PIEROGI Z KAPUSTĄ I PIECZARKAMI, postne
/
0
Pierogi ze słodką kapustą i pieczarkami fot. Moja Książka Kucharska |
Przepis na pierogi ze słodką kapustą i pieczarkami.
Pyszne, tradycyjne pierogi ze słodkiej kapusty, pieczarkami, cebulką i jajkiem na twardo, doprawione koprem, wędzoną papryką i ziołowym pieprzem. Postne pierogi na wigilię.
W dawnej kuchni polskiej do pierogów ze świeżej kapusty dodawano posiekane jajka ugotowane na twardo oraz świeży koperek. Smak pierogów uszlachetniano niekiedy dodatkiem z wędzonych śliwek.
Dzisiaj powszechnym dodatkiem do pierogów z białej kapusty są pieczarki, a w sezonie inne świeże grzyby. Farsz pierogowy jest wówczas bardziej intensywny i ciemniejszy. Bardzo delikatne w smaku i uwielbiane przez dzieci będą pierogi bez dodatku grzybów, papryki i ziołowego pieprzu.
Jak robi się pierogi ze słodką kapustą i pieczarkami wigilijne- wypróbowany przepis, składniki, przyprawy i przygotowanie.
Do farszu na pierogi ze słodkiej kapusty można dodać ugotowane, utłuczone ziemniaki i skwarki z wędzonego boczku.
Korzystajcie z przepisu na pierogi z kapustą i ulepszajcie go! Polecam.
Oto składniki i przyprawy na pierogi ze słodkiej kapusty i pieczarkami.
Składniki na pierogi z kapustą:
Ciasto pierogowe:
- 2,5 szklanki mąki pszennej
- ok. 1 szklanka gorącej wody
- 1 jajko
- 1 łyżeczka oleju lub miękkiego masła
- szczypta soli
Farsz na pierogi z kapustą:
- 1 główka świeżej, białej kapusty, średniej wielkości
- 1 cebula
- masło lub oliwa do smażenia
- 5-6 pieczarek
- 3 jajka
- 1 łyżeczka pieprzu ziołowego
- 1/2 łyżeczki wędzonej, mielonej papryki
- 1 łyżka posiekanego koperku
- sól do smaku
Pierogi ze słodkiej kapusty przepis.
Przygotowanie pierogów z kapusty:
Krok 1.
Kapustę drobno poszatkować, zasypać solą i odstawić na 10 minut. Kapustę odcisnąć, sparzyć wrzątkiem i ponownie dokładnie odcisnąć.
Cebulę obrać i posiekać.
Pieczarki oczyścić, obrać i drobno posiekać.
Posiekać jajka ugotowane na twardo.
Krok 2.
Przygotować ciasto na pierogi z kapustą:
Wszystkie składniki na ciasto pierogowe połączyć i wyrobić gładkie oraz elastyczne ciasto (może być w malakserze, mikserem lub ręcznie). Gotowe ciasto na pierogi uformować w kulę i przykryć czystą, kuchenną ściereczką.
Krok 3.
W rondlu z grubym dnem rozgrzać masło lub oliwę, wrzucić posiekaną cebulkę i poddusić, dodać pokrojone pieczarki, oprószyć solą i smażyć, aż cały płyn wyparuje. Do rondla z cebulą i pieczarkami włożyć kapustę, doprawić pieprzem ziołowym, poddusić do miękkości, często mieszając. Następnie wystudzić.
Krok 4.
Do wystudzonego farszu dodać posiekane jajka i koperek, doprawić do smaku solą.
Krok 5.
Na stolnicy lub blacie rozwałkować porcję ciasta pierogowego, wykrawać szklanką krążki. Na każdy nałożyć porcję farszu i zlepić.
Gotowe pierożki gotujemy w osolonej wodzie z dodatkiem masła przez około 3 minuty od chwili, kiedy pierogi wypłyną na powierzchnię.
Pierogi z białą kapustą i pieczarkami podajemy okraszone zrumienioną cebulką lub roztopionym masłem. Dla wyrazistego smaku, pierożki można posypać świeżo zmielonym pieprzem lub chili i posiekanym szczypiorkiem.
Smacznego :)
Pierogi z kapustą i pieczarkami fot. Moja Książa Kucharska |
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz