PIKLE Z OGÓRKÓW - na zimę
/
0
Pikle z ogórków.
|
Pikle z ogórków.
Przepis na domowe pikle z ogórków na zimę.
Te klasyczne marynowane pikle z ogórków charakteryzują się lekko pikantnym, słodkim smakiem, dzięki temu te wyjątkowe ogórki stanowią prawdziwą ucztę dla podniebienia.
Dla uzyskania idealnej kruchości najlepsze będą ogórki o średnicy nie większej niż 2,5 cm.
Jak zrobić pikle z ogórków na zimę - wypróbowany przepis, składniki i przygotowanie.
1 szklanka = 250ml
Przepis dwudniowy.
Oto składniki na pikle z ogórków.
SKŁADNIKI:
Dzień 1.
- 2 kg ogórków gruntowych
- 1 litr kostek lodu
- 3 łyżki soli do przetworów
Dzień 2.
- 3 szklanki brązowego cukru
- 3 szklanki octu jabłkowego
- 1/2 szklanki wody
- 1 łyżka nasion gorczycy
- 1 łyżeczka ziaren ziela angielskiego
- 1 łyżeczka nasion selera
- 3 goździki
Przepis na pikle z ogórków na zimę.
PRZYGOTOWANIE:
Dzień 1.
Ogórki dokładnie wyszorować pod bieżącą wodą. Z każdego końca odciąć po 3 mm, następnie pokroić ogórki wzdłuż na 4 części, a potem w poprzek na około 2 cm kawałki.
W dużej misce ułożyć ogórki warstwami, przekładając lodem i przesypując solą.
Ogórki zalać zimną wodą, aby schowały się około 2,5 cm pod jej powierzchnią, nakryć talerzem. Miskę przykryć i przenieść w chłodne miejsce na 8 do 18 godzin.
Dzień 2.
Przygotować słoiki i nakrętki - dokładnie wyszorować i wyparzyć. Uszkodzone nakrętki bezwzględnie usunąć i zastąpić dobrymi.
Ogórki odcedzić z solanki, opłukać i ponownie odcedzić.
Do garnka wlać ocet i wodę, wsypać cukier, gorczycę, ziele angielskie, nasiona selera i goździki. Doprowadzić całość do wrzenia na średnim ogniu, często mieszając, aż cukier się rozpuści. Gotować przez 1 minutę. Wrzucić ogórki i ponownie doprowadzić do wrzenia, od czasu do czasu naciskając na ogórki, aby zanurzyć je w zalewie. Zdjąć z ognia.
Łyżką cedzakową nałożyć gorące ogórki do słoików, zostawiając ok. 2,5 cm wolnego miejsca u góry, dopełnić zalewą, wytrzeć brzegi słoików, nałożyć gorące wieczka. Dokręcić na tyle mocno ile się da.
Pasteryzacja.
Wstawić słoiki do garnka, wlać wodę do ok. 3/4 wysokości słoików, przykryć garnek i doprowadzić wodę do wrzenia. Pasteryzacja trwa 10 minut. Po tym czasie wyłączyć palnik i zdjąć pokrywkę. Zostawić słoiki jeszcze na 5 minut w garnku, potem wyjąć i postawić na czystej ściereczce do góry dnem. Po 24 godzinach przenieść słoiki w chłodne miejsce na przechowanie. Słoiki, które się nie zamknęły, należy przechowywać w lodówce.
W zależności od sposobu pakowania ogórków, do wykonania tego przepisu będzie potrzeba 4 lub 5 półlitrowych słoików.
Smacznego :)
Ogórki zostały przygotowane wg. przepisu Jennifer MacKenzie. Z niewielkimi zmianami.
Absolutnie rewelacyjne. Polecam!
Pikle z ogórków fot. Moja Książka Kucharska |
Pikle z ogórków fot. Moja Książka Kucharska |
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz