Liczba gości w ciągu ostatniego roku

PIEROGI Z KAPUSTĄ I PIECZARKAMI, postne

www.e-ksiazkakucharska.pl
Pierogi ze słodką kapustą i pieczarkami fot. Moja Książka Kucharska

Przepis na pierogi ze słodką kapustą i pieczarkami.


Pyszne, tradycyjne pierogi ze słodkiej kapusty, pieczarkami, cebulką i jajkiem na twardo, doprawione koprem, wędzoną papryką i ziołowym pieprzem. Postne pierogi na wigilię.

W dawnej kuchni polskiej do pierogów ze świeżej kapusty dodawano posiekane jajka ugotowane na twardo oraz świeży koperek. Smak pierogów uszlachetniano niekiedy dodatkiem z wędzonych śliwek.

Dzisiaj powszechnym dodatkiem do pierogów z białej kapusty są pieczarki, a w sezonie inne świeże grzyby. Farsz pierogowy jest wówczas bardziej intensywny i ciemniejszy. Bardzo delikatne w smaku i uwielbiane przez dzieci będą pierogi bez dodatku grzybów, papryki i ziołowego pieprzu.

Jak robi się pierogi ze słodką kapustą i pieczarkami wigilijne- wypróbowany przepis, składniki, przyprawy i przygotowanie.


Do farszu na pierogi ze słodkiej kapusty można dodać ugotowane, utłuczone ziemniaki i skwarki z wędzonego boczku.
Korzystajcie z przepisu na pierogi z kapustą i ulepszajcie go! Polecam.

Oto składniki i przyprawy na pierogi ze słodkiej kapusty i pieczarkami.




www.e-ksiazkakucharska.pl

Składniki na pierogi z kapustą:


Ciasto pierogowe:

  • 2,5 szklanki mąki pszennej
  • ok. 1 szklanka gorącej wody
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka oleju lub miękkiego masła
  • szczypta soli

Farsz na pierogi z kapustą:

  • 1 główka świeżej, białej kapusty, średniej wielkości
  • 1 cebula
  • masło lub oliwa do smażenia
  • 5-6 pieczarek
  • 3 jajka 
  • 1 łyżeczka pieprzu ziołowego
  • 1/2 łyżeczki wędzonej, mielonej papryki
  • 1 łyżka posiekanego koperku
  • sól do smaku

Pierogi ze słodkiej kapusty przepis.


Przygotowanie pierogów z kapusty:


Krok 1.
Kapustę drobno poszatkować, zasypać solą i odstawić na 10 minut. Kapustę odcisnąć, sparzyć wrzątkiem i ponownie dokładnie odcisnąć.

Cebulę obrać i posiekać.

Pieczarki oczyścić, obrać i drobno posiekać.

Posiekać jajka ugotowane na twardo.

Krok 2.
Przygotować ciasto na pierogi z kapustą:
Wszystkie składniki na ciasto pierogowe połączyć i wyrobić gładkie oraz elastyczne ciasto (może być w malakserze, mikserem lub ręcznie). Gotowe ciasto na pierogi uformować w kulę i przykryć czystą, kuchenną ściereczką.

Krok 3.
W rondlu z grubym dnem rozgrzać masło lub oliwę, wrzucić posiekaną cebulkę i poddusić, dodać pokrojone pieczarki, oprószyć solą i smażyć, aż cały płyn wyparuje. Do rondla z cebulą i pieczarkami włożyć kapustę, doprawić pieprzem ziołowym, poddusić do miękkości, często mieszając. Następnie wystudzić.

Krok 4.
Do wystudzonego farszu dodać posiekane jajka i koperek, doprawić do smaku solą.

Krok 5.
Na stolnicy lub blacie rozwałkować porcję ciasta pierogowego, wykrawać szklanką krążki. Na każdy nałożyć porcję farszu i zlepić. 

Gotowe pierożki gotujemy w osolonej wodzie z dodatkiem masła przez około 3 minuty od chwili, kiedy pierogi wypłyną na powierzchnię.

Pierogi z białą kapustą i pieczarkami podajemy okraszone zrumienioną cebulką lub roztopionym masłem. Dla wyrazistego smaku, pierożki można posypać świeżo zmielonym pieprzem lub chili i posiekanym szczypiorkiem.

Smacznego :)

www.e-ksiazkakucharska.pl
Pierogi z kapustą i pieczarkami fot. Moja Książa Kucharska

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Przetwory domowe i inne wyroby tradycyjne

Grill i posiłki na świeżym powietrzu

Święta i uroczystości domowe

Copyright © 2016 MOJA KSIĄŻKA KUCHARSKA , Blogger