TRADYCYJNY KRUPNIK Z ZIEMNIAKAMI, bez mięsa - staropolski przepis
/
0
Tradycyjny krupnik z ziemniakami fot. Moja Książka Kucharska |
Prawdziwy krupnik z kaszy jęczmiennej i ziemniakami, zabielany.
Tradycyjny, polski krupnik z kaszy jęczmiennej perłowej, z ziemniakami i marchewką, zabielany śmietaną. Krupnik doprawiony koperkiem i majerankiem. Krupnik gotowany na rosole jarzynowym, bez mięsa.
Najlepszy przepis na domowy krupnik jak u babci.
Wyjątkowy, domowy krupnik - gęsty, pożywny i kleisty. Staropolski przepis na zupę krupnik, jaki kiedyś gotowały nasze babcie.
Można ugotować mniej kaszy niż jest to podane w przepisie. Zupa wyjdzie wtedy lżejsza.
Jak zrobić prawdziwy, staropolski krupnik z ziemniakami i bez mięsa.
Zobacz wypróbowany przepis, składniki i przyprawy na pyszną zupę krupnik.
Absolutnie pyszny i wyjątkowy krupnik, zapisujcie ten przepis i ulepszajcie go! Polecam.
Oto składniki i przyprawy na krupnik z ziemniakami, zabielany śmietaną.
Tradycyjny krupnik z ziemniakami fot. Moja Książka Kucharska |
Składniki na krupnik z ziemniakami:
- 3/4 szklanki kaszy jęczmiennej perłowej
- 4 szklanki wody
- 3 łyżki masła
- 2-2,5 litra wywaru jarzynowego
- 4 ziemniaki
- 1 marchew
- 1 cebula
- 1/2 szklanki kwaśnej, gęstej śmietany
- 2 łyżki posiekanego koperku
- 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
- 1 liść laurowy
- 1 łyżeczka suszonego majeranku
- sól i pieprz czarny do smaku
Zupa krupnik przepis.
Przygotowanie krupniku z ziemniakami:
Krok 1.
Kaszę jęczmienną wsypać do rondla z grubym dnem, dodać 2 łyżki masła i wlać wodę. Rondel nakryć pokrywką, kaszę gotować na bardzo, bardzo małym ogniu przez 1 godzinę od momentu zagotowania. Od czasu do czasu kaszę przemieszać, w razie konieczności dolać odrobinę wody. Nie solić.
Ugotowaną kaszę ubić trzepaczką.
Krok 2.
Ziemniaki obrać, umyć i pokroić w niewielką kostkę.
Marchew obrać i zetrzeć na tarce do jarzyn.
Cebulkę obrać i posiekać.
Krok 3.
W garnku rozpuścić 1 łyżkę masła, wrzucić posiekaną cebulkę i poddusić. Następnie dołożyć pokrojone ziemniaki i startą marchew, wlać rosół jarzynowy, dodać kaszę, rozmieszać. Do zupy wrzucić listek laurowy i majeranek, zagotować - krupnik gotować kilkanaście minut, aż warzywa będą miękkie, ale nie rozgotowane. Na koniec krupnik doprawić posiekanym koperkiem, natką pietruszki, solą oraz pieprzem.
Krupnik będzie gęsty, kleisty i pożywny. Można ugotować mniej kaszy, wówczas zupa wyjdzie lżejsza.
Krupnik zdjąć z ognia i wlać do niego zahartowaną śmietanę.
Zupę krupnik podajemy gorącą ze świeżym pieczywem.
Smacznego :)
Tradycyjny krupnik z ziemniakami fot. Moja Książka Kucharska |
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz