Liczba gości w ciągu ostatniego roku

SOS POMIDOROWY DO PULPETÓW i nie tylko : przepis, jak zrobić

www.e-ksiazkakucharska.pl
Domowy sos pomidorowy

Przepis na sos pomidorowy .


Idealny sos ze świeżych pomidorów, z cebulą czosnkiem i ziołami. Poza sezonem na świeże pomidory, sos można przygotować z pomidorów z puszki albo passaty pomidorowej. Bardzo prosty przepis na szybki, domowy sos pomidorowy.


Błyskawiczny sposób na uniwersalny sos pomidorowy do pulpetów.


Najlepszy sos pomidorowy do pulpetów, ale nie tylko. Sos ten jest również świetnym dodatkiem do makaronu, gołąbków, pizzy i innych potraw kuchni włoskiej.

Jak zrobić  sos pomidorowy - wypróbowany, prosty sposób, składniki, przyprawy i przygotowanie krok po kroku.


Korzystajcie z przepisu i ulepszajcie go:) Polecam.

Oto składniki i przyprawy na sos pomidorowy.




www.e-ksiazkakucharska.pl
Domowy sos pomidorowy do pulpetów i nie tylko - przepis


SKŁADNIKI na sos pomidorowy:



  • 8 dużych, dojrzałych pomidorów  (około 1 kg)


  • duża cebula


  • duży ząbek czosnku


  • 3 łyżki oliwy


  • liść laurowy


  • sól


  • pieprz


  • płaska łyżeczka cukru


  • kopiasta łyżeczka przypraw (kompozycja: bazylia, tymianek, szałwia, oregano)


PRZYGOTOWANIE sosu pomidorowego:


Krok 1.
Sparzone pomidory obieramy ze skórki, kroimy na cząstki, odrzucając pestki.

Krok 2.
Na rozgrzaną oliwę wrzucamy posiekaną cebulę, gdy się lekko zrumieni (kolor słomkowy), dodajemy pomidory, liść laurowy, przyprawy. Gotujemy często mieszając, przez 15 minut.
 Gdy sos jest zbyt gęsty, rozprowadzamy kieliszkiem rosołu lub wywaru z warzyw i, gdy trzeba, doprawiamy do smaku.

Sos można przetrzeć przez sito i dodać niewielką ilość śmietany, będzie miał nieco delikatniejszy smak i jaśniejszy kolor.

Przygotowane i obsmażone pulpeciki ułożyć w rondlu, zalać gorącym sosem pomidorowym, przykryć i dusić na niewielkim ogniu kilkanaście minut. 

Smacznego :) 

www.e-ksiazkakucharska.pl
Domowy sos pomidorowy do pulpetów 


4 komentarze:

  1. I to jest sos! a nie jakiś ketchup z sklepu co wygląda jak żel, a pomidorami to nie smakują one już od ładnych kilkunastu lat

    OdpowiedzUsuń
  2. smakowity i uniwersalny :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Twój przepis jest super. Nawet trochę to zmodyfikowałem aby dodać dodatkową ostrość - łyżka kurkumy i imbiru, tymianek oraz dużo pieprzu. Jeszcze z dwie łyżki papryki mielonej i łyżka ostrej. Działa mega rozgrzewająco.

    OdpowiedzUsuń

Ebook

Przetwory domowe i inne wyroby tradycyjne

Grill i posiłki na świeżym powietrzu

CO NA OBIAD

Copyright © 2016 MOJA KSIĄŻKA KUCHARSKA , Blogger