postawić na czystej ściereczce do góry dnem. Po 24 godzinach przenieść słoiki w chłodne miejsce na przechowanie. Słoiki, które się nie zamknęły, należy przechowywać w lodówce.

W zależności od sposobu pakowania ogórków, do wykonania tego przepisu będzie potrzeba 4 lub 5 półlitrowych słoików.

Smacznego :)

Ogórki zostały przygotowane wg. przepisu Jennifer MacKenzie. Z niewielkimi zmianami.
Absolutnie rewelacyjne. Polecam!

www.e-ksiazkakucharska.pl
Pikle z ogórków fot. Moja Książka Kucharska

www.e-ksiazkakucharska.pl
Pikle z ogórków fot. Moja Książka Kucharska

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Przetwory domowe i inne wyroby tradycyjne

Grill i posiłki na świeżym powietrzu

Święta i uroczystości domowe

Copyright © 2016 MOJA KSIĄŻKA KUCHARSKA , Blogger