Słodko-kwaśne marynowane wiśnie
/
2
Słodko-kwaśne marynowane wiśnie |
Słodko-kwaśne marynowane wiśnie.
Przepis na lekko korzenne marynowane wiśnie na zimę.
Łagodne, ciepłe i korzenne przyprawy w zupełności wystarczą, aby wzbogacić smak owoców zamkniętych w tych słoikach, ale go nie zdominować.
Te wiśnie można zastosować jako dodatek do pieczonych mięs : wieprzowiny lub drobiu.
Odcedzone wiśnie można również serwować jako składnik sałatki z serem feta i pieczonym mięsem, można je także podawać jako dodatek do mięs i serów na talerzu z przystawkami.
Polecam przygotować kanapkę z pasztetem z wątróbki i wiśniami - to naprawdę pyszne połączenie.
Jak zrobić słodko-kwaśne marynowane wiśnie na zimę - wypróbowany przepis , składniki i przygotowanie.
Oto składniki i przyprawy na marynowane wiśnie na zimę.
SKŁADNIKI:
na 6-7 ćwierćlitrowych słoiczków
- 1,5 kg wydrylowanych wiśni, ponakłuwanych wykałaczką
- 0,5kg brązowego cukru
- 1/2 łyżeczki soli do przetworów
- 1/4 łyżeczki mielonego imbiru
- 1/4 łyżeczki mielonego, czarnego pieprzu
- 300ml octu jabłkowego
- 100ml wody
Przepis na marynowane wiśnie na zimę.
PRZYGOTOWANIE :
Krok 1.
Przygotować słoiki i nakrętki - dokładnie umyć i wyparzyć, uszkodzone wieczka zastąpić nowymi.
Krok 2.
Do dużego garnka wlać wodę i ocet, wsypać cukier i pozostałe przyprawy, zagotować - gotować przez 1 minutę.
Kiedy cukier dokładnie się rozpuści dodać wiśnie, ponownie zagotować - zdjąć z ognia.
Krok 3.
Łyżką cedzakową ostrożnie przełożyć wiśnie do gorących słoiczków, wypełnić słoiki gorącą zalewą, pozostawiając około 1cm wolnego miejsca u góry. Usunąć powietrze ze słoików, w razie potrzeby dolać jeszcze zalewy i wytrzeć brzegi słoików - nałożyć gorące wieczka i dokręcić na tyle mocno ile się da.
Krok 4.
Pasteryzacja.
Wstawić słoiki do odpowiednio dużego garnka, wlać wodę do ok. 3/4 wysokości słoików, przykryć garnek i doprowadzić wodę do wrzenia. Pasteryzacja trwa 15 minut. Po tym czasie wyłączyć palnik, zdjąć pokrywkę i pozostawić słoiki w wodzie jeszcze przez 5 minut.
Potem wystawić je na czystą ściereczkę kuchenną (wieczkiem do spodu) i pozostawić na 24 godziny.
Sprawdzić stan zamknięcia słoików i przenieść w ciemne i chłodne miejsce na przechowanie.
Słoiki, które się nie zamknęły, należy przechowywać w lodówce i zużyć w pierwszej kolejności.
Smacznego :)
Wiśnie zostały przygotowane wg przepisu Jennifer MacKenzie.
Absolutna rewelacja!
Polecam.
Wspaniałe!
OdpowiedzUsuńPrezentuja się bardzo malowniczo...
:)
Cześć Kasia :) dziękuję pięknie:*
Usuń