TRADYCYJNY KRUPNIK Z ZIEMNIAKAMI, bez mięsa - staropolski przepis

www.e-ksiazkakucharska.pl
Tradycyjny krupnik z ziemniakami fot. Moja Książka Kucharska


Prawdziwy krupnik z kaszy jęczmiennej i ziemniakami, zabielany.


Tradycyjny, polski krupnik z kaszy jęczmiennej perłowej, z ziemniakami i marchewką, zabielany śmietaną. Krupnik doprawiony koperkiem i majerankiem. Krupnik gotowany na rosole jarzynowym, bez mięsa. 


Najlepszy przepis na domowy krupnik jak u babci.


Wyjątkowy, domowy krupnik - gęsty, pożywny i kleisty. Staropolski przepis na zupę krupnik, jaki kiedyś gotowały nasze babcie.
Można ugotować mniej kaszy niż jest to podane w przepisie. Zupa wyjdzie wtedy lżejsza.


Jak zrobić prawdziwy, staropolski krupnik z ziemniakami i bez mięsa.


Zobacz wypróbowany przepis, składniki i przyprawy na pyszną zupę krupnik.
Absolutnie pyszny i wyjątkowy krupnik, zapisujcie ten przepis i ulepszajcie go! Polecam.

Oto składniki i przyprawy na krupnik z ziemniakami, zabielany śmietaną.




www.e-ksiazkakucharska.pl
Tradycyjny krupnik z ziemniakami fot. Moja Książka Kucharska


Składniki na krupnik z ziemniakami:

  • 3/4 szklanki kaszy jęczmiennej perłowej
  • 4 szklanki wody
  • 3 łyżki masła
  • 2-2,5 litra wywaru jarzynowego
  • 4 ziemniaki
  • 1 marchew
  • 1 cebula
  • 1/2 szklanki kwaśnej, gęstej śmietany
  • 2 łyżki posiekanego koperku
  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
  • 1 liść laurowy
  • 1 łyżeczka suszonego majeranku
  • sól i pieprz czarny do smaku

Zupa krupnik przepis.


Przygotowanie krupniku z ziemniakami:


Krok 1.
Kaszę jęczmienną wsypać do rondla z grubym dnem, dodać 2 łyżki masła i wlać wodę. Rondel nakryć pokrywką, kaszę gotować na bardzo, bardzo małym ogniu przez 1 godzinę od momentu zagotowania. Od czasu do czasu kaszę przemieszać, w razie konieczności dolać odrobinę wody. Nie solić.

Ugotowaną kaszę ubić trzepaczką.

Krok 2.
Ziemniaki obrać, umyć i pokroić w niewielką kostkę.

Marchew obrać i zetrzeć na tarce do jarzyn.

Cebulkę obrać i posiekać.

Krok 3.
W garnku rozpuścić 1 łyżkę masła, wrzucić posiekaną cebulkę i poddusić. Następnie dołożyć pokrojone ziemniaki i startą marchew, wlać rosół jarzynowy, dodać kaszę, rozmieszać. Do zupy wrzucić listek laurowy i majeranek, zagotować - krupnik gotować kilkanaście minut, aż warzywa będą miękkie, ale nie rozgotowane. Na koniec krupnik doprawić posiekanym koperkiem, natką pietruszki, solą oraz pieprzem.

Krupnik będzie gęsty, kleisty i pożywny. Można ugotować mniej kaszy, wówczas zupa wyjdzie lżejsza.

Krupnik zdjąć z ognia i wlać do niego zahartowaną śmietanę.

Zupę krupnik podajemy gorącą ze świeżym pieczywem.

Smacznego :)

www.e-ksiazkakucharska.pl
Tradycyjny krupnik z ziemniakami fot. Moja Książka Kucharska

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Przetwory domowe i inne wyroby tradycyjne

Grill i posiłki na świeżym powietrzu

Święta i uroczystości domowe

Copyright © 2016 MOJA KSIĄŻKA KUCHARSKA , Blogger